Leg het zilverwerk een nachtje in een bakje met cola of azijn en de volgende dag ziet u hiervan dan het resultaat. Pak een bakje en leg er een gevouwen stukje aluminiumfolie in. Vervolgens dient u over dit stuk aluminiumfolie wat keukenzout te strooien. Leg de zilveren sieraden of bestek op het folie.
Maak een badje van lauwwarm water en een theelepel Dreft. Voeg ook een theelepel zuiveringszout toe. Leg uw zilver minimaal 5 en maximaal 10 minuten in het badje. Daarna doet u er goed aan het sieraad te poetsen met een oude tandenborstel, dan kunt u ook de randjes bereiken.
Maak een sopje met lauwwarm water en een beetje vloeibare zachte afwasmiddel. Dompel hierin vervolgens je zilveren sieraden. Borstel je sieraden voorzichtig met een zachte (tanden)borstel schoon. Spoel je sieraden vervolgens af met lauwwarm water en droog ze af met een zachte niet-pluizende doek.
Zilver reinigen
Deze worden weer mooi glimmend als je ze in een bakje met kokend water, soda en (niet te vaste) proppen aluminiumfolie legt. Als het niet meer bruist, kun je ze opwrijven met een zachte doek en glimmen ze weer.
Uit een vergelijking tussen 10 methoden is gebleken dat het beste zilverpoetsmiddel Hagerty silver bath is. In een paar seconden is het zilver schoon, zonder te hoeven poetsen. Hagerty polish vergt, net als Silvo, wat meer moeite maar geeft zilver wel een mooie glans.
Wilt u toch uw zilveren sieraad alleen even ontdoen van het zwarte laagje, dan kunt u het schoonmaken met soda. Maak hiervoor een badje met heet water en leg op de bodem een velletje aluminiumfolie met de matte zijde naar boven. Strooi er wat soda op en roer voorzichtig zodat u geen klontjes hebt.
Zilver is zeer gevoelig voor chloor. Doe uw zilveren sieraad daarom zeker af als u gaat zwemmen in chloorhoudend water om verkleuringen te voorkomen! Ook wellness- en kruidenbaden kunnen uw zilveren sieraden doen verkleuren! Doe uw zilveren sieraden af wanneer u erg transpireert.
Dan kan alcoholgel geen kwaad. Zilver kan na een tijd hoogstens een beetje dof worden, maar dat kun je opnieuw laten poetsen of polijsten. Van ringen die verguld zijn in geel- of roségoud, kan het materiaal verkleuren en beschadigd geraken. Als je ring verkleurd is, kun je 'm wel opnieuw laten vergulden.
Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver. Er zijn ook lagere cijfers te vinden op “zilveren” sieraden.
Het verkleuren van zilver heet oxideren, dit is een natuurlijk proces bij het materiaal zilver en dus ook bij zilveren sieraden. Het oxideren is dus een chemische reactie, waardoor zilver bijvoorbeeld dof of zwart wordt.
Tenzij anders opgegeven door de fabrikant (raadpleeg de verpakking), zijn zilver en verzilverde voorwerpen niet geschikt voor de vaatwasmachine. Wij adviseren je dergelijke producten met de hand te reinigen met Ecover-afwasmiddel.
925 betekent dat het zilver voor 92,5 % bestaat uit zilver, waaraan 7,5% koper is toegevoegd. Puur zilver (999) is te zacht om in sieraden te verwerken, De benaming Sterling is van toepassing op alle 925 sieraden en komt oorspronkelijk uit Engeland.
Chloor zorgt er namelijk voor dat het zilver gaat oxideren en je sieraden dus sneller zwart en dof worden.
Je sieraad 'leeft' en krijgt een prachtige vintage uitstraling. Wat vind jij? Op zich werkt zo'n zilverbadje wel. Je dompelt het zilver een paar seconden in het badje, desnoods borstel je het even na met het meegeleverde borsteltje en je sieraad heeft aanzienlijk minder donker zwarte plekken.
Maak liever een badje van heet water, Driehoek groene zeep en ammonia. Laat uw sieraad daar even in weken en poets na met een zachte tandenborstel. Spoel na met heet water. Dit is een zachte manier van reinigen en maakt uw sieraden weer vetvrij.
Zilver dragen we niet voor niets buiten ons lichaam als sieraad. Mensen kunnen allergisch op metalen reageren en zilver kan giftig zijn voor het lichaam en weefsels aantasten. Inname van teveel zilver kan leiden tot argyria, een aandoening waarbij de gehele huid blijvend blauw-grijs kleurt.
En wat kun je eraan doen? Zilver is een edelmetaal dat kan gaan oxideren, het zwart worden (oxideren) is niet schadelijk voor je sieraad, zolang je je sieraden maar netjes op blijft poetsen. De reden dat je zilveren sieraden zwart worden komt door de aanraking met materialen waar zwavel (waterstofsulfide) in voor komt.
In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn.
Vooral in de zomermaanden met hoge temperaturen verkleuren je zilveren sieraden snel zwart. Dit komt voornamelijk door veel gebruik van zonnebrand crème in combinatie met zweet en parfum. In alle zwembaden zit chloor en daar kan zilver niet zo goed tegen.
Zout leidt tot erosie van de gesoldeerde delen van goud, zilver of platina. Op die plaatsen verzwakt het edelmetaal en kan uw juweel breken. Ook de diamant kan aangetast worden door zout.
Voor zilverwaren gelden aparte regels. Veel mensen adviseren namelijk om je zilverwaren weer te laten glinsteren door 1 liter water, 1 eetlepel baking soda en een stukje aluminiumfolie te koken en hier je zilverwaren 10 seconden lang te leggen.
Waarom zilver verkleurt
Als zilver verkleurt of dofgrijs wordt, dan komt dat meestal door zogeheten oxidatie. Dat is een chemische term die, in het geval van metalen, duidt op een reactie tussen metaal en de zuurstof die je in de lucht tegenkomt.
Breng de zilverpoets aan met zachte stofdoek. Goed inwrijven en laten drogen. Hierna ga jij het zilver afwassen om eventuele restanten te verwijderen. Wrijf het zilver zorgvuldig droog met de theedoek en het glanst jou weer tegemoet.