Oorzaak. Een echt duidelijke oorzaak voor het ontstaan van blaaspoliepen is er niet. Blaaskanker wordt wel vaak gelinkt aan roken, maar ook bij niet-rokers kan zich abnormaal weefsel ontwikkelen.
Met behulp van een soort elektrisch mes wordt de poliep verwijderd. Om zeker te weten of de poliep niet kwaadaardig is, wordt deze altijd opgestuurd naar de patholoog-anatoom voor onderzoek. Hierna wordt een 'blaasspoelkatheter' in de blaas gebracht om de bloedresten weg te spoelen.
Als er tumoren in de blaas worden gevonden dan kunnen deze goedaardig of kwaadaardig zijn. De goedaardige tumoren zijn poliepen (papillomen). Maar blaaspoliepen kunnen ook kwaadaardig zijn.
Bijvoorbeeld frequente aandrang om te plassen, pijnlijk of branderig gevoel in de blaas en plasbuis, moeite met ophouden van de urine, bloed of weefseldeeltjes bij de urine. Meestal zijn deze verschijnselen op de dag na de spoeling verdwenen. Wanneer dit niet het geval is, kun je zo nodig medicijnen krijgen.
Deze zijn verwijderd door middel van een operatie via de plasbuis (TransUre- thrale Resectie van de blaas of TUR-blaas). Bij meer dan 50% van de patiënten keren de poliepen echter terug, waarbij ze soms langzaam kwaadaardiger worden en verder de blaaswand ingroeien.
Bij oppervlakkig groeiende poliepen is het met een TUR-blaas meestal mogelijk deze helemaal te verwijderen. Soms zijn daarna nog blaasspoelingen nodig. Bij invasief groeiende poliepen is nog verdere behandeling nodig.
U heeft spontaan geplast? o Nadat u geplast heeft zal de verpleegkundige met de bladderscan controleren of er niet te veel urine is achtergebleven in de blaas. Mocht dit minder dan 250 ml zijn dan plast u goed uit.
Met behulp van een blaasspoeling binnen 24 uur na de operatie is het mogelijk de kans, dat de poliepen terugkomen, te verkleinen. Uw behandelend uroloog beslist of u in aanmerking komt voor het spoelen van de blaas binnen 24 uur met chemotherapie na de operatie.
De meeste patiënten verdragen de blaasspoelingen probleemloos. Het inbrengen van de katheter kan gevoelig zijn en u kunt het gevoel hebben meer te moeten plassen dan normaal. De dag na de spoeling kunt u een wat branderig gevoel hebben bij het plassen. In principe zijn er geen bijwerkingen te verwachten.
De ingreep duurt meestal tussen de 45 en 90 minuten. Soms lukt het niet om de poliep te verwijderen of geeft de ingreep een te grote kans op problemen.
Blaaspoliepen zijn uitstulpingen van de bekleding van de blaas. Deze uitstulpingen zijn meestal kwaadaardig, daarom spreken we ook van blaaskanker. Er zijn veel verschillende vormen van blaaskanker. Blaaspoliepen zijn meestal oppervlakkig met een goede prognose.
De belangrijkste risicofactoren voor darmpoliepen zijn het eten van veel vlees, overmatig alcoholgebruik, roken, te weinig lichaamsbeweging en overgewicht. De kans op het ontstaan van poliepen is mogelijk groter bij mensen die veel dierlijke vetten en vlees eten.
Mensen kunnen ook meerdere poliepen in hun darm hebben. Veel mensen hebben deze zonder het te weten; poliepen geven vaak geen klachten. Sommige poliepen kunnen uitgroeien tot darmkanker. Dit duurt ongeveer 15 jaar.
Klachten en symptomen bij dikke darm poliepen. Poliepen in de dikke darm geven niet altijd klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn. Bloed in de ontlasting, verandering inhet ontlastingspatroon, erg onregelmatige stoelgang, buikijn en onverklaarbaar gewichtsverlies.
De blaasspier kan niet meer (goed) samenknijpen waardoor het plassen niet meer lukt of moeilijker gaat. Een verslapte blaasspier kan niet worden hersteld. Er bestaan geen medicijnen om de blaas weer sterker te maken. Wel kunnen de gevolgen worden behandeld.
Wanneer blaasspoelen? Blaasspoelen wordt gedaan als je (kwaadaardige) poliepen in je blaas hebt. Deze kunnen verwijderd worden met een operatie, maar keren vaak weer terug. Een blaasspoeling verkleint de kans dat de poliepen terugkeren.
De kosten voor de patiënt zijn afhankelijk van de toedieningsfrequentie, alsook de samenstelling en leverancier van de gekozen blaasspoeling. Globaal bedraagt de prijs in Nederland tussen de € 45,- en € 90,- per blaasspoeling.
Plaatselijke verdoving is niet altijd nodig bij deze behandeling. Het verwijderen van de vleesboom of poliep doet namelijk geen pijn. Het kan wel gevoelig zijn wanneer de hysteroscoop (een kijkbuis) de baarmoedermond passeert. De baarmoeder kan ook gaan krampen.
Probeer minstens twee liter per dag te drinken, het liefst water.Als je veel drinkt, moet je ook vaak plassen en zul je de blaas schoonspoelen. Als de klachten niet ernstig zijn of slechts een paar dagen aanhouden, dan kun je het beste een paracetamol nemen tegen de pijn.
Een blaasspoeling houdt in dat een vloeibaar medicijn minimaal 1 uur tot maximaal 2 uur in uw blaas inwerkt. Er zijn meerdere middelen die voor blaasspoelingen worden gebruikt. De uroloog bepaalt welk middel noodzakelijk is en hoeveel spoelingen nodig zijn.
Uw blaas heeft twee functies: opslaan en afvoeren van urine. Bij volwassenen varieert de blaasinhoud van 350 tot 500 milliliter. Als deze hoeveelheid urine in de blaas zit, krijgt u meestal het gevoel dat u moet plassen. U reageert op deze aandrang door de blaas te legen.
Met een gezonde blaas doen mensen meestal een plas van 300-500 ml per keer. "Kom jij erachter dat je steeds maar 50-100 ml plast, dan kun je overwegen je blaas te trainen of - als dat niet helpt - onderzoek te laten doen", zegt van Rey.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag?Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Een poliep kan verdwijnen. De impact ervan op de baarmoeder: een fibroom kan de baarmoeder vervormen.
Het onderzoek is niet pijnlijk, maar kan wel als onaangenaam ervaren worden. U kunt dit verminderen, door u zo goed mogelijk te ontspannen en de aanwijzingen van de uroloog op te volgen. Omdat er tijdens het onderzoek steriele vloeistof in de blaas gebracht wordt, kunt u aandrang tot plassen krijgen.