Met afwasmiddel kunt u smeervlekken verwijderen, omdat dit ontvettend werkt. Gebruik dus een schone doek om het middel op de vlek aan te brengen, spoel uit met lauw water en was in de wasmachine. Met boter worden smeervlekken geneutraliseerd.
Groene zeep: smeer de olievlek stevig in met Driehoek groene zeep en was het meteen (met zeep en al). Schoonmaakazijn: smeer de azijn op de vetvlek, laat het even intrekken en gooi de kleding daarna in de was. Of laat het kledingstuk een nacht weken in een emmer met water en schoonmaakazijn.
Hoe krijg je vetvlekken uit kleding? Met afwasmiddel! Smeer afwasmiddel op de vetvlek en laat dit intrekken, zodat het vet wordt afgebroken. Was hierna het kledingstuk in de wasmachine en de vetvlekken zijn verdwenen.
U kunt azijn gebruiken om olievlekken of olijfolie vlekken te verwijderen uit kleding. Giet wat azijn op de vlek en laat het 30 minuten intrekken. Was het kledingstuk vervolgens met warm water en zeep. Citroenzuur kan een olievlek verwijderen uit uw kleding.
Laat je doeken 12 uur weken in gelijke delen water en azijn. Was ze hierna op 60 graden met een kopje azijn en je favoriete wasmiddel en ze zijn weer een hele tijd fris te gebruiken voor je massages.
Schoensmeer : De vlek afkrabben zonder de stof te beschadigen, inwrijven met een wasmiddel en spoelen. Als de vlek niet is verdwenen, inwrijven met een mengsel van 1 volume alcohol 96° op 2 volume water, dan wassen met lauw water.
Groene zeep.
Smeer de vlek in met groene zeep en wat warm water, zodat de zeep vloeibaar wordt. Laat dit een paar uur intrekken en wrijf daarna met je vingers over de vlek. Daarna kun je het kledingstuk wassen volgens voorschriften om de gele vlekken in de kleding helemaal te verwijderen.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Als je het meeste van de vlek eerst weghaalt met wasbenzine, dan lukt het meestal wel in één wasgang. Dat maakt herhaald wassen overbodig. Bovendien kom je niet in de verleiding om een nog prima kledingstuk als poetslap af te danken, simpelweg omdat die vervelende vlek niet meer weggaat.
Gebruik groene zeep, Vanish Oxi Action of afwasmiddel voor het verwijderen van kleivlekken uit kleding. Lees op 123schoon.nl alles over de verschillende reinigingsmethodes en verwijder vlekken van plasticine, boetseerklei of gravel.
Babyshampoo krijgt vet uit suede
Heb je (vet-)vlekken in suede, was het dan (met de hand) met babyshampoo. Je zult zien dat de vlek verdwijnt en dat je suede ook nog mooi blijft.
Maak de vetvlek nat met wasbenzine. Was daarna het kledingstuk op normale temperatuur. Wasbenzine kunt u goed gebruiken om oude vetvlekken te verwijderen uit kleding. Laat een beetje melk even in de kleding trekken en doe het kledingstuk vervolgens in de wasmachine.
Vlekken verwijderen met azijn
Veel vlekken krijg je weg met dit wondermiddel. Denk aan bloedvlekken, koffievlekken, theevlekken, jodiumvlekken, zweetvlekken en deodorantvlekken. Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier.
In het geval van een grote, hardnekkige vlek is alleen een absorptiemiddel en water en zeep niet genoeg. Meng in dit geval een absorberend middel zoals zaagsel met een oplosmiddel tot een dikke pasta. Dit mengsel zuigt als het ware de olie uit de vloer. Tegelijkertijd breekt het de olie af dankzij het oplosmiddel.
Probeer dan eerst de olievlek te verwijderen met wat afwasmiddel en warm water. Als dit niet voldoende helpt bedek je de vlek met een vlekkenpasta gemaakt van magnesiumpoeder of talkpoeder en een paar druppels white spirit, wasbenzine, aceton of alcohol. Ook vlekken van olie in marmer behandel je het best met aceton.
Vetten (en olieen) lossen goed op in organische oplosmiddelen zoals aceton, benzeen, pentaan, hexaan, etc. Ook terpentine kan olie en vetten oplossen. Vetten zijn hydrofoob, ofwel slecht oplosbaar in water.
In een restaurant zie je dan de persoon onmiddellijk met het servet op de vlek verwoed wrijven. Zo beschadig je lokaal de vezel en wrijf je ook plaatselijk de kleur van het kledingstuk weg. Misschien is de vetvlek dan wel weg maar lokaal is het kledingstuk lichter gekleurd. Niet doen dus!
Laat de zeep na behandeling even intrekken (laat het niet opdrogen!) en maak het erna met water goed schoon zodat alle zeepresten verdwijnen. Bij hardnekkige vlekken kun je het beste de zeep langer in laten werken (maar niet zo lang dat de zeep opdroogt) en eventueel de behandeling herhalen.