Het principe van statiegeld is eenvoudig: in de prijs van een plastic fles of blikje zit bijvoorbeeld 0,25 euro statiegeld. Die 0,25 euro krijg je volledig terug op het moment dat je de lege verpakking terugbrengt. Dat kan via een statiegeldautomaat of gewoon aan de balie van een winkel.
Toch wordt die niet rijker als jij je flessen kwijtraakt, want het statiegeld van de verkochte flessen gaat naar de producenten en importeurs van de flessen. Alleen voor de ingeleverde flessen moeten zij het geld geven aan de Stichting Retourverpakking Nederland (SRN).
Tot slot moet de fles in zijn originele vorm zijn. Moet ik mijn fles inleveren met of zonder dop? Wij raden aan uw fles met dop in te leveren, omdat ook de dop kan worden hergebruikt. Over een aantal jaar wordt het verplicht om de dop op de fles te laten.
In de supermarkt kun je je lege flessen inleveren in een speciale automaat. Daarna gaan ze naar een retourencentrum waardoor ze worden gesorteerd, schoongemaakt of soms omgesmolten. Zo kunnen de plastic flessen worden hergebruikt voor een nieuwe ronde.
Per flesje (< 1 liter) wordt straks 15 cent statiegeld gerekend. Voor grote flessen (> 1 liter) blijft het 25 cent. Inleveren kan in supermarkten, op treinstations, bij tankstations langs de weg en via cateraars. Deze maatregel moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval.
Hoe die terugbetaling gebeurt, is niet wettelijk geregeld. Uiteindelijk kan elke handelaar of supermarktketen daarover zelf beslissen. De ene winkel maakt er geen punt van om de bon cash uit te betalen, terwijl je elders verplicht wordt om eerst met nieuwe aankopen (soms dezelfde dag nog) langs de kassa te passeren.
Om je 15 cent te krijgen is het wel cruciaal dat het etiket met streepjescode nog op de fles zit. "De innamemachines in supermarkten scannen die streepjescode, staat die er niet op dan wordt de fles niet geaccepteerd", zegt Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland.
Koploper in de Verenigde Staten is Michigan, waar al dertig jaar geleden een verplicht statiegeld van 10 dollarcent werd ingevoerd op flessen en blikjes. In 1986 werd hier door het Department of Transportation geconstateerd dat het zwerfafval van drankverpakkingen sindsdien met 80% was afgenomen.
Ja, de meeste lege flessen en bierkratten kan je bij jouw AH-winkel of bij de bezorger van je online boodschappen inleveren. Bij de flesinname in de winkel krijg je een bon die je bij de kassa weer kan laten scannen om je geld terug te krijgen.
Vanaf 31 december komt er ook statiegeld op blikjes in Nederland. Per blikje zal dat, net als de kleine flesjes, om 15 cent gaan. In Duitsland gaat het zelfs om 25 cent per blikje. Flesjes en blikjes die gekocht zijn in Nederland kun je niet inleveren in Duitsland en andersom evenmin.
Waar kunnen de statiegeldblikjes worden ingeleverd? De blikjes kunnen, net als de plastic flessen, vanaf 1 april 2023 worden ingeleverd bij de reverse vending machine (RVM) in de supermarkt.
♻️ Vanaf vandaag kun je alle plastic statiegeldflessen inleveren bij jouw Lidl. Dat betekent ook merkflessen die niet bij Lidl te koop zijn! Kom dus snel je flessen inleveren!
U kunt uw statiegeldflessen inleveren bij verschillende innamelocaties verdeeld over heel Nederland. Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit. Andere locaties mogen zelf bepalen of ze het statiegeld uitkeren of doneren aan een erkend goed doel.
Je kan je leeggoed terugbrengen in één van onze winkelpunten terugbrengen voor terugbetaling. Jammer genoeg kan het leeggoed niet terug genomen worden door onze chauffeurs bij een thuislevering.
4,5 € LEEGGOED/STATIEGELD KRAT 24X33cl.
Statiegeld in Nederland
Achterop het flesje, op het etiket, staat altijd aangegeven of er statiegeld op het bierflesje zit. Als er niks op het flesje staat, betekent dat dat er geen statiegeld op zit.
De boodschappen worden aangeleverd in plastic zakken of vouwkratten. Voor deze kratten betaalt u 5.00 euro statiegeld. Indien u geen gebruik meer wilt maken van de afhaalservice en de kratten wilt inleveren, dan kunt u deze inleveren bij de winkel van het boodschappen.
De nieuwe emballagemachines kunnen alle petflessen met statiegeld herkennen. Volgens Walter Noppers van TOMRA Systems is dat goed nieuws voor de consument: "Als je een petfles bij de Aldi koopt, kan je hem bij de Albert Heijn inleveren.
Albert Heijn on Twitter: "@soezada Emballagebonnen kennen een verjaringstermijn van 5 jaar! ð (mits de bon nog intact is) ^JH" / Twitter.
Statiegeld op plastic wegwerpdrankflessen of -blikjes zal vanaf 1 januari 2022 verplicht zijn. Met ingang van 1 januari 2022 wordt het verplichte statiegeld op plastic wegwerpdrankflessen of -blikjes in Duitsland aanzienlijk uitgebreid.
Statiegeld wordt er sporadisch geheven, alleen in een paar grote steden wordt vuoto a rendere, statiegeld, gefaciliteerd. In Noord-Europa wordt op 7 van de 10 flessen statiegeld geheven; in Italië op circa 9% van de flessen.
Na oplevering van bovenstaande studies in 2015 nam de Vlaamse regering geen besluit over het al dan niet invoeren van statiegeld. In het Vlaamse Uitvoeringsplan Afval (2016) legde de Vlaamse regering vast dat het zwerfvuil tegen 2022 met 20% in gewicht moet zijn verminderd.
Het principe van statiegeld is eenvoudig: in de prijs van een plastic fles of blikje zit bijvoorbeeld 0,25 euro statiegeld. Die 0,25 euro krijg je volledig terug op het moment dat je de lege verpakking terugbrengt. Dat kan via een statiegeldautomaat of gewoon aan de balie van een winkel.
De lege kratten en lege flessen bier kun je bij elke supermarkt in Nederland inleveren. De meeste supermarkten hebben hier een speciale afdeling voor met een speciale machine die de lege flessen en kratten innemen en automatisch alles bij elkaar optelt.
De studie schat dat statiegeld leidt tot 70 tot 90 procent minder plastic flessen en blikjes in het zwerfafval. Dit sluit nauw aan bij de beleidsdoelstelling om de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 90% te verminderen in 3 jaar tijd.