Erwtensoep bewaren en invriezen. Zo'n flinke pan erwtensoep gaat meestal niet in één keer op. Gelukkig kun je zelfgemaakte erwtensoep 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Laat de soep eerst goed afkoelen en plaats het vervolgens in een afgesloten bakje in de koelkast.
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Spliterwtensoep kan ongeveer een week in de koelkast bewaard worden, of tot drie maanden ingevroren. Om in te vriezen, laat de soep volledig afkoelen en doe hem dan in diepvriescontainers of -zakken. Laat de soep een nacht ontdooien in de koelkast, of verwarm de bevroren soep voorzichtig in een pan op laag vuur op het fornuis.
Beoordeel je soep altijd even voordat je deze gaat eten. Ruikt de soep zuur?Ziet het er onaantrekkelijk uit?Dan is het waarschijnlijk niet meer goed.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn. Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat u het in de koelkast zet. Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt.
Gekookte spliterwten kunnen maximaal een week in de koelkast bewaard worden, en maximaal 6 maanden in de vriezer .
De meeste soepen zijn 2 tot 3 dagen houdbaar bij een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren. Dan is het tot wel 3 maanden houdbaar.
U kunt bevroren voedsel dat is ontdooid, rauw of gekookt, veilig opnieuw invriezen . Er kan echter wel sprake zijn van kwaliteitsverlies vanwege het vochtverlies bij het ontdooien.
Een algemene vuistregel is dat soep ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard kan worden , maar u moet uw gerecht altijd proeven voordat u besluit het op te warmen. Een heldere, op groenten gebaseerde soep met wat zuur van een ingrediënt zoals tomaten, kan langer houdbaar zijn. Kippensoep blijft meestal drie tot vijf dagen houdbaar.
Voor de beste veiligheid en kwaliteit, plan om gekoelde soep binnen 3 tot 4 dagen te eten of in te vriezen . En vermijd het om soep langer dan TWEE uur op kamertemperatuur te laten staan. Zet een grote pan hete soep niet direct in de koelkast.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Dit maakt erwtensoep gezond
Erwtensoep zit boordevol gezonde ingrediënten. Spliterwten zijn een belangrijk bestanddeel en zij verlagen het LDL-cholesterol. Wat helpt om de bloedvaten gezond te houden. Verder bevatten spliterwten onder andere eiwit, veel vezels en ijzer en hebben ze een lage glycemische index.
Hoe langer de soep kookt, hoe zachter de erwten worden en hoe meer smaak er vrijkomt. Tijdens het koken ontstaat er schuim op de soep. Dit is eiwit dat vrijkomt uit de erwten en het vlees.
In principe kun je allerlei verschillende groenten toevoegen aan je erwtensoep. Wat níet in een erwtensoep hoort is room, of exotische kruiden.
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren.
Om helemaal veilig te zijn, moet je de soep 10 minuten lang flink koken . Dit doodt niet alleen alle actieve bacteriën, maar het inactiveert ook botulinumsporen, maar vernietigt ze niet.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Je hoeft spliterwten niet te weken, omdat het vliesje is verwijderd kun je de spliterwten meteen gebruiken. Alleen even wassen in een vergiet en koken in schoon water. Spliterwten kook je gemiddeld 1-2 uur op laag vuur met deksel op de pan. Houd voor de exacte kooktijd het bereidingsadvies op de verpakking aan.
Gekookte groene erwten kunnen tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard in een luchtdichte verpakking. Tot 8 maanden in de vriezer.
Koken. Breng ongeveer 1,5 kopje water of bouillon aan de kook voor elke kop linzen of spliterwten . Voeg de linzen toe, laat het water weer koken, zet het vuur lager, dek de pan gedeeltelijk af en laat 30 tot 45 minuten sudderen, afhankelijk van de soort.
Meervoudig wereldkampioen snert koken Ineke Hoeksema geeft antwoord. Volgens Ineke Hoeksema zorg je dat je erwtensoep de goede dikte krijgt door je bouillon niet in één keer toe te voegen. ,,Wanneer je alles er in één keer in gooit kan je soep heel waterig worden.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Dat is eiwit. In alle peulvruchten zit veel eiwit. Als je spliterwten voor de snert gaat koken, komt er ook altijd eerst een hoop schuim af dat je eraf moet scheppen.