Voltes rijden, zowel links- als rechtsom, is een goede oefening voor het rechtrichten. Met een cirkel van acht tot tien meter help je hem om meer in te stappen en om meer gewicht op zijn achterhand te dragen. Een volte is voor je paard vaak lastiger dan je denkt. Dit komt door zijn natuurlijke scheefheid.
Sprinten. Af en toe een sprintje trekken is erg goed voor ieder paard. Maar ook voor de paarden die niet uit zichzelf willen door galopperen of moeite hebben sprong te houden, is het goed om af en toe in verlichte zit te gaan zitten en écht een keer flink naar voren te galopperen. Meer dan je gewend bent.
Op je tenen staan
Zoek je balans en ga dan op je tenen staan door je hiel van de grond af te tillen. Sta je op je tenen? Houd deze positie dan even vast en laat je hielen daarna weer langzaam terugzakken naar de grond. Herhaal deze oefening vijf keer.
Oefen de galopbeweging. Het belangrijkste om goed te blijven zitten, niet alleen in galop maar in alle gangen, is met de beweging van het paard mee kunnen gaan. "Ontspanning in je lichaam is van essentieel belang om goed te kunnen blijven zitten," zegt instructrice Nelly Abbenes.
Om aan te galopperen ga je vlak voor de wending doorzitten. Leg je buitenbeen iets naar achteren. Je binnenbeen houd je op de plaats en je binnenheup is naar voren gericht. Neem een beetje stelling naar binnen en geef met beide benen een hulp.
Als een paard de rug vasthoud, is lichtrijden in draf idd beter en zal hij daardoor ontspannen. Als jij met je kont uit het zadel komt in galop als hij gespannen is, geeft dat idem dito effect. runningkawa schreef: Als een paard de rug vasthoud, is lichtrijden in draf idd beter en zal hij daardoor ontspannen.
Stabilisatie-oefeningen zijn bedoeld om de stabiliteit van je lichaam uit te dagen en te bevorderen. Stabilisatie-oefeningen zijn meestal statische krachtoefeningen waarbij je heel langzaam bewegingen uitvoert en de posities zo lang mogelijk stabiel houdt zonder uit balans te raken.
Met behulp van balanstraining leren ze sneller te reageren op de signalen van je hersenen. Op deze manier kun je je fijne motoriek en je coördinerende vaardigheden verbeteren. Onderzoek toont ook aan dat je met balanstraining blessures – bijvoorbeeld in je knie – kunt voorkomen en je houding kunt verbeteren.
Lange levensduur. Gezonder klimaat: als u gebruik maakt van de Balansbal hoeft u geen ammoniak meer uit de mestkelder naar buiten te zuigen. Voor de dieren betekent dit een verbetering van hun welzijn. De Balansbal is ook beter voor uw eigen gezondheid, omdat u voortaan veel minder schadelijke stoffen inademt.
Dravers zijn door de jaren heen gefokt om zo snel mogelijk te draven, je ziet het vaak al bij de rennende veulens in het land, er is een voorkeur voor de draf. Maar net als alle andere paarden kunnen dravers zeker ook galopperen! Alleen wordt het galopperen afgeleerd wanneer de dravers in training staan.
Je moet je armen en benen los kunnen laten en kunnen laten meeveren met de beweging van je paard. Knijp je bijvoorbeeld met je bovenbenen of knieën tegen het zadel in stap, draf of galop? Dan is het een goed idee om eerst daaraan te werken, zodat je dit leert ontspannen. Daarna kun je pas het doorzitten verder oefenen.
Aangalopperen kun je vanuit draf, stap of stilstand. Het gemakkelijkste is het om aan te galopperen vanuit een rustige arbeidsdraf of verkorte draf. De galophulpen die we hebben geleerd zijn meestal: doorzitten, buitenbeen naar achteren, drijf met beide benen en duw met je zit het paard in galop.
Om de achterhand sterker te maken zijn er diverse oefeningen die je kunt toepassen in je training. “Schouderbinnenwaarts is een prima oefening, want het paard moet hierbij meer op het achterbeen komen. De beenzetting loopt over drie sporen en hij moet zijn binnenachterbeen onder de massa brengen. Dat kost kracht.
Ieder paard heeft van nature de neiging om scheef te lopen. Dat is net zoals wij links- of rechtshandig zijn. Meestal voel je wel dat een paard scheef is, doordat je ongelijke druk op de teugels hebt. Een paard dat scheef gaat houdt zich voor je gevoel aan één zijde vast en laat te veel los aan de andere zijde.
Laat hem z'n hoofd midden tussen beide voorbenen door buigen. Met een wortel daag je hem uit om zo laag naar de grond te gaan en zo ver mogelijk naar achter te strekken. Hou deze 'sit-up' even vast. Laat je paard weer rustig omhoog komen en herhaal dit een paar keer.
Om de juiste balans in uw lichaam te vinden, kunt u dit het beste trainen met het balansbord (ook wel Wobble balance board genoemd). Het balansbord zorgt ervoor dat u de juiste houding krijgt om perfect in balans te blijven. Hierdoor zult u merken dat uw bewegelijkheid fors verbeterd en minder snel blessure krijgt!
We kunnen dus stellen dat we spreken over evenwicht uitsluitend bij statische objecten en nooit bij bewegende objecten. In de meeste gevallen bedoelen we dus balans als we het over evenwicht hebben. Zo ook in de Rijkunst.
Wil je aan de gang om je core te trainen? De plank is een super goede oefening voor je core-spieren, omdat je hiermee de gehele buikregio aanspant en tegelijk ook nog je balans moet vinden. Houd het lichaam in een rechte lijn en ondersteun jezelf met je ellebogen en tenen.
Grote spieren leveren voornamelijk kracht en kleinere spieren zorgen voor stabiliteit. De grote spieren zijn bijvoorbeeld de bovenbeenspieren, de hamstrings en de buikspieren. De kleinere spieren liggen onder deze grote spieren. Dit zijn bijvoorbeeld de spieren die van ruggenwervel naar ruggenwervel lopen.
De ene ruiter zal makkelijk kunnen draven en lichtrijden na 1 les, een ander pas na 3 lessen. We laten los dat alles snel moet gaan. Een ieder leert in zijn of haar eigen tempo. Het kan ook zo zijn dat de ene vaardigheid lange tijd nodig heeft om aangeleerd te worden en dat een andere vaardigheid komt 'aanwaaien'.
Echter, de werk:rust ratio zou 1:1 moeten blijven. Dus na vijf minuten galop moeten vijf minuten stap (of ontspannen draf) volgen. Binnen een segment zouden discipline-specifieke oefeningen moeten worden uitgevoerd. Voor dressuurpaarden zijn oefeningen die focussen op overgangen en verzameling, ideaal.
Je kunt een stemhulp of een kleine tik met de zweep toevoegen om het paard te helpen begrijpen wat je vraagt. Tot slot, wees er zeker van dat je niet onbedoeld je teugels terugtrekt als je het vraagt. Soms balanceren ruiters op hun handen of trekken ze zich terug omdat ze gespannen zijn en anticiperen op de bok.