Chocolade kun je smelten au bain-marie. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met lichtjes kokend water. Let erop dat er geen waterdruppels of stoom in de kom terechtkomen en dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade zachtjes smelten en roer geregeld om.
Chocolade smelten in de magnetron
Het beste kun je de magnetronbestendige kom met stukjes chocolade op medium hoogte in de magnetron zetten, elke keer maar voor 20 tot 30 seconden. Dan even checken, doorroeren en weer verder, totdat de chocolade mooi gesmolten is.
Als je weinig tijd hebt, kun je gemakkelijk chocolade smelten in de magnetron. Vul een magnetronbestendige kom met de chocolade. Verwarm de chocola op 800W gedurende 30 seconden. Kijk na 30 seconden hoe ver de chocolade gesmolten is.
Au bain-marie chocolade smelten
Vaak moet je chocolade au bain-marie smelten, omdat je het zo heel geleidelijk kunt verwarmen en laten smelten. Daarnaast mag de chocolade niet te warm worden. Au bain-marie chocolade smelten doe ik ook als ik chocolade ga tempereren.
De bekendste manier om chocolade te smelten is boven warm water, dat noem je ook wel 'au bain-marie'. Zet een pannetje met een laag water op het vuur met daarop een bakje of andere pan. Zorg dat er in het bovenste pannetje geen water kan komen, hierdoor kan de chocolade namelijk gaan klonteren.
- De gouden regels bij het smelten van chocolade : De chocolade niet te heet verwarmen en de kom boven heet water mag het water niet raken. Als je chocolade smelt met een een vloeistof moet je minstens 1 eetlepel vloeistof gebruiken per 50 g chocolade.
Het kwetsbare punt van chocolade is zijn grote droogte en het grote aantal cacao- en suikerdeeltjes waarvan de oppervlakken vocht aantrekken. Als je een beetje water door gesmolten chocolade roert stijft het op tot een dikke pasta.
De beste manier om chocolade te verdunnen is door vet toe te voegen. De precieze hoeveelheid olie die je nodig zal hebben zal afhangen van de dikte van je chocolade en de textuur die je graag wilt bereiken. Begin door maar een klein beetje olie of boter in te mengen, en voeg vervolgens meer toe indien dat nodig is.
Laat de chocolade ca. 5 minuten stollen in de koelkast.
Als je chocolade smelt, en dan terug laat opstijven om bijvoorbeeld zelf studentenhaver of pralines te maken, wordt de chocolade al snel wat mat. Dit kan je verhelpen door tijdens het smelten enkele druppels olie (een neutrale olie zoals arachide- of zonnebloemolie) toe te voegen.
Zo kun je 'gewone' chocoladesoorten voor gebruik geschikt maken. Dit doe je door een eetlepel cacaoboter toe te voegen per circa 300 gram chocolade. In plaats van cacaoboter kun je eventueel ook plantaardige olie gebruiken, zorg dan wel dat je smaakloze gebruikt, zoals sla-olie.
Als de chocolade is gesmolten kun je het fruit, de koekjes of de snoepjes in de chocolade gaan dippen. Om de chocolade zacht te houden terwijl je dipt, zet je het vuur lager en blijf je elke paar minuten roeren.
Pure chocolade smelt je op 45 à 50 °C. Je laat hem afkoelen tot 38°C, doet de koude stukjes erbij en eindigt rond de 31 à 32°C. Op die temperatuur is de chocolade klaar voor verwerking. Voor melkchocolade houd je de smelttemperatuur het best rond de 45°C.
Witte chocolade is lastiger te smelten dan melkchocolade of pure chocolade, omdat het een lager verbrandingspunt heeft. Daardoor wordt het al te snel te heet, en dan is het niet bruikbaar meer. Het is aan te raden om de witte chocolade au-bain-marie te smelten, maar in geval van nood kan het ook in de magnetron.
Gebruik 1 eetlepel cacaoboter op 300 gram chocolade ( je kan je eigen chocola uitkiezen). Als je olie gebruikt dan doe je een kwart lepel per 300 gram chocolade. Je kan kiezen of je 'gewone' chocolade gebruikt of couverture chocolade.
Hoe dat werkt? Doe kleine chocoladestukjes in een hittebestendige kom en plaats deze boven een pannetje met water en zet het vuur op. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt en roer zodra de chocolade begint te smelten.
Vooral witte chocolade heeft de neiging om snel te gaan klonteren als je deze gewoon in een pannetje of in de magnetron opwarmt. Nog even in het kort: Giet een klein laagje water in een pan (bijv 2 cm) Breng het water aan de kook en zet het vuur dan zacht.
Chocolade kun je smelten au bain-marie. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met lichtjes kokend water. Let erop dat er geen waterdruppels of stoom in de kom terechtkomen en dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade zachtjes smelten en roer geregeld om.
Au bain-marie in de oven
Deze vul je met kokend water. In de braadslede zet je het gerecht wat je au bain-marie in de oven verder kookt. Op deze manier wordt de lucht niet te droog in de oven waardoor je geen vel krijgt op je vla of crème en en gaart je gerecht mooi tot maximaal 100 °C .
Voordelen van au bain-marie
Het is een handige methode waarmee de producten in de bovenste kom niet verbranden. Het zit namelijk zo: de kooktemperatuur van water is 100 °C. Producten in de schaal worden dus nooit warmer dan 100 °C en zullen dus niet verbranden. Fijn.
Tempereren, dit is een methode om de chocolade goed hard en knapperig te laten worden. Misschien heb je wel eens gewerkt met gesmolten chocolade en wilde het niet goed hard worden. Daarvoor is het tempereren.
Au bain marie
De hoeveelheid chocola die je wilt smelten verdeel je in drie delen. Twee van die delen smelt je tegelijk, het laatste deel voeg je later pas toe, dit doe je om de temperatuur terug te brengen. Chocola kun je au bain marie smelten, maar ook in de magnetron.
Om chocolade te kunnen verwerken moet het gesmolten worden. Chocolade bestaat uit cacao en cacaoboter. De cacaoboter bestaat uit een zestal kristallen die elk hun eigen smeltpunt hebben. Slechts 1 van die kristallen zorgt ervoor dat de chocolade hard en glanzend wordt.