Door te stampen veroorzaak je trillingen in de grond.Regenwormen zijn daar erg gevoelig voor.Zodra ze de trillingen voelen, kruipen ze omhoog.
Regenwormen komen bovengronds tijdens een bui omdat ze regen verwarren met de trillingen van een vijand, zoals een gravende mol. Deze trillingen kunnen worden nagebootst door een stok in de grond te steken en deze te laten trillen. De regenwormen zullen dan massaal naar boven kruipen, ongeacht de weersomstandigheden.
In principe kun je wormen gratis en voor niets uit je tuin halen door ze te lokken. Leg een hoopje bladerafval neer, zak of emmer erover en na een paar dagen zijn er een paar wormen. Je kunt ze uit het bos te halen of haal wormen bij mensen die ze weggeven.
De glibberige beestjes zijn vooral 's nachts actief en kruipen uit de grond als ze trillingen voelen. Het tikken van regendruppels bijvoorbeeld op de grond is voor een worm reden naar boven te komen.
Als het regent komen wormen naar boven om ondergelopen tunnels te ontvluchten. Het kan ook zijn dat ze het gewoon prettig vinden om tijdens een regenbui even aan de oppervlakte te komen. Meeuwen en sommige andere vogels maken daar handig gebruik van.
Veel dieren vinden regenwormen een heerlijk hapje. De duizendpoot, een roofdiertje onder de gronddiertjes, lust best een regenworm. Ook vogels zoals merels en grutto's eten graag wormen.En wat te denken van marterachtigen zoals de das.
In graslanden zijn de dichtheid en de soortenrijkdom het grootst. De meeste soorten en grootste dichtheden worden aangetroffen in de klei- en veenbodems (241- 540 wormen per m2). Kleibodems bevinden zich in de Flevopolder, Zeeland en langs de rivieren. De veenbodems liggen vooral in Friesland en het Groene hart.
Een besmetting met wormen kan plaatsvinden via dieren en het eten van onvoldoende verhit varkens- en rundvlees. Ongewassen groenten en fruit kunnen echter ook eitjes van wormen bevatten. Besmette personen kunnen de eitjes weer overdragen als ze hun handen niet goed wassen.
Oorzaken wormen
Besmetting met wormen kan voorkomen door mens op mens, mens op dier en dier op mens. Vaak gaat dit via een tussenweg, via voedsel of slechte hygiëne. Onvoldoende gekookt voedsel eten, besmet water drinken en niet regelmatig uw handen wassen na een toiletbezoek vergroten het risico op infectie.
Regenwormen leven van dat wat ze op en in de grond vinden: dode en rottende plantenresten, bladeren en soms uitwerpselen van andere dieren. Ze trekken het voedsel hun gangen in waar ze het verder verteren.
Natuurlijke ontworming kan ook worden ondersteund door voeding, bijvoorbeeld met kokosvlokken, pompoenpitten of wortels. Er zit laurinezuur in kokosvlokken en ook in koudgeperste kokosolie, wat wormen kan afschrikken.
Bijvoorbeeld op beddengoed, kleding, speelgoed, deurknoppen, toiletbril, toiletspoelknop en kranen. Raakt u die plekken aan, dan zitten de eitjes op uw handen. Als u uw vingers daarna in uw mond steekt kunt u besmet raken. De eitjes komen via uw mond in de darmen en groeien daar uit tot wormpjes.
U heeft klachten
Jeuk rond de anus of vagina, vooral 's nachts, komt meestal door de kleine (tot ongeveer 1 cm) wormpjes.
Maar ze zijn supergevoelig voor trillingen. Trillingen zijn voor een worm het teken van gevaar. Als dieren naar wormen graven veroorzaken trillingen. Daardoor zullen de wormen naar boven vluchten.
De wormpjes zijn tot ongeveer 1 centimeter lang en bewegen soms. Uw kind krijgt jeuk rond de anus (poepgat) of vagina en krabt zich daar. Hygiëne is belangrijk: handen wassen, nagels kort knippen, elke dag schone handdoek en ondergoed. Bij goede hygiëne verdwijnen wormpjes meestal vanzelf binnen 6 weken.
Volwassen wormen sterven vanzelf binnen enkele jaren, als de besmette patiënt niet behandeld wordt. Transmissie is afhankelijk van blootstelling van de intacte huid aan grond die besmet is met infectieuze larven.
Mebendazol doodt wormen, wormeieren en larven, doordat het de opname van voedingsstoffen verhindert. Het is te gebruiken bij verschillende worminfecties, zoals aarsmaden, spoelworm, zweepworm, mijnworm en (varkens)lintworm. Ook is het te gebruiken bij sommige andere worminfecties die vooral in de tropen voorkomen.
De aarsmade (bleekgeel/wit van kleur) is een kleine worm (0,5-1 cm) die vaak bij kinderen voorkomt. De wormen houden zich op in het onderste deel van de dunne darm en bij de blinde darm. Ze hebben een levensduur van circa acht weken en zijn kommavormig.
De wormen die u het vaakst zal ontmoeten, zijn de regenwormen. Die komen naar boven bij trillingen van de grond en bij regenweer om te paren. Ze zijn vooral 's nachts actief, en leven in grote groepen. Het zijn afvaleters die zich voeden met dood, organisch plantaardig materiaal (plantenresten).
Humusrijke poep
Wat ze niet nodig hebben, poepen ze weer uit: regenwormenpoep bestaat voor zo'n 70% uit humus. Organische stof vol gerecyclede mineralen, die door de herbewerking in het wormenlijf weer beschikbaar worden voor planten.
Een worm legt elke week ongeveer een cocon. Hier zit(ten) afhankelijk van het soort worm (Eisenia Hortensis) 1 of (Eisenia Fetidia) 4 jongen in.
Afhankelijk van de temperatuur en vocht duurt het 3 tot 6 maanden voordat een worm volwassen is. In potentie kunnen regenwormen 4 tot 8 jaar oud worden, maar in bouwland leven ze meestal niet langer dan een paar maanden. Bij droogte rollen regenwormen zich op in de bodem en gaan in diapauze.