Doe je kleding in de droger samen met 2 of 3 ijsklontjes. De ijsklontjes zullen ervoor zorgen dat de kleding na 10 minuten kreukvrij is. Het smeltende ijs zorgt voor stoom in de droger, wat ervoor zorgt dat de kreukels verdwijnen.
Spuit het kledingstuk met een mengsel van 240 ml water en 5 ml wasverzachter. Hang het dan op in je badkamer en neem een douche. De stoom uit de douche helpt eventuele kreukels in het kledingstuk los te laten. Doe het kledingstuk vervolgens gedurende een paar minuten in de droger als het na het douchen nog vochtig is.
Stoffen die snel kreuken: linnen, (100%) katoen. Stoffen die minder snel kreuken: leer, polyester, nylon, katoen i.c.m acryl en wol.
Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose. Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon. Dit kledingstuk niet strijken, omdat dit tot schade kan leiden.
Stop je was in de machine met vloeibare wasmiddelen in plaats van poeders. Deze zijn namelijk zachter en zorgen ervoor dat er minder kreukels in je was zitten. Ook wasverzachter is een goed alternatief om je kleding kreukvrij uit de machine te halen.
Synthetisch / EasyCare / Anti-kreuk / Kreukherstellend
Programma voor synthetische stoffen die je wat voorzichtiger moet wassen, zoals polyester, polyacryl en viscose. Wast tot 60°C met een lager maximum toerental.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Strijkmat of -deken
Ben je klaar met strijken, dan vouw je het op en stop je het in de kast. Je kunt de mat of het deken gebruiken op eender welke stevige ondergrond. Je bureau of een tafel is ideaal, maar je kunt het ook op de wasmachine of droogkast leggen.
#3 Warme stijltang
Niet alleen haren strijk je ermee glad; ook kreukels uit kleding verdwijnen als sneeuw voor de zon. De stijltang werkt het beste op kleine oppervlaktes zoals een kraag. Zorg er wel voor dat de stijltang op een lage hittestand, anders brand je er misschien wel een gat in.
Stomen is meestal een betere (en veiligere!) manier om kreukels uit polyester te halen. Hang het vochtige polyester overhemd op en behandel het met de kledingstomer, waarbij je direct contact met het materiaal vermijdt. De hete stoom zal kreukels verwijderen en je kledingstuk binnen een paar minuten laten drogen.
Wanneer de centrifuge snelheid te hoog is, zal de kleding gekreukt uit de wasmachine komen. Wanneer de temperatuur van het wasprogramma te hoog is, kan de kleding in de machine kreuken. Wanneer er een verkeerd programma gekozen wordt, kan de kleding gekreukt raken.
Daarnaast hebben alle drogers een of meerdere programma's voor synthetische was. Soms heet dit programma gewoon 'synthetisch', maar vaak zie je de term 'kreukherstellend'. Kreukherstellend drogen betekent overigens niet dat de droger kreuken herstelt. Het is de naam van een type textiel dat lastiger kreukt.
Anti-kreuk: Tijdens het wassen en centrifugeren draait de wasmachine op een lager toerental. Daarnaast blijft de wasmachine nog rustig draaien (niet continue) totdat je de was eruit haalt. Sportkleding: Tijdens dit wasprogramma wordt er extra goed gespoeld zodat eventuele zweetlucht verdwijnt.
Wanneer je kleding gemaakt is van kwetsbare stof of stijf materiaal, kun je deze beter niet oprollen. Plat neerleggen is een betere optie, want dan kan het niet beschadigen. Shirt kun je het beste oprollen door eerst de mouwen naar het midden te vouwen. Ontvouw de kraag en rol vanaf boven naar beneden.
Maar door je kleding te strijken haal je de kreukels eruit en dat staat wel zo netjes als je het draagt ! Een ander doel van strijken is om het textiel glad te maken waardoor het vuil minder goed hecht. Door te strijken op hoge temperaturen dood je bacteriën waarmee je besmettingsgevaar voorkomt.
Manier 2 – Kleren oprollen
Je kunt meer kleren meenemen als je je kleding oprolt. Ook zeggen ze dat je je kleding minder kreukelt als je je kleding oprolt. Als je geen kreukels wilt, moet je wel even je best doen op het rollen. Zorg dat het mooie rollen worden en doe het niet snel.
Strijk eerst de binnenkant van het hemd en de buitenkant van de boord en de kraag. Om plooitjes te vermijden, strijk je altijd van de punt van de kraag naar het midden toe. Leg het platte stuk aan de achterkant glad op de strijkplank en strijk erover.
Doordat de vezels in textiel warm worden, verdwijnen kreukels. Maar als de vezels te warm worden, beschadigt de stof. Deze kan verbranden of gaan glanzen.
Kijk uiteraard even op het etiket hoe warm het kledingstuk gestreken mag worden. Heeft het strijkijzertje één stip dan moet je koud strijken, met twee stippen warm en met drie kun je het heet strijken. Staat er een kruis door het strijkijzer heen, dan mag je het uiteraard niet strijken.