Gebruik een sopje en heet water, desinfectiemiddel niet nodig. Maak je keuken goed schoon met heet water en een beetje allesreiniger, schoonmaakazijn of afwasmiddel. Een desinfecterend schoonmaakmiddel gebruiken, zoals chloor of bleek, is niet nodig.
Matte keukendeurtjes en -kastjes kun je het beste schoonmaken met water of zeepsop. Vlekresten verwijder je eenvoudig met een oplossing van 30% zeep en een afwasborstel. Een hoogglans keuken schoonmaken? Gebruik hiervoor zachte sponzen of doeken in plaats van microvezeldoeken en schuursponzen.
Wekelijks moet je je keuken schoonmaken. Hierbij gaat het niet om het grondig reinigen van elk kastje of apparaat, maar om het netjes en fris houden van ruimte waar je je eten bereidt. Maak met een sopje het aanrecht, fornuis, de wasbak en wandtegeltjes schoon.
Vetvlekken op keukenkasten verwijderen is net zo makkelijk. Gebruik een beetje EasyCleaner en maak een sopje. Neem daarna een zachte spons en maak deze nat met het lauwwarme water met Easycleaner. Neem daarna de keukenkastjes goed af en herhaal dit als de keukenkastjes erg vies zijn.
Wekelijks de keukenkastjes schoonmaken doe je vrij eenvoudig door een licht vochtige doekje over de kastjes heen te halen. Voor een streeploos resultaat gebruik je hier een microvezeldoek voor. Elke week even de keukenkastjes van buiten schoonmaken zorgt ervoor dat je kastjes langer schoon blijven.
Keuken: iedere dag na het afwassen, eens per maand grondig. Stofzuigen: iedere dag beneden, eens per week ook boven. Vloer dweilen: om de dag, eens per week boven. Beddengoed verschonen: laatste tijd iedere week, voorheen om de twee weken.
Vuistregel: begin boven
Van onderen! Er is één regel heel erg belangrijk bij efficiënt schoonmaken en dat is: begin boven. Dat betekent boven op zolder beginnen, maar ook bovenin alle kastjes en planken. Stof kan dan lekker naar beneden dwarrelen zodat je dit op het laatst allemaal makkelijk kan stofzuigen.
Wat is desinfectie? Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
Sinds kort heb ik deze Dasty Vlekkenverwijderaar en het is zo ontzettend makkelijk. Je sprayt wat op de vlek, laat dit een paar minuten intrekken en gooit het daarna in de wasmachine. Geen gedoe met boenen en poetsen, gewoon even laten intrekken en uitwassen. En het mooiste is nog, dat het werkt!
Het beste antwoord
Vetten (en olieen) lossen goed op in organische oplosmiddelen zoals aceton, benzeen, pentaan, hexaan, etc. Ook terpentine kan olie en vetten oplossen. Vetten zijn hydrofoob, ofwel slecht oplosbaar in water.
Als je een vet gemakkelijk wilt verwijderen dan heb je daarbij een ontvetter nodig, ook wel een alkalisch middel genoemd. Gebruik altijd het juiste middel voor de klus die je uit moet voeren. Schoonmaakazijn is een zuur, met een zuur verwijder je kalk en roest. Het is dus niet bedoeld voor het verwijderen van vet.
Voor het schoonmaken van de tegels in de keuken heeft u een ontvetter nodig. U kan hiervoor ook een ontkalker gebruiken, maar verwijder dan eerst het vet met een ontvetter. Na het schoonmaken smeert u de keukenkastjes met een dun laagje wasverzachter in. Zo veegt u de vettigheid er de volgende keer makkelijk vanaf.
Om de fronten werkelijk krasvrij te houden, raden we bovendien het gebruik van katoenen doeken aan. Microvezeldoeken laat je net als schuursponzen bij hoogglanzende fronten beter in de kast liggen.
Een bepaalde voorgeschreven werkwijze om een gewenste reinheidsgraad te bewerkstelligen.
Geen schoonmaakmiddel
Het wordt vaak als schoonmaakmiddel beschouwd, maar chloor is niet echt een schoonmaakmiddel. Het is eerder een ontsmettingsmiddel. Chloor doodt bacteriën, virussen en is goed voor het bestrijden van schimmels.
Je huis desinfecteren doe je door schoon te maken met een desinfecterend schoonmaakmiddel. Blue Wonder spray is een middel dat voor consumenten beschikbaar is en veilig gebruikt kan worden in huis als desinfecterend schoonmaakmiddel.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Wanneer je een lange tijd niet schoonmaakt, lucht of spoelt gaan de schimmels groeien. En dat kan schadelijk zijn voor je ademhaling en huid. (Zorg dat je na het douchen de ruimte goed laat luchten, of de ventilator aanzet. Maak je wastafel en wc minstens eenmaal per week schoon.)
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
Hoe vaak schoonmaken? Ons advies is om de badkamer wekelijks een grote schoonmaakbeurt te geven. Na iedere bad- of douchebeurt of het gebruik van de wastafels, is het aan te raden om met een droge schone doek de oppervlakten droog te maken.