Oxidatieve stress kan onder andere ontstaan door roken, medicijngebruik, overmatig alcoholgebruik, te lange blootstelling aan de zon, intensief sporten, obesitas, hypoglykemie, zoals aangeduid in een recente studie, depressie en inname van microplastics (via longen, maag-darmsysteem of huid).
Wat is oxidatieve stress? Oxidatieve stress wordt veroorzaakt door UV-straling in zonlicht of door luchtvervuiling.
Dat gebeurt bijvoorbeeld door luchtvervuiling, roken, lichamelijke of mentale stress, te veel blootstelling aan de zon overgewicht en meer. Bij teveel vrije radicalen ontstaat er oxidatie. Tijdens oxidatie vallen die vrije radicalen moleculen en genen aan waardoor de structuur van de cel verandert.
Oxidatie in het lichaam is een normaal proces. Oxideren betekent: zich met zuurstof verbinden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door vervuiling, zware metalen, (sigaretten)rook, chemische stoffen en een ongezond dieet. Eigenlijk kun je zeggen: een mens kan niet zonder zuurstof, maar je gaat er ook langzaam aan dood.
Zoals eerder vermeld, veroorzaken vrije radicalen en oxidanten in overmaat een fenomeen dat bekendstaat als oxidatieve stress; dit is een schadelijk proces dat een negatieve invloed kan hebben op verschillende cellulaire structuren, zoals membranen, lipiden, eiwitten, lipoproteïnen en desoxyribonucleïnezuur (DNA) [16–21].
Chronische blootstelling aan stress verstoort de pro-oxidant-antioxidant balans richting oxidatieve reacties . ROS resulteren in de vorming van ongebruikelijke vrije radicalen oxidatieproducten die reageren met cellulaire metabolieten. Dit kan resulteren in celdood door apoptose of necrose [55,56,57].
Een dieet met veel antioxidanten kan het risico op veel ziekten (waaronder hartziekten en bepaalde vormen van kanker) verminderen. Antioxidanten vangen vrije radicalen op uit de lichaamscellen en voorkomen of verminderen de schade die door oxidatie wordt veroorzaakt. Het beschermende effect van antioxidanten wordt wereldwijd nog steeds bestudeerd.
Kleine fruitsoorten zijn het rijkst aan antioxidanten, vooral bessen: bosbessen, braambessen, veenbessen, aardbeien en frambozen. De versheid van het fruit dat je eet is van essentieel belang voor een goede opname van hun antioxidanten. Droge vruchten zijn ook rijke bronnen, denk maar aan droge pruimen en abrikozen.
Zuurstof is in veel gevallen de aanleiding of deelnemer van een oxidatie, maar oxidatie is ook mogelijk zonder dit element. Dit is de omzetting van een chemische verbinding in een andere. Het basisprincipe is altijd hetzelfde - elektronen worden door een stof afgestaan en door een andere stof opgenomen.
Als je gezond en gevarieerd eet met volop groente en fruit volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je genoeg antioxidanten binnen. Vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een advies op maat. Het innemen van meer antioxidanten via supplementen levert geen extra gezondheidsvoordelen op, en geeft mogelijk zelfs een risico.
Voor het uitharden hebben oliën zuurstof (lat.oxygenium) nodig en daarom spreekt men van 'oxidatieve droging'.Deze zuurstof krijgt de olie uit de lucht. Het proces van oxidatieve droging onderscheidt zich fundamenteel van het uv-proces waarbij lakken met behulp van ultraviolet licht (uv-licht) uitharden.
Roos wordt veroorzaakt door excessieve schilfervorming op de hoofdhuid. Om de twee weken worden de huidcellen van de hoofdhuid van nature vernieuwd en geëlimineerd in de vorm van kleine, onzichtbare schilfers.
Gezonde voeding dat rijk is aan antioxidanten, omega-3 vetzuren en magnesium kan helpen om stress te verminderen. Denk aan voedingsmiddelen zoals vette vis, avocado's, pure chocolade en groene bladgroenten.
De voedingsstoffen vitamine C en E, bètacaroteen, selenium, koper, zink, co-enzym Q10 en OPC zijn bekend om een antioxidant werking.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Astaxanthine is afkomstig van de bloedregenalg en behoort tot de carotenoïde familie. Deze rode alg groeit in wateren zoals meren en vijvers, maar komt ook voor in het Arctisch zeegebied. De astaxanthine uit dit algje wordt ook wel de krachtigste antioxidant uit de natuur genoemd en noemt men ook wel 'Het Rode Goud'.
Hoeveel blauwe bessen mag je per dag eten? Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende.
Er bestaan verschillende benaderingen om oxidatie zoveel mogelijk te voorkomen of de snelheid ervan te vertragen. Eén is uiteraard om contact van het vettige materiaal met lucht te voorkomen . Een andere is om contact met pro-oxidanten te voorkomen of om verhoogde temperaturen of de aanwezigheid van licht te vermijden.
Roest verwijderen met huishoudelijke middelen
Azijn is behoorlijk zuur en die zuren bijten door de roest heen. Limoen en zout. Strooi wat zout over de verroeste delen om het daarna te besprenkelen met limoen- of citroensap. Het ruwe zout en de zuren van de citrusvrucht lossen roest op.
Bij de meest voorkomende vorm van oxidatie reageert de zuurstof in de lucht of in het water met het metaal , wat leidt tot de welbekende rode roest op ijzer of staal en aantasting op zilver.
Zowel vitamine E als vitamine C kunnen dus belangrijk zijn voor de effectieve bescherming van spieren bij oudere mensen tegen oxidatieve schade.
Over het geheel genomen impliceren deze gegevens dat diëten met veel koolhydraten/calorieën/vetten oxidatieve stress stimuleren door de ontstekingsreactie te versterken en ontstekingsmarkers te verhogen.
Sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat hoge doses antioxidanten, met name in de vorm van geïsoleerde supplementen, schadelijk kunnen zijn. Zo kan het innemen van te veel vitamine E-supplementen het risico op bloedingen verhogen, terwijl hoge doses vitamine C maagklachten en diarree kunnen veroorzaken.