Glaswol neemt geen water op. Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
De meeste isolatiematerialen zullen hun isolatievermogen verliezen wanneer ze nat worden. Het is daarom noodzakelijk om het materiaal te vervangen als het niet voldoende kan drogen. Krijgt u de isolatielaag wél volledig droog, dan is een vervanging niet nodig.
Vochtige lucht die op lange termijn het isolatiemateriaal kan aantasten en de isolatiewaarde naar beneden kan halen. In het ergste geval kunnen er zelfs schimmels ontstaan of kan het materiaal achter de isolatie rotten, met alle nadelige gevolgen van dien.
ROCKWOOL isolatiematerialen zijn waterafstotend, niet-hygroscopisch en niet-capillair. Dankzij de combinatie van eigenschappen vormt het geen voedingsbodem voor bacteriën en krijgt schimmelvorming geen kans.
EPS isolatie is net als PUR gemakkelijk op maat te snijden, neemt geen vocht op en is niet gevoelig voor schimmelvorming. De EPS platen zijn te gebruiken ter isolatie van vloeren, muren en daken. De korrel variant kan goed gebruikt worden voor spouwmuren.
EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen. Het fijne aan de EPS parels is dat deze voor 98% uit lucht bestaan. De EPS parels zijn goed vochtbestendig en daarnaast ook nog eens brandwerend.
PIR, ook wel polyisocyanuraat genoemd, is een kunststof isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal bevat een gesloten cellenstructuur waardoor het isolatiemateriaal zeer goed bestand is tegen vocht.
Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Isolatiemateriaal kan niet schimmelen
Overal in de lucht bevinden zich sporen van schimmels. Deze sporen kunnen zich op isolatiemateriaal hechten en wanneer ze in contact komen met vocht, dan kan hierdoor schimmel op het isolatiemateriaal ontstaan. Vocht is overigens op alle fronten slecht voor uw isolatiemateriaal.
Steenwol is volledig waterafstotend, water resistant en brandwerend. Hierdoor is steenwol ook niet gevoelig voor de vorming van schimmel in huis en op de muren en zal optrekkend vocht verleden tijd zijn.
PIR is sterk, drukbestendig en krimpt niet
Daarbij zijn PIR-platen weersbestendig. Dat betekent dat regen, vorst en tropische hitte geen invloed hebben op PIR. Water wordt door de platen ook niet opgenomen, maar juist tegen gehouden. Rot en schimmelvorming komt dan ook vrijwel niet voor bij PIR.
Vochtwerend: glaswol is niet gevoelig voor vocht en schimmel. Het kan niet rotten en vormt dus evenmin een voedingsbodem voor ongedierte. Brandwerend: glaswol is vuurvast.
De folie moet altijd aan de warme zijde bevestigd worden. houtrot te voorkomen kan het beste een volledig (damp)open materiaal zoals glaswol of steenwol worden gebruikt.
Doorslaand vocht, ook wel regendoorslag genoemd, is vocht dat via de buitenschil van een gebouw doordringt in de spouw en daarna verder oprukt richting binnenmuren. Dit fenomeen doet zich vooral voor bij poreuze of beschadigde buitenmuren.
Schimmels in huis zijn redelijk gemakkelijk te herkennen. Ze vormen namelijk goed waarneembare donkere plekken op uw muren en plafonds. Dit ziet u vooral erg duidelijk op een lichte ondergrond. Let er wel op dat u schimmels niet verwart met salpeteruitslag.
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Dat betekent dat u bij de toepassing van piepschuim een minder dikke laag nodig heeft dan andere isolatiematerialen, zoals het bekende en veel toegepaste glaswol.
Er zijn een aantal verschillen tussen de isolatiematerialen EPS en PIR. Ten eerste zijn de PIR platen dunner dan de EPS platen. Daarnaast hebben EPS platen ook een lagere isolatiewaarde dan PIR platen.
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.
Het grootste verschil tussen XPS en PIR isolatie ligt vooral in het feit dat PIR het hoogste rendement per m2 oplevert. Er wordt dus beter geïsoleerd met een dunnere plaat, waardoor isoleren op plekken met beperkte ruimte mogelijk is.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Glaswol is een duurzaam isolatiemateriaal, omdat het levenslang meegaat.
EPS: licht en goedkoop isolatiemateriaal
De lambdawaarde is vastgesteld op 0,036. Dat is lager dan bijvoorbeeld PIR-isolatie, maar wel een prima gemiddelde isolatiewaarde. Als de dikte van het isolatiemateriaal niet zo van belang is, biedt EPS uitkomst.