Kort gezegd oranje wijn is een witte wijn gemaakt op de manier van rode wijn. Dit wil zeggen dat de tijdens het proces van het maken van de witte wijn de schillen en pitten langer hebben mee geweekt. De schillen en pitten geven kleur en smaak af. Hierdoor ontstaat een totaal andere witte wijn met oranje achtige kleur.
Oranje wijn wordt gemaakt van witte druiven. Nadat ze zijn geplet, blijven hun schillen 1 tot 6 maanden in contact en krijgt de wijn een amberkleurige, oranje kleur .
Oranje wijn is een wijn van witte druiven die op een rode wijn manier wordt gemaakt. Simpel gezegd worden de schillen van de druiven na het persen en dus tijdens het fermenteren er niet uitgehaald. Met als resultaat een rijkere smaak en die mooie oranje of amberachtige kleur.
Nee, oranje wijn is niet altijd natuurwijn. Natuurwijn is een specifieke soort wijn die wordt gemaakt met biologisch of biodynamisch geteelde druiven.De fermentatie van natuurlijke wijnen vindt plaats met behulp van wilde, inheemse gisten & zonder chemische toevoegingen, die de smaak of het uiterlijk beïnvloeden.
Echt te vergelijken met rode wijn is het ook niet, omdat het niet de donkere fruit aroma's heeft zoals je dan zou verwachten. Een orange wine proeft robuust en wild en heeft vaak uitgesproken aroma's van sinaasappelschil tot zuurdesem, beurse appels, tropisch (overrijp) fruit en ook noten kun je vaak herkennen.
Kort gezegd oranje wijn is een witte wijn gemaakt op de manier van rode wijn. Dit wil zeggen dat de tijdens het proces van het maken van de witte wijn de schillen en pitten langer hebben mee geweekt. De schillen en pitten geven kleur en smaak af. Hierdoor ontstaat een totaal andere witte wijn met oranje achtige kleur.
Het alcoholpercentage van oranje wijn varieert doorgaans van 12% tot 14% ABV , vergelijkbaar met de meeste andere stille wijnen. Het exacte alcoholpercentage kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de druivensoort, de regio waar de druiven worden verbouwd en het wijnmaakproces.
Over het algemeen drink je Oranje wijn ietsjes warmer dan witte wijn, maar wel koeler dan rode wijn, dus zo'n 12 – 13 graden is perfect.
Orange wine is NIET gemaakt van sinaasappelen, noch is het een cocktail met sinaasappelsap en wijn. Orange wine is een witte wijn die is gefermenteerd met druivenschillen en -pitten, lang genoeg in contact met het sap om de afgewerkte wijn een mooie oranje of amberkleur te geven .
Voeding om te combineren met Oranje Wijn
De Oranje Wijn is een voedselvriendelijke wijn dat het beste combineert met intense en gedurfde smaken. Denk aan pittige gefermenteerde gerechten zoals kimchi of curry.
De rijkere, lang schilcontact oranje wijnen passen zelfs goed bij gegrild rood vlees , hoewel ik in die categorie nog steeds een grote rode wijn lekker vind! Tot slot passen oranje wijnen prachtig bij aardse vegetarische gerechten zoals wilde rijst, geroosterde groenten in de herfst en winter.
Bij het maken van witte wijn worden de druivenschillen verwijderd voor de fermentatie, wat resulteert in een helder sap dat uiteindelijk een transparante witte wijn oplevert . Meestal zijn die schillen wit, maar veel witte wijnen (waaronder een groot percentage champagne) worden eigenlijk gemaakt van rode druiven — een stijl die bekendstaat als Blanc de Noir.
Welke wordt het meest geconsumeerd? Rode wijn wordt nog steeds het meest gedronken.
De smaak van oranje wijn is anders dan alle witte, rode of roséwijnen die je ooit hebt geproefd. Het hoge tanninegehalte geeft het een voller lichaam en het wordt beschreven als honingachtige tonen die nootachtig zijn, met hints van gekneusd fruit, gedroogde bloemen of hooi, jeneverbes, zuurdesem en sinaasappelschil.
Zorg er wel voor dat u de wijn 1 uur voor het serveren in de koelkast zet. Zo bereikt u gemakkelijk een heerlijke, gekoelde temperatuur voor uw flessen.
Bij het maken van 'normale' witte wijn worden de druiven al snel geperst, waarbij het sap gescheiden wordt van de schillen en pitjes. Hierna vergist alleen het druivensap. Er is daardoor maar (heel) kort sprake van schilcontact (zoals de naam al zegt: dat is dus het contact tussen schillen en sap).
Het meest schadelijke voor het bewaren van wijn zijn namelijk temperatuurschommelingen. Daarmee bedoelen we de snelle en extreme schommelingen. Als voorbeeld de woonkamer: overdag een graad of 21 en 's nachts een graad of 16. De wijn zal dus dagelijks van 16 naar 21 graden gaan.
Rode wijn bevat echter doorgaans hogere concentraties vanwege het langdurige contact met de schil tijdens de fermentatie. - Witte wijn: Hoewel zowel witte als oranje wijnen antioxidanten kunnen bevatten, resulteert het langdurige contact met de schil van oranje wijn tijdens de fermentatie vaak in hogere polyfenolgehaltes vergeleken met veel witte wijnen.
Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje.
Ook bekend als "oranje wijnen", "amberwijnen" of ramato , deze bottelingen zijn niet zomaar eigenzinnige, esoterische uitschieters die bedoeld zijn om sommeliers aan te spreken. Mensen die graag nieuwe wijnstijlen willen proberen, hebben van schilcontactwijnen een vast onderdeel gemaakt, niet alleen in nicherestaurants en bars.
Ze zeggen namelijk dat wanneer je je fles even aan de kant gaat zetten het zou helpen om een lepel in je fles te steken om zo de bubbels te behouden. Na vele testen blijkt dat dit een fabeltje van de bovenste plank is. De zilveren lepel heeft dus helemaal geen invloed op het behouden van bubbels.
Hoe bewaar je oranje wijn en hoe lang is deze houdbaar? Alle wijnen worden graag op een koele, donkere en redelijk vochtige plek bewaard; oranje wijn is daarop geen uitzondering. Dankzij de hogere hoeveelheden fenolische verbindingen zou deze langer houdbaar moeten zijn dan een witte wijn die van dezelfde druiven is gemaakt, maar het hangt echt af van de kwaliteit van de fles.
Het meest bekende en beste gebied voor bewaarwijnen / oude wijnen is Bordeaux. Hier zijn de wijnen destijds ook gemaakt om te bewaren, bovendien hebben merlot en cabernet sauvignon, waar de wijnen vaak voornamelijk uit bestaan, een grote bewaarpotentie.