Een blijvende oplossing is een UV-C filter, de ultraviolette straling doodt zweefalgen, ziektekiemen en schimmels. Resultaat is kristalhelder water en een gezond vijvermilieu voor vissen en planten, de zweefalgen worden verwijderd én voorkomen.
Het belangrijkste middel tegen zweefalg is een goede balans in het aquarium. Vermijd intens licht en verkort de verlichtingsduur tot max. 8 uur. Zorg dat planten gaan groeien door het toevoegen van voedingsstoffen en ververs 50% van het aquariumwater.
Zweefalgen zijn kleine algen die je vaak niet eens ziet met het blote oog. Zweefalgen zie je wel zodra ze in grote aantallen aanwezig zijn in de vijver. Ze zijn net als draadalgen een onderdeel van je vijver en zijn niet schadelijk.
De zweefalgen ontstaan door:
Te weinig CO2 in de vijver. Onvoldoende zuurstofplanten in het water. Het water is te zacht.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Beter is het dus om mineralen toe te voegen door middel van GH+ – Het helpt bij uw vijver algenvrij maken. Op deze manier brengt u de GH waarde in de vijver snel en effectief op gang. Op die manier kan een vijver algenvrij maken dus veel sneller verlopen.
Zout in de vijver tegen algen
Als je zout in de vijver doet tegen algen, gaat de biologische balans aangetast worden of zelf helemaal verdwijnen.
Zweefalg ziet eruit alsof je bak groen water heeft.
Gelukkig is dat maar groene schijn, en kan er iets aan gedaan worden.
Beginnende zweefalg kun je vooral herkennen, doordat de vijver minder helder wordt en een groene kleur begint te krijgen. Dit is een signaal, dat zweefalgen in de vijver zich ook echt aan het vermeerderen zijn. Zweefalgen zijn eencellige algen, die de vijver volledig groen kunnen kleuren.
De meest kansrijke structurele maatregel tegen blauwalg is het terugdringen van het aantal voedingsstoffen waar blauwalgen op gedijen. Sanering van puntbronnen, aanpak van erosie en afspoeling, en vermindering van (kunst)mestgebruik dragen bij aan dit doel.
Algen zijn niet alleen lelijk voor het oog, maar kunnen ook schadelijk zijn voor je planten en zelfs je vissen! Als je last hebt van algen in je aquarium kan dit verschillende oorzaken hebben. Vaak krijgt je aquarium last van algen als er sprake is van een onbalans.
Kan een vijver zonder filter? Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen.
Een goede PH waarde voor een gezond vijverklimaat ligt tussen de 7 en 8 punten. Door azijn toe te voegen zal dit snel gaan zakken. Azijn is daarmee in staat om bacteriën en micro-organismen te vernietigen. En in het ergste geval ook je vissen en planten doden.
Ze zijn autotroof, wat wil zeggen dat ze hun biomassa opbouwen uit anorganische componenten: water (H2O), koolstofdioxide (CO2), stikstof (N), fosfor (P) en nog een aantal sporenelementen. De toevoer van voldoende zonlicht en koolstofdioxide is daarom van het allergrootste belang voor een snelle groei van de algen.
Dit kun je doen door ph plus of ph minus toe te voegen. Breng de chloorwaarde van je ranzig zwembad door middel van een chloorshock op 10 ppm* Gebruik een borstel om de liner schoon te maken en om de zwembad algen los te maken.
Bestrijding van zweefalgen moet in de juiste volgorde gebeuren en altijd gevolgd worden door het plaatsen van extra zuurstofplanten in de vijver. Zweefalg-in-één doodt aanwezige zweefalgen en verbetert de waterkwaliteit (waterhardheid), waardoor de extra zuurstofplanten beter kunnen groeien in de vijver.
Wil je helder water, dan hoef je niet direct naar bestrijdingsmiddelen te zoeken. Het plaatsen van genoeg waterplanten in het aquarium kan de witte waas al doen verdwijnen. Vooral Cabomba en Waterpest doen het goed bij aquaria met een witte waas.
Zorg voor voldoende CO2
Zuurstofplanten zorgen voor helder water. Voor hun groei zijn deze planten afhankelijk van CO2 in het water. Zorg dus voor voldoende CO2 in je vijver. Je kunt dit doen door het plaatsen van een biologisch filter, het aanbrengen van bodemsubstraat en te zorgen voor watercirculatie.
Twee behandelingen zijn noodzakelijk voor het verkrijgen van het gewenste resultaat, na 14 dagen behandeling herhalen. De benodigde hoeveelheid afpassen en in een gieter of emmer met water voormengen. Dan gelijkmatig over de vijver verdelen. Het kan tot 14 dagen duren totdat een effect kan worden waargenomen.
Gun de algen wat tijd om te groeien. Vaak duurt het enkele weken voordat je de algen in je container ziet. Dit komt doordat veel soorten algen (microalgen) niet met het blote oog kunnen worden gezien. Zij moeten zich voortplanten en een grote algenpopulatie produceren voordat ze zichtbaar worden voor het menselijk oog.
Maar algen kunnen voor allerlei doeleinden worden gebruikt. Je kunt ze verwerken tot biodiesel of er natuurlijke kleurstoffen of gezonde vetten uithalen die in cosmetica en voedingsmiddelen gebruikt kunnen worden. Je kunt op de RUG langskomen om te zien hoe algen gekweekt worden.
Zorg voor een goede watercirculatie, dat er geen 'dode' punten in het aquarium zijn; Zorg voor genoeg aquariumplanten en zorg dat ze goed groeien met de juiste voedingsstoffen; Zorg dat u de vissen niet te veel voer geeft en dat u plantenresten uit het aquarium weghaalt.
In een mooie, natuurlijke vijver leven niet alleen kikkers, padden en salamanders. Maar ook libellen, waterkevers en wantsen houden wel van zo'n plasje water. Voor andere dieren is het een plek om te badderen en te drinken. Heb je nog een plekje over?
Enkele voorbeelden van algeneters zijn de graskarper, zilverkarper en rondel. Echter voor een serieus algenprobleem kunt u Aqua-Pulse Anti-Draadalg en Vijver-Stabiel gebruiken. De albino en de groene graskarper, nuttige vissen die redelijk groot kunnen worden.