Wanneer het bad nog niet zo vies is, kun je hem eenvoudig schoonmaken met wat schoonmaakazijn en heet water. Azijn verwijdert de kalkrand in je bad en lost zeepresten op.
Zeepresten verwijderen
Groene zeep heeft een sterk ontvettende werking en is daardoor bij uitstek geschikt voor het verwijderen van zeepresten. Breng het aan op een vochtige schuurspons en schuur hiermee de oranje vlekken weg. Na afloop afspoelen met schoon water.
Zeepresten en kalkaanslag verwijderen met wasverzachter
Voor deze tip maak je een emmer met warm water klaar waar je een scheut wasverzachter aan toevoegt. Met een doekje breng je dit aan op de plekken met aanslag. Even tien minuten laten inwerken (heel belangrijk) en hoppa, hierna veeg je alles zo weg.
Vul een plantenspuit met warm water en azijn en spuit de badkuip hiermee in. Laat een kwartier inwerken. Neem de kuip dan met een natte microvezeldoek of zachte spons met azijn af en spoel goed na met water. Of halveer een citroen en wrijf daarmee over de vlekken.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Neem dan afwasmiddel en een zachte spons met goed heet water. Doe dit direct na het baden, daarna goed naspoelen met koud water. Echt het werkt de kalk zet minder snel aan en het is echt maar 2 minuten werk als je het na elke keer baden doet.
Hoe langer je wacht met het schoonmaken van je doucheputje, hoe viezer het wordt. Stel het niet uit, maar voorkom dat het zo vies wordt. Probeer na elke douchebeurt je haren van het rooster te plukken. Ontdoe je doucheputje eens in de 2 weken van alle haren en zeepresten.
Vul een lege spuitfles met schoonmaakazijn en spray de gehele wand in. Laat de schoonmaakazijn 15 tot 20 minuten intrekken. Na 15-20 minuten kun je de tegels reinigen door te boenen met de zachte kant van een schuursponsje. Spoel de tegels goed na met warm water.
Soda gebruik je om schoon te maken. Bakingsoda kun je gebruiken om mee te bakken én om mee schoon te maken. Hoe viezer iets is, hoe meer je hebt aan de gewone huishoudsoda omdat daarvan de schoonmaakwerking groter is.
Verstopte afvoer voorkomen
Ook helpt het om het rooster na elke douchebeurt schoon te maken en het putje goed bij te houden. Giet bovendien met enige regelmaat kokend water door het putje. Zo lossen de aangekoekte zeepresten goed op en zul je een verstopping voorkomen.
Vloertegels in de badkamer schoonmaken kun je eenvoudig doen met schoonmaakazijn. Hierbij is het slim om een lege spuitfles te vullen met schoonmaakazijn en deze te spuiten over je badkamertegels. Laat ook dit een half uur intrekken en boen vervolgens alle tegels schoon met de gele zijde van een schuursponsje.
Met baking soda kun je alles schoonmaken, maar het is vooral een goede, natuurlijke en milieubewuste vervanger voor schoonmaakazijn. Je kunt tegels, wasbak, toilet en douche ermee schoonmaken, vieze plekken op de vloer wegpoetsen, koffie- en theeaanslag verwijderen en vieze geurtjes uit de snijplank halen.
Gebruik dan een spuitfles gevuld met een mix van schoonmaakazijn en water. Dit is hét wondermiddel tegen vuil en kalk in de badkamer. Spuit de voegen met het mengsel in en laat het ongeveer 30 minuten intrekken. Haal vervolgens een spons over de voegen heen en spoel het goed af met water.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Badkamer – 20 minuten
Denk hierbij aan kalkaanslag en vieze schimmels. Dus de spiegels en de douchewand met een ruitenreiniger schoonmaken, met een allesreiniger de wasbak en het bad schrobben en de kranen en de douchekop met antikalk bewerken. Tot slot nog de vloer dweilen en je hebt een heerlijk frisse badkamer.
Gebruik geen chemische of schurende schoonmaakmiddelen in de badkamer. Deze schoonmaakmiddelen kunnen vlekken, kringen en onherstelbare krassen veroorzaken. Neutrale en oplosbare schoonmaakmiddelen zijn het beste voor uw badkamer. Een zachte doek, spons of zeem werken het beste.
Het bekende merk Grohe is specialist op het gebied van badkamer-producten. Daarnaast hebben ze dus ook een speciale badkamerreiniger. Met het Grohclean badkamer schoonmaakmiddel maak je de hele badkamer in een wip weer schoon. Het middel werkt prima tegen kalk, waterafzettingen, vuil, vet en zeepresten.
Beschadiging aan tegels
Azijn kan dus slecht zijn voor uw tegels. Wees er dus voorzichtig mee en gebruik minder azijn als u gekleurde terrastegels heeft.
Kokend water kan u hierbij helpen. Draai allereerst het putje van uw douche open, zodat de opening van de afvoer geheel zichtbaar is. Giet hier vervolgens het kokende water in, zodat dit met grote snelheid door uw afvoer spoelt. Het kokende water reinigt de binnenkant van uw afvoer en neemt ook ophopende haren mee.
Ontstoppen en reinigen van de afvoer
Voor een iets minder hardnekkige oplossing, kan je 200ml bleekmiddel mengen met een liter kokend water en een kneepje azijn. Giet dit in het doucheputje en laat het ten minste een uur inwerken. Daarna kan naspoelen met een flinke hoeveelheid warm of koud water.
Giet een kopje (bak)soda door het afvoerputje, gevolgd door een kopje azijn. Laat het prutje minimaal 30 minuten zijn werk doen. Spoel het vervolgens na met heet water. Deze zelfgemaakte ontstopper gaat verstoppingen en een doucheputje dat stinkt tegen.
Chloor doodt bacteriën, virussen en is goed voor het bestrijden van schimmels. Daarom is het een erg geschikt middel om te gebruiken bij het schoonmaken van je toilet en de rest van je badkamer. Daarnaast is een badkamer ook nog eens erg vochtig, waardoor er snel schimmels ontstaan.
Maar hoe vaak maak je de badkamer nou écht goed schoon? De gouden regel is één keer in de week. Het schoonmaken van het douchegordijn, de voegen en de douchekop kan gerust één keer per maand of kwartaal.