Vul een schone vaas met warm water (rond de 50 á 60 graden Celcius) en strooi er snijbloemenvoedsel bij. Verwijder de bladeren van de stelen die in het water zouden komen te staan. Snijd de stengels schuin af met een mes of snoeischaar (ongeveer 2 centimeter). Deze stap is erg belangrijk.
Rozen staan graag op een zonnige plek. Enige schaduw wordt door de meeste rassen nog goed verdragen, maar eigenlijk geldt hoe meer zon, hoe meer bloemen. Een diep beschaduwde plek is niet geschikt, hier zijn de rozen veel vatbaarder voor ziektes en schimmels. De plek dient tevens luchtig te zijn.
Voor het bemesten van rozen is paarden- of koeienmest geschikt. Deze mestsoorten, en dan voornamelijk paardenmest, zitten vol met stikstof, fosfor, kalium en magnesium. Strooi deze mestsoorten nooit rechtstreeks na productie bij je rozen. Paarden- of koeienmest moet namelijk eerst minimaal 18 maanden composteren.
Door aantasting met roest kunnen jonge scheuten afsterven en kan de roos alle bladeren verliezen, waarna hij doodgaat. Roest op rozen bestrijden: Geef rozen een voeding met veel kalium en verwijder aangetaste bladeren. Snoei de roos en verwijder alle aangetaste scheuten.
Als je jouw rozen langer wilt laten leven moet je ze goed in het water zetten. Gebruik warm water in de vaas ( warmer dan 40 graden! ). Verwijder de bladeren van de stelen die in water komen te staan. Snij de stengels van de rozen schuin af.
Snijd de rozen (als ze na ongeveer een week al slap hangen) kort af. Houd ongeveer een stengel van tien centimeter over – maar dat komt niet zo precies. Snijd de stengel schuin af en zet de rozen op een klein vaasje met schoon water.
De verse rozen komen rechtstreeks van de veiling en gaan gemiddeld 1,5 week mee, behalve de choco rozen; deze kunnen wel 3 weken goed blijven.
Hoe komt het dat mijn bloemen slap worden? Water, bacteriën en verwelking: deze drie factoren zijn bijna altijd de boosdoener. Als je bloemen te lang in hetzelfde laagje water staan, vermeerderen bacteriën in sneltreinvaart. Die tasten de stelen aan, waardoor je bloemen minder goed kunnen drinken en sneller uitdrogen.
Voldoende water is dat de vaas ongeveer 3/4 gevuld is met water. Belangrijk is dat er geen bladeren van de stelen in het water komt. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën kunnen gaan groeien en het water vies wordt.
Voordat je de bloemen op de vaas zet, doe je een druppeltje bleek (die je normaal voor je wc gebruikt) en een schepje suiker in het water. Roer dit even goed door, zodat het goed gemengd is. Dan kun je je bloemen in het water zetten. De bleek voorkomt schimmelvorming, zodat de stengels water kunnen blijven opnemen.
Voordat een boeket wordt overhandigd, is het vaak al een tijdje onderweg en heeft het soms korte tijd geen water gehad. Hierdoor is de onderkant van de stelen vaak uitgedroogd en kan de stengel niet meer voldoende water opnemen. Daarom moeten bloemen altijd schuin afgesneden worden.
Anthuriums kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een dag zonder water laten staan, terwijl een roos na een tiental minuten al verslapt.
Zet de rozen bij voorkeur in een glazen vaas die altijd schoongemaakt is met chloor. Aardewerk en stenen vazen zijn minder geschikt omdat zij poriën hebben waarin bacteriën achterblijven. Deze verstoppen de vaatbundels in de steel, waardoor de roos geen water op kan nemen en de knop laat hangen.
Hoe moet je rozen snijden? Wij adviseren altijd om de stelen van de rozen schuin af te snijden met een scherp mes of snoeischaar. Let er hierbij wel op dat het mes of de snoeischaar schoon is. Door de bloem schuin af te snijden zorg je ervoor dat deze meer ruimte heeft om voedingsstoffen op te nemen.
Rozen staan graag op een plek met wat wind, veel zon en goede voedingsrijke grond. Het liefst staat een roos niet in hele natte grond, maar de roos mag zeker ook niet te droog staan. Als de grond te droog is zal ze kleiner blijven. Gelukkig zijn het sterke planten die de meeste omstandigheden wel overleven.
Rozenstruiken hebben niet veel water nodig, maar de grond moet altijd vochtig zijn. Gebrek aan water maakt de rozen kwetsbaar voor ziekten zoals meeldauw. Een teveel aan water verstikt de wortels, dit kunt u herkennen doordat de blaadjes geel worden.
Omschrijving. Sterroetdauw is een veel voorkomend probleem op rozen, maar komt ook voor op andere planten. De vlekken kunnen variëren in kleur, van grijs, geel of bruin tot zwart. De vlekken zijn in feite dode delen, veroorzaakt door de schimmel die de ziekte verspreid.
Als je rozen in je tuin houdt, dan kun je deze kostbare bloemen een extra boost geven door een stukje bananenschil ongeveer tien centimeter onder de grond, naast de rozenstruik te plaatsen. Door de in de schil aanwezige stof kalium, maak je je rozen weerbaarder tegen schade door insecten en door ziekten.
Een rozenstruik snoeien kun je het best in de maand maart doen. Later rozen snoeien kan ook, maar dan bloeien ze later in het seizoen. Vroeger snoeien is niet verstandig, omdat ze dan gevoeliger worden voor ziektes zoals sterroetdauw en meeldauw. Ook kunnen de jonge scheuten, uitlopers, kapot vriezen bij nachtvorst.
Rozen groeien in bijna iedere tuin, als de grond maar goed bewerkt is en de noodzakelijke voedingsstoffen bevat. Het omspitten van de grond en het inbrengen van organische meststoffen zoals koemest, gedroogde koemest of compost is goed voor alle grondsoorten.