En droge pindakaas maak je weer smeuïg door hem te verwarmen tot hij wat vloeibaarder wordt (in de magnetron of een pannetje met heet water).Roer er vervolgens druppelsgewijs wat olie door tot de pindakaas weer smeerbaar is.
Je kunt je harde pindakaasresten in de nieuwe pot stoppen
Als je de oude, harde pindakaas uit de pot schraapt, en bovenin de nieuwe pot stopt, zorgt die olie ervoor dat de harde restjes weer zacht worden.
(Meer)olie toevoegen. De pinda-olie die vrijkomt bij het malen van de pinda is dus niet genoeg. Je krijgt het smeuïg, bij naar behoefte, een beetje olie erdoor te mengen met een lepel of een mes. Pinda-olie is een hard type of olie en maakt de pindakaas snel droog.
Als het mengsel te droog dreigt te worden, doe er dan een scheutje olie bij, ook een scheutje gember siroop en/of citroensap kan het wat smeuïger maken en de gember is een heerlijke combi met de pinda.
En natuurlijk gewoon door hem even door te roeren voor gebruik. Is je palmolievrije pindakaas juist wat uitgedroogd? Even opwarmen in de magnetron of een pannetje water helpt, net als het zelf toevoegen van wat plantaardige olie. Pindakaas maak je makkelijk zelf!
Tip: Voor een drizzle van pindakaas kun je deze verwarmen in de magnetron en daarna in een stevig zakje doen.
We hebben de ultieme tip. Laat de pindakaas smelten. Doe een paar lepels pindakaas in een schaal die je in de magnetronschaal en zet het er steeds 15 seconden in totdat je een saus-achtige substantie hebt.
"Door regen, kou of zon tijdens het kweken van de pindaplanten, bevatten pinda's meer of minder olie. De laatste jaren is de pinda vrij droog, waardoor we meer olie aan de pindakaas moeten toevoegen om het smeuïg te houden."
Pindakaas is zo'n product dat je relatief lang kunt bewaren. De houdbaarheidsdatum van een buiten de koelkast bewaarde pot ongeopende pindakaas is minimaal een jaar. Bewaar 'm wel op een koele en droge plek. Een geopende pot pindakaas is op papier maximaal een jaar te bewaren in je keukenkastje.
Wij maken onze pindakaas zelf en voegen hier geen palmolie of stabilisatoren aan toe! Hierdoor ontstaat bij ons na verloop van tijd een laagje olie op de pindakaas. Dit is een natuurlijk proces en verder is de pindakaas hierdoor niet minder lang houdbaar wat betreft voedselveiligheid.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.
100% Pindakaas altijd buiten de koelkast bewaren, het liefst koel en donker. Omdat we geen extra olie toevoegen is het soms nodig om te pindakaas even door te roeren voor gebruik, zo blijft hij mooi smeuig! De potjes pindakaas zijn een half jaar houdbaar.
Als je de pindakaas in de koelkast zet, nadat je geroerd hebt, heb je minder kans op scheiding en blijft het een geheel,' zegt Lewis. Nog een pluspunt voor team koelkast: 'De oliën in de pindakaas kunnen na een paar weken ranzig worden als het warm is,' zegt ze.
Pindakaas is een goedkope bron van gezondheid
Pindakaas is een makkelijke en gezonde manier om grote hoeveelheden calorieën binnen te krijgen, zonder dat dit je portemonnee of gezondheid schade oplevert. Reken maar uit wat 100 calorieën uit producten als vlees of avocado's kost - pindakaas wint gegarandeerd.
Het gehalte verzadigd vet is relatief laag en dat is goed voor het hart en de bloedvaten. Kies dan wel een pindakaas zonder kokos- of palmolie; dit zijn verzadigde vetten en verhogen het LDL (slechte) cholesterol en daarmee de kans op een hartinfarct en beroerte.
Aan potten pindakaas wordt vaak zout en soms suiker toegevoegd. Dat maakt deze varianten minder gezond. Ze staan dan ook niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, de naam zegt het al, bestaat alleen uit gemalen pinda's en staat wel in de Schijf van Vijf.
Twee eetlepels pindakaas per dag zouden je darmflora een boost geven. Een Amerikaanse studie toont immers aan dat pindakaas de groei van gezonde darmbacteriën stimuleert. Dat zou dan weer een positieve invloed hebben op je bloedsuikergehalte.
Pindakaas bevat veel eiwitten en heeft een hoog vezelgehalte. Eiwitten verhogen tevens de thermogenese wat betekent dat de spijsvertering veel energie vergt en de vetverbranding wordt gestimuleerd. Veel diëtisten moedigen daarom het eten van pindakaas aan.
Nee hoor, een pot pindakaas kun je 2 tot 5 jaar na dato ook nog rustig op je bammetje smeren.
Pindakaas zonder toegevoegde suikers en zout, valt binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Volgens het Voedingscentrum verlaagt het eten van pinda's het LDL-cholesterol en verkleint het de kans op hartziekten. Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden.
De kans is groot dat jij jouw pot pindakaas in de voorraadkast of koelkast bewaart. Beide plekken zijn mogelijk zolang je de pot maar op een koele en donkere plek bewaart. Waar het mis gaat is de manier waarop je het bewaart. De pot kan je namelijk beter niet met de deksel naar boven bewaren.
Aflatoxine is een natuurlijke gifstof, gemaakt door schimmels. Aflatoxine kan voorkomen in beschimmelde noten, granen, peulvruchten, kruiden en gedroogd fruit, maar ook in producten die hiervan gemaakt zijn zoals pindakaas, brood, bier en veevoer.
Lees meer over onze aanbeveling Houd je gewicht gezond. Het advies is daarom om dagelijks 1 handje (15-25 gram) ongezouten noten te eten. Een volkoren boterham besmeerd met 100% pindakaas valt hier ook onder.