Bij veilig en gezond werken zijn drie zaken van belang: techniek, organisatie en gedrag. Dat geldt niet alleen voor de inventarisatie en evaluatie van risico's, maar ook voor de risicobeheersing. Want elke maatregel die we nemen om risico's te beheersen heeft verschillende aspecten.
Om een gevoel van sociale veiligheid te creëren, is het allereerst belangrijk dat een organisatie een goede infrastructuur heeft, zoals een vertrouwenspersoon, klokkenluidersregeling of klachtenprocedures. Die bieden medewerkers ruimte en veiligheid om hun klacht of signaal van misstanden kenbaar te maken.
Een veilig werkklimaat is hiervoor een noodzakelijke voorwaarde. Collegialiteit, respect en werkplezier moeten een vanzelfsprekendheid zijn en op ongewenst gedrag moet alert worden gereageerd. Je kunt in vertrouwen contact opnemen voor advies; we ondersteunen je hierbij op verschillende manieren.
Veilig werken kent veel aspecten. Het gaat allereerst om het werken met veilige en goedgekeurde beschermingsmiddelen, machines, gereedschappen en apparaten. Maar ook om het goed organiseren van veiligheid en veilig gedrag. In de RI&E staan de belangrijkste risico's en de maatregelen om risico's terug te dringen.
Arbeidsveiligheid is de discipline die tot doel heeft arbeidsongevallen te voorkomen. Het gaat hier dus over de interacties tussen de technische installatie en de werknemer. Arbeidsveiligheid maakt deel uit van welzijn op het werk. De werkgevers moeten waken over de veiligheid en gezondheid van hun werknemers.
Een werkplek waar veilig en comfortabel gewerkt kan worden, zorgt voor minder stress onder je werknemers. Dat leidt uiteindelijk weer tot een betere werksfeer en minder ziekteverzuim. Een veilige werkplek zorgt voor meer motivatie en productie van werknemers.
Ga je kiezen voor je eigen gevoel. Dit kan eng zijn want je moet dan los gaan laten wat de ander van je denkt, en meer gaan vertrouwen op je innerlijke stem en je eigen beweging. Het is niet meer die ander waar je op leunt, die jou de veiligheid moet schenken die je nodig hebt, maar je haalt het meer uit jezelf.
Veiligheid voor de patiënt
In de gezondheidszorg kunnen patiënten onbedoeld lichamelijke en/of psychische schade oplopen door fouten van hulpverleners. Of door tekortkomingen van het zorgsysteem. Patiëntveiligheid staat hoog op de agenda van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Vertel medewerkers niet wat ze fout doen, maar vraag waarom ze de dingen doen zoals ze ze doen. Laat ze meedenken over oplossingen en zorg ervoor dat ze zelf aan die oplossingen kunnen bijdragen. Neem veiligheid op in het overleg tussen productie- en kantoorafdelingen, van werkvoorbereiders tot technische tekenaars.
Heldere voorlichting, duidelijke werkinstructies, het juiste gebruik van middelen en regelmatig onderhoud en keuring - vaak verplicht - verhogen de veiligheid. Daar zijn werkgevers en werknemers samen verantwoordelijk voor.
Andere woorden voor veiligheid zijn bescherming, beschutting, beveiliging, beveiligingsinrichting, protectie en zekerheid.
objectieve en subjectieve veiligheid; fysieke en sociale veiligheid; algemene en situationele veiligheid; geanticipeerde en werkelijke veiligheid.
Onveilig handelen of onveilig werken is het uitvoeren van werkzaamheden waarbij men bewust of onbewust de veiligheidsinstructies niet naleeft en daarmee gevaar voor mens, dier en materieel veroorzaakt.
Sociale veiligheid verwijst naar een werkklimaat waarin medewerkers zich vrij voelen hun mening naar voren te brengen en niet vrezen voor vernedering of intimidatie door collega's of leidinggevenden. Dit is een noodzakelijke voorwaarde om effectief samen te werken, te leren en te presteren.
Een positief werkklimaat betekent werken op een plek waar ruimte is voor eigen initiatief, waar werkdruk in balans is en waar je invloed hebt op je taken. Een plek waar je kunt groeien, waar je wordt gewaardeerd en uitgedaagd. De organisatie, leidinggevenden en medewerkers zorgen samen voor zo'n plek.
Wanneer collega's op een goede en leuke manier met elkaar samenwerken én voor elkaar klaarstaan, dan spreek je van een positief werkklimaat. En dat levert jou als werkgever veel op! Een goede werksfeer staat dus eigenlijk gelijk aan een goede band met je collega's: één team, één teamgeest!
Psychologische veiligheid betekent net dat medewerkers goed kunnen inschatten wat hun input bijbrengt in een team en welke reacties ze kunnen verwachten. Een psychologisch veilige omgeving is er een met meer zekerheid over hoe interacties zullen verlopen, of het nu gaat om positieve of eerder negatieve interacties.