Ei van vloer verwijderen
Strooi veel keukenzout over het ei. Laat het een paar minuten liggen. Neem een stoffer en een blik en ruim het op.
1 speler staat aan de ene kant van de muur met een mand eieren. En die gooit die eieren over de muur. Aan de andere kant staat speler 2 met een netje om de eieren te vangen. Elk gevangen ei mag je houden.
De eenvoudigste manier om dit aan te pakken is om extra sterke noppenfolie te halen. Wikkel de noppenfolie twee tot vijf keer voorzichtig om het ei, zodat er een dikke, dempende laag ontstaat. Knoop de uiteinden van de noppenfolie vast met elastiekjes om te voorkomen dat het ei er aan de boven- of onderkant uitglijdt.
Een ei is sterk door de ronde vorm van de schaal. Als je in een ei knijpt, wordt de kracht goed over de ronde schaal verdeeld. Daardoor kun je een ei niet zomaar stukknijpen. Bij een ei met een barst wordt de kracht een stuk minder goed verspreid.
Houdbaarheidsdatum eieren
Wettelijk is vastgesteld dat een vers ei na de legdatum nog 28 dagen houdbaar is.
Bestrooien met zout
Nadat u een vlek van ei hebt gemaakt moet de u de vlek met zout bestrooien en dit vervolgens laten opdrogen. De opgedroogde vlek kunt u vervolgens wegborstelen en deppen met koud water.
Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
Waarom eieren in de winkel niet in de koeling staan
Als het ei vochtig wordt, kunnen schadelijke bacteriën er sneller groeien. Als de eieren in de winkel in de koeling zouden staan, en je neemt het vervolgens in een boodschappentas mee naar huis, dan treedt er, door het temperatuurverschil, condensvorming op.
Zo raadt het Voedingscentrum aan je eieren in hun doos in de koelkast op 4°C te bewaren zodat ziekmakers als salmonella minder kans krijgen. Koude temperaturen remmen immers de groei van bacteriën. Door ze in hun doosje te laten, drogen de eieren bovendien minder snel uit en blijven ze langer vers.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Vlekken van eigeel verwijdert u met een vloeibaar wasmiddel. Maak een sopje van koud water en het wasmiddel en laat het kledingstuk hier in weken, minstens 30 minuten, maar langer mag ook. Was de kleren daarna in de wasmachine om de laatste eigeel vlekken volledig te verwijderen.
Maak de eieren schoon met een schuursponsje of loofah.
Het meeste vuil kan met een schuursponsje of loofah verwijderd worden. Je hoeft er alleen maar zachtjes mee over het ei te wrijven tot het vuil loslaat. Pas op dat je het ei niet breekt terwijl je het schoonmaakt.
Een rauw ei zonder schaal kun je nog twee dagen in de koelkast bewaren. En dit is van toepassing op een compleet ei, maar ook op een gescheiden dooier en eiwit.
Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.
Eieren kun je tot 28 dagen na de legdatum bewaren, als ze op een koele plek liggen. Gebruik de eieren daarna liever niet meer. Het eiwit wordt wateriger waardoor de dooier verzakt en gaat lekken. Er komt ook meer lucht in de schaal en de eieren worden dus fragieler.
Gooi zout op de eivlekken
De meeste mensen gebruiken hiervoor zout, maar een beetje talkpoeder of maïzena heeft hetzelfde effect. Zitten de eiervlekken in je vloerbedekking dan doe je hetzelfde. Laat het zout 10 tot 15 minuten zitten, zodat zoveel mogelijk overgebleven ei erin kan trekken.
Deze zwevende vlekjes bewegen met de ogen mee en komen dan weer op dezelfde plek terug. Ze vallen vooral op bij het kijken naar een wit plafond of blauwe lucht. We noemen deze vlekjes mouches volantes of floaters. Dit zijn onschuldige eiwitvlekjes of sliertjes in het glasvocht.
Salmonella in eieren
Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan Ãn een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood.
De salmonellabacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen. De bacterie komt voor in rauwe levensmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees, eieren en zuivelproducten. De Salmonella-bacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen.
Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater.
Eieren kunnen namelijk op twee verschillende manieren worden beschermd tegen salmonella. De eerste manier is door de schaal chemisch schoon te maken, zoals in Amerika. De schaal wordt zo wel kwetsbaarder en meer vatbaar voor andere bacteriën. En daarom bewaren ze daar eieren in de ijskast.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.