Meestal betekent het dat je een 1 krijgt voor het examen. Je voldoet daarmee niet meer aan de slagingseisen. Als de directeur beslist dat je wel een geldige reden hebt, mag je het examen opnieuw afleggen. Dit betekent dat je in het tweede tijdvak alsnog het examen mag maken.
Je moet dit melden aan de directeur. Die beslist vervolgens of je een geldige reden hebt om verhinderd te zijn. Hier gelden dezelfde regels als wanneer je te laat komt bij een examen: de directeur hoort jouw verhaal en beslist of je het examen in het tweede tijdvak mag maken.
Je school mag meer kansen aanbieden. Hoeveel kansen je krijgt, kun je navragen bij je school of terugvinden in je onderwijs- en examenreglement (OER). Heb jij een van de kansen gemist door overmacht (bijvoorbeeld ziekte) dan kun je bij de examencommissie een nieuwe kans aanvragen.
Het is belangrijk goed voorbereid (pen, potlood, etc) naar de examentrainingen te komen. Zorg er dus voor dat je de examenstof kent zodat je vragen aan je docent kunt stellen over onderdelen die je nog lastig vindt. Nogmaals, de examentrainingen zijn verplicht en we verwachten je dus op school.
Je bent geslaagd als al je eindcijfers 6 zijn of hoger, met de volgende uitzonderingen: Je mag één eindcijfer 5 halen, maar de overige vakken moeten dan allemaal een 6 of hoger zijn.
Leerlingen halen cijfers op schoolexamens (SE) die meetellen voor het eindexamen. De meeste schoolexamens worden afgenomen in de SE weken die vier keer per jaar in de voorexamenklassen en drie keer per jaar in de examenklassen worden gehouden. Wanneer deze weken plaatsvinden, is na te lezen op de jaarplanning.
De mythe rond overlijden op een examen
Niets is minder waar. 'Dat gerucht klopt niet en je zal het dus ook niet in het Onderwijs- en Examenreglement (OER) terugvinden', aldus Chloe Heerman, coördinator van Algemene Procesopvolging (APO) aan de KU Leuven.
Als jij met een geldige reden afwezig bent bij je examen, dan kan jouw school een inhaalmoment voor je aanvragen bij de Inspectie voor het Onderwijs. Als dit toegekend wordt, dan zal dit hoogstwaarschijnlijk in het tweede tijdvak (of in 2022 in het derde tijdvak) zijn.
Een simpele verkoudheid telt natuurlijk niet, maar als je echt ziek bent op de dag van je examen, is dat een geldige reden om het examen af te mogen leggen tijdens de herexamens. Waarschijnlijk moet je dan wel een doktersverklaring overleggen bij de directeur.
Je kunt alleen je examengeld terugvragen, als je niet kon komen om een van onderstaande redenen: Een medische reden. Je moet een bewijsstuk meesturen. Bijvoorbeeld een kopie van de doktersverklaring of de ziekenhuisopname.
Er bestaat geen maximum aantal toetsen dat toegestaan is op een dag.
Nee dat niet, maar deze toets wordt een inhaaltoets en inhaaltoetsen kunnen niet worden herkanst.
Elk (herkansbaar) schoolexamen mag slechts eenmaal herkanst worden. De kandidaat mag per toetsperiode maximaal één schoolexamen herkansen. Na afloop van iedere toetsweek volgt binnen redelijke termijn het inhaal- /herkansingsmoment.
Wij raden je aan om minimaal 15 minuten voor je theorie-examen begint aanwezig te zijn. Je kan je al wel vanaf 1 uur voor je theorie-examen begint aanmelden. Dit betekent niet dat je ook eerder examen kan doen dan je gereserveerde tijd.
Examenopgaven variëren in lengte, vraagvorm en ook in het gevraagde vaardigheids- of kennisniveau. In elk examen worden zowel moeilijke als gemakkelijke vragen opgenomen. Bepaalde vragen kunnen als moeilijk worden ervaren, maar dragen er ook toe bij dat goede kandidaten zich kunnen onderscheiden.
Voldoende wil zeggen: 5,5 of hoger.
De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen. Je kan er ook voor kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen.
Alle eindexamenleerlingen krijgen een extra herkansing voor het centraal examen. Zij kunnen 2 vakken herkansen in plaats van 1. Eindexamenleerlingen mogen het eindcijfer van 1 vak wegstrepen. Dat mag geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde.
Normaal gesproken mag iedere eindexamenleerling één vak herkansen van het centraal examen, maar door corona mag iedereen in 2022 twee vakken herkansen. In dit artikel lees je alles over de herexamens en waarom je kan overwegen om ook een examen in het tweede tijdvak te maken.
Als je tijdens de toetsperiode ziek bent of in quarantaine zit, moet je dus thuisblijven. Als je toch met klachten naar school komt, kunnen er zelfs disciplinaire maatregelen worden getroffen. 'Wie door ziekte een toets mist, kan gebruikmaken van de reguliere herkansing', vertelt Van Herwijnen.
Nederland. Spieken op proefwerken en examens wordt aangemerkt als een vorm van bedrog en fraude en is daarmee strafbaar als misdrijf. Leerlingen worden echter doorgaans niet strafrechtelijk vervolgd wegens spieken.
De mogelijkheid om te kopiëren en plakken of een pdf te gebruiken bij het maken van examenvragen. Een verscheidenheid aan tools tijdens het examen: spellingcontrole, timers, items voor studenten met een beperking.
Als je tactiek afkijken of samenwerken is moet je ervoor zorgen dat je partner op een manier gepositioneerd is waardoor je zonder opgemerkt te worden je blaadje naar de ander toe kan schuiven of signalen door kan geven. Dit kan bij beginners het best bij een tafeltje naast elkaar.
Is een herexamen makkelijker of juist moeilijker? Er zit altijd verschil tussen de examens uit het eerste en tweede tijdvak. Maar het is niet gezegd dat een herexamen moeilijker is dan het originele examen. Beide examens worden zorgvuldig samengesteld.