Een steigerbuis is een stalen gegalvaniseerde buis welke veelal gebruikt wordt voor het maken van stellages voor in de bouw waarop men kan lopen. Denk dus aan de bouwsteigers die je vaak ziet staan bij het bouwen van bijvoorbeeld huizen.
Steigerbuis is gegalvaniseerde, ofwel thermisch verzinkte stalen buis. Deze buis kan werkelijk overal worden toegepast en de mogelijkheden zijn oneindig. Door de oppervlaktebehandeling is steigerbuis bestand tegen roesten en kan dus zonder zorgen buiten worden gebruikt.
Wat kost steigerbuis per meter? De prijs van een steigerbuis is afhankelijk van de diameter, lengte, afwerking en het materiaal. De prijs van een steigerbuis varieert van € 4,- tot € 20,- per meter.
Van welke materialen zijn steigerbuizen gemaakt? De steigerbuizen zijn in verschillende materialen beschikbaar: gegalvaniseerd staal, gegalvaniseerd vierkant, aluminium, aluminium zwart en zwart staal. De ronde en vierkante buizen zijn gegalvaniseerd doordat ze zijn voorzien van een laagje zink.
Aluminium Steigerbuis
De dikwandige aluminium buizen zijn sterk, maar toch licht van gewicht. Aluminium is bestand tegen alle weersinvloeden en kan binnen en buiten gebruikt worden. In vergelijking met de stalen buis is de aluminium buis minder sterk en minder stijf.
Wij buigen steigerbuis, constructiebuis en aluminium buis. Bogen buigen wij in diameters vanaf 0,50 tot 3,50 meter, afhankelijk van de buisdiameter. Kies hieronder eerst de juiste buisdiameter. Vervolgens kunt zelf de boog diameter bepalen en in de winkelmand plaatsen.
ReclameMaterialen.com heeft een uitgebreid assortiment steigerbuizen. Wij leveren zowel aluminium buizen als stalen buizen op maat. De steigerbuizen zijn te koop in diverse diameters en elke gewenste lengte tot zes meter is mogelijk.
Welke diameters gebruikte steigerbuizen verkopen jullie? Standaard steigebuizen in de bouw hebben altijd een diameter van 48.3 mm. Daarom kunnen kunnen wij alleen 48.3 mm steigerbuizen aanbieden in de gebruikte versie.
Stalen steigerbuis zagen
Hiervoor kan handmatig een ijzerzaag gebruikt worden. Vraag in de winkel welke ijzerzaag het meest geschikt is voor jouw klus. Wanneer je meerdere of dikkere buizen moet zagen is het wellicht handiger om een buizensnijder of slijptol te gebruiken.
De vierkante buis heeft een betere plasticiteit, hardheid, weerstand tegen vermoeiing, slagsterkte en sterkte dan ronde buizen in dezelfde dimensie. Door zijn grote dwarsdoorsnede en buig- en torsieweerstand kan hij het gewicht verminderen en staal besparen. Dus het is populairder in praktische toepassingen.
Doorgaans worden de kledingrekken gemaakt van 26.9mm, 28.0mm of 33.7mm buis. Bij grotere diameters passen er namelijk geen kledinghangers meer overheen. Wij adviseren elke 1500 mm (1,5m) een steunpunt te maken. Zo zal je kledingrek gegarandeerd niet doorbuigen!
p×(binnendiameter/2)2×lengte. Trek deze twee van elkaar af en je weet het volume. Dit vermenigvuldig je met de soortelijke massa. Let daarbij goed op de eenheden en klaar is kees.
Als u een RVS buis buigen wilt, is het van belang om dit middels koud doornbuigen te doen. Vaak wordt metaal verhit om het te kunnen buigen. Het verwarmen van roestvast staal heeft echter veel nadelen en dient dus voorkomen te worden.
Bij het zetten van aluminium wordt uw aluminium plaatwerk in iedere gewenste hoek vervormd. Dit wordt ook wel het plooien of zetten van aluminium genoemd. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van een kantbank. Dit is een pers met een bovenmatrijs en ondermatrijs.
Een steigerbuis met een diameter van 26,9 mm is ook erg geschikt voor meubels met een minimalistische uitstraling die niet veel gewicht hoeven te dragen. Voor de wat grotere meubels die meer gewicht moeten dragen, zoals een eettafel, kan er gekozen worden voor een diameter van 42,2mm.
Bij een leiding van 110mm betekent dit een doorstroming van ongeveer 10m3 per uur. Voor een rustige laminaire stroming (minimaal energieverlies) wil je niet hoger gaan dan 1 meter per seconde. Bij een leiding van 110mm betekent dit een doorvoer van maximaal 30m3 per uur.
Voor lage druk kunt u kiezen uit de drukklasses tot 10 bar. De PN waarde is het aantal bar druk dat een buis kan weerstaan. Voor zwaardere belasting is drukbuis verkrijgbaar tot 16 Bar.
Inhoud = lengte (l) x breedte (b) x hoogte (h). 1 dm3 = 1 liter. 1 cm3 = 1 milliliter.
Stap 1: zaag de houten latten op maat of laat ons dat doen. Stap 2: de onderkant van de latten zaag je schuin af. Met een geodriehoek en een potlood trek je een lijn van honderd graden, waarlangs je zaagt. Stap 3: schuur alle gezaagde randen.
De driehoek is de sterkste vorm waarmee je kunt bouwen. Het is de enige vorm die niet verandert als je er op drukt. Dit heet vormvast. De krachten worden verdeeld over de hele driehoek.
Hier geldt de regel dat een buis sterker is dan een volle of massieve staaf met dezelfde lengte en hetzelfde gewicht. Profielen bestaan in verschillende materialen, vb. in staal, aluminium, kunststof. Stevigheid en gewicht zijn natuurlijk belangrijke criteria bij het kiezen van een profiel.
De driehoek
Een driehoek is een heel stevige vorm. De driehoek verdeeld de krachten over de constructie. Daardoor kun je hem heel moeilijk vervormen. In bruggen, grote hallen, bouwkranen, hoogspanningsmasten en zelfs in je fiets, vind je de sterke driehoekvorm terug.
Om te kiezen welke maat schroefmateriaal je nodig hebt dien je te kijken naar de diameter van het schroefgat. De 4x30 schroeven/ M6 bouten kunnen in een schroefgat t/m 7 mm, daarboven is de 6x50/ M8 geadviseerd.