Vette watten zijn gemaakt van ruw, ongebleekt katoen.Ze zijn waterafstotend en veerkrachtig. En van die laatste eigenschap werd gebruik gemaakt om de druk van een zwachtel bij een drukverband gelijkmatig te verdelen.
HeltiQ Vette Watten 1 EA | Etos.
Een watje is dus heel schoon katoen dat ook weer wordt gebruikt om bijvoorbeeld wattenstaafjes te maken.
Watten zijn ongesponnen stukken katoen die bij EHBO als verbandmiddel of bij de persoonlijke hygiëne wordt gebruikt.
Synthetische watten verdelen de druk en absorberen wondvocht
Zo wordt afknelling voorkomen. Ook wordt de verstuiking door het drukverband gestabiliseerd. Bij ernstige bloedingen wordt een wonddrukverband aangelegd. In dit geval komt er eerst een steriel dekverband op de wond.
Vette watten zijn gemaakt van ruw, ongebleekt katoen. Ze zijn waterafstotend en veerkrachtig. En van die laatste eigenschap werd gebruik gemaakt om de druk van een zwachtel bij een drukverband gelijkmatig te verdelen.
Als het drukverband te strak zit, kan er zwelling optreden. Door te weinig ruimte onder het verband worden de bloedvaten dichtgedrukt. Een zwelling is het geval als u last krijgt van pijnlijke, gezwollen, koude, tintelende, blauwe of witte tenen.
Witte watten kunnen gebruikt worden op wonden waarbij een snelverband niet past (bijvoorbeeld op vingers) en nemen vocht op. Leg de watten nooit direct op de wond maar altijd op een gaasje waar ze niet buiten steken. Zo kunnen ze niet aan de wond kleven en niet gaan irriteren.
Een ideaal zwachtel (ook wel ideaal windsel genoemd) is in combinatie met synthetische watten en een kleefpleister geschikt voor het aanleggen van een wondverband of drukverband.
Om een drukverband correct te gebruiken is het belangrijk om enkele zaken bij de hand te hebben. Wat is er nodig? Een verbandschaar, diverse afmetingen van zwachtels, een kleefpleister en een mitella. Afhankelijk van de exacte blessure zult u al deze zaken of slechts een deel ervan nodig hebben.
Gebruik ze nat en spoel ze uit. Door ze eerst na te maken voor gebruik, uit te knijpen, daarna je makeup te verwijderen, en direct af te spoelen met eventueel wat hand zeep, zorg je dat je wasbare wattenschijfjes het langst meegaan en er langer mooi uit blijven zien.
Deze make-up pads van NatuurlijkWAAR zijn gemaakt van biologisch katoen. De wasbare wattenschijfjes zijn herbruikbaar. Ze voelen heerlijk zacht aan en zijn wat groter dan reguliere wattenschijfjes, waardoor ze extra fijn zijn om je gezicht mee schoon te maken. De natuur heeft voor alles een oplossing.
Zwachtels bestaan in verschillende soorten: Korte-rekzwachtels: werken het beste als iemand veel beweegt. Lange-rekzwachtels: oefenen ook druk uit als de spieren zich ontspannen. Inelastische zwachtels: passen goed om de vorm van arm of been en zakken daarom niet snel af.
Een zwachtel of windsel is een langwerpig verband, opgerold, dat wordt gebruikt om druk uit te oefenen of om iets te fixeren (bijvoorbeeld een gaas op een wond). De termen zwachtel en windsel worden door elkaar gebruikt.
Pak met een wasknijper een watje vast, doop die in de verf en ga stempelen op papier. Doordat de watten telkens een andere vorm hebben als je stempelt krijg je een uniek kunstwerkje.
In de richting van het hart zwachtelen
Om stuwing in de ledematen te voorkomen dient men bij het aanbrengen van een zwachtel altijd in de richting van het hart te zwachtelen. Men begint dus aan het uiteinde van de ledemaat (distaal) en werkt naar het lichaam toe (ofwel 'in de richting van het hart' of proximaal).
Het verband dient u 's nachts te laten zitten. Na 3 tot 5 dagen mag u het verband van de enkel halen, tenzij uw behandelend arts anders voorschrijft. Zorg ervoor, dat u uw enkel zo min mogelijk belast. Dit houdt in, dat u er niet op mag staan of lopen.
Ook moet u er voor zorgen dat het verband niet nat wordt. Dit kan bijvoorbeeld door tijdens het wassen een plastic zak om uw enkel te doen. Het beste is om de enkel gedurende de hele dag (ook 's nachts) hoog te houden. Op deze manier wordt de zwelling minder en vermindert u de pijn.
Wil je weten of het verband niet te strak is aangebracht en of de circulatie nog goed is? Duw dan met je vinger even stevig in de huid een stukje onder het verband. De huid zal wit kleuren, maar vrijwel direct weer de normale kleur aannemen bij een goede doorbloeding.
De arts heeft u persoonlijk verteld hoe lang u het drukverband om moet houden. Meestal is dit ongeveer 5 dagen.
Zwachtelen is nodig zolang het oedeem in uw benen nog aanwezig is. Als het oedeem (voor zover mogelijk) verdwenen is, krijgt u therapeutische elastische kousen aangemeten om ervoor te zorgen dat het oedeem niet terug kan keren.
Als de tenen wit zijn na het zwachtelen, kan dat duiden op een bloedvat probleem. De zwachtel moet dan verwijderd worden. - Doorlekken van het verband. - Afzakken verband (minimaal 5 cm).