Het advies is om altijd naakt onder de zonnebank te gaan. Dit is het gemakkelijkst wat betreft zweten in je ondergoed én ondergoed kan warm worden, waardoor je huid kan verbranden. Dit is voornamelijk het geval bij zijde ondergoed.
Een goede tip om sneller bruin te worden is om je huid grondig te scrubben, één dag voordat je een bezoekje aan de zonnestudio brengt. Als je dat doet worden dode huidcellen verwijdert die op het oppervlakte van je huid zitten. Deze dode huidcellen verlangzamen het bruiningsproces.
Zonnebanken met ergonomisch gevormde ligvlakken kunnen dit verminderen. Het helpt om tijdens het zonnen even op uw buik te liggen of af en toe te gaan 'verliggen' zodat er geen drukplekken kunnen ontstaan.
Smeer je na de zonnebrandkuur in met een vochtinbrengende crème of lotion. Vooraf hoef je je niet in te smeren met een zonnebrandcrème. De hoeveelheid licht is namelijk op jouw huidtype afgestemd, waardoor deze bescherming niet nodig is. Sterker nog, het vermindert het effect van de zonnebank.
Begin met een zonnebanksessie van maximaal 10 minuten. Ga jij te snel te lang onder de zonnebank, dan kun jij jouw huid enorm beschadigen en verbranden. Tussen de zonnebanksessies moet je jouw huid 48 uur met rust laten; ga je na 24 uur alweer onder de zonnebank, dan kan je huid overgevoelig raken.
Nadat je onder de zonnebank bent gegaan, is het verstandig om een lauwwarme douche te nemen. Douche niet te heet! Zodoende kan je huid rustig herstellen, terwijl je ook alle viezigheid van je af kunt spoelen.
Let op: Mocht je een crème hebben gebruikt met een bronzer dan is het raadzaam 4-5 uur te wachten met douchen om zo de nawerking van de bronzer optimaal zijn werk te laten doen, waardoor u nog bruiner wordt. Ga je wel direct douchen dan verbreek je de na-bruining van de bronzer, niet van het zonnen!
Ga in het begin geen twee dagen achter elkaar op de zonnebank, maar laat er een dag tussen.
Dermatologen geven aan dat je er verstandig aandoet om sowieso niet vaker dan één keer per maand onder de zonnebank te gaan terwijl ze je bij de meeste zonnestudio's vertellen dat je rustig eens in de twee weken kan gaan.
"De zonnebank en de natuurlijke zon zijn allebei even schadelijk als je het overmatig doet. Wat we wel weten uit wetenschappelijke studies is dat een bezoek aan de zonnebank duidelijk het risico verhoogt op het krijgen van het meest kwaadaardige vorm van huidkanker, het melanoom.
Is de zonnebank echt zo slecht? Ja. Of de straling nu komt van de zon of uit de zonnebank, het beschadigt je huid. Elke keer dat je onder de zonnebank gaat, wordt je huid in een korte tijd blootgesteld aan een grote dosis uv-licht.
UV stralen zorgen echter ook voor dat de gezichtshuid gaat verdikken waardoor er juist meer puistjes en mee-eters gaan ontstaan. Het advies is dus om zonlicht en zonnebank niet als therapie te gebruiken tegen acne.
Van één bezoekje, ga je niet opeens langdurig bruiner worden. Daarom raden wij je in het begin aan om voor een wekelijkse beurt onder de zonnebank te kiezen. Op die manier zal de bruine kleur dieper doordringen in je huid. Als beginner doe je er goed aan de duur van je sessie te beperken tot 10-15 minuten.
Dit heeft meerdere voordelen: Onder de zonnebank komt het bruiningsproces na zo'n 8 tot 10 minuten op gang. Het gebruik van een zonnebankcrème versnelt dit proces, waardoor de bruining al na 3 tot 4 minuten op gang komt. Een droge huid reflecteert UV-licht, waardoor je minder snel bruint.
Gebruik liever geen verzorgingsproducten, make-up of parfum als je onder de zonnebank gaat. In combinatie met UV-straling kunnen deze producten tot huidirritaties leiden.
De gemiddelde temperatuur die een mobiele telefoon kan hebben is tussen de 0 en 35 graden. Als je onder de zonnebank gaat is er een kans dat je telefoon oververhit kan raken. Als de telefoon oververhit raakt, dan kun je je telefoon een aantal minuten niet meer gebruiken.
Ja, de zonnebank kan blijvende schade aan je huid opleveren. Net als zonnebaden, is zonnen onder de zonnebank volgens huidtherapeuten niet goed voor je huid. Dat komt doordat een teveel aan uv-straling de huid beschadigt. Bij elk zonnebank bezoek krijgt de huid korte tijd een grote dosis uv-licht te verduren.
Hoe lang jij onder de zonnebank kunt, is afhankelijk van je huidtype, maar een goede algemene richtlijn is 8 minuten. Naarmate je langer zont, kun je deze zonnebank tijd opbouwen. Ook is het afhankelijk van je huidtype hoe zonnebank bruin je zult worden.
Wanneer je 1x per week komt zonnen behoud je ongeveer de kleur die je de week ervoor hebt opgebouwd. Wanneer je dus een ondergrond of extra kleur wilt opbouwen zal je even vaker moeten zonnen dan 1x per week. In geval van verantwoord "een kuur" volgen mag je ongeveer 10x in 3 weken komen zonnen.
Beschadiging van de huid
Veel zonnebanken stralen alleen of bijna alleen maar UV-A-licht uit. UV-A leidt tot huidveroudering en tot huidkanker. Juist door UVB-straling ontwikkelt de huid een natuurlijke beschermingsmechanisme tegen UV-straling, doordat de huid zich dikker maakt en dus weerbaarder wordt.
Reacties. Waarom mag ik geen antizonnebrandcrème -olie of een zelfbruinend middel onder de zonnebank? Deze middelen bevatten stoffen die de bruiningstijden beïnvloeden en de voorgeschreven tijden onbetrouwbaar maken. Maak ook geen gebruik van bruining pillen in combinatie.
Scheren na het zonnen kan ook gewoon. Houd er dan wel rekening mee dat je misschien iets van je bruine tint wegscheert, waar je net zo hard voor hebt gewerkt. Als je toch iets té lang in de zon hebt gelegen en een beetje verbrand bent, is het wel verstandig je huid wat rust te geven.
Het enige dat werkt om die lelijke witte plek te voorkomen (of te verminderen als je hem al hebt) is namelijk om te bewegen terwijl je onder de zonnebank ligt. Door af en toe te verliggen kunnen er namelijk geen drukpunten ontstaan.
Australian Gold heeft de beste zonnebankcrèmes (49)
Heel goed dat je de Australian Gold zonnebankcrèmes wilt gebruiken als je onder de zonnebank gaat. Wist je dat dit heel belangrijk is om snel bruin te worden, want een droge huid reflecteert namelijk UV licht en daardoor bruin je veel minder snel.