In dit geval is het beter om meer zuurstof in het water te brengen door het water in beweging te krijgen. Dit kun je doen met een waterval of een beekloop. Daarnaast zijn er ook luchtstenen en uitstromers die het water in beweging brengen en zo het zuurstofgehalte verhogen.
In het water zit maar 5% zuurstof van wat er normaal in de lucht aanwezig is. Zuurstof komt in het water door diffusie (water dat in contact komt met lucht door beweging, mengen van lucht en water) en het fotosynthese proces van ondergedoken waterplanten (zuurstofplanten) en algen.
De zuurstof lost op in water door middel van diffusie van de omringende lucht, stroomversnellingen, watervalletjes en als produkt van optredende fotosynthese in het water.
Als er te weinig zuurstof aanwezig is in het water zullen ze naar de bovenste waterlagen komen om naar lucht te happen aan het wateroppervlak. Vaak zie je ze ook onregelmatig ademhalen. Deze reactie bij je vissen kan komen door een zuurstoftekort, maar ook door een ammoniak vergiftiging of te veel CO2 in het water.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
niet belastend is en de gezondheid zeker niet gaat beïnvloeden. Een vis "op het droge" sterft een langzame pijnlijke dood omdat hij meestal stikt..
Los van de kwaliteit van kraanwater is kraanwater zuurstofarm water en ruimt daardoor niet de vrije radicalen op.
Optimaal is een gehalte tussen 8 en 12 milligram per liter. Bij een concentratie onder de 2 milligram per liter komen vissen meestal pas echt in de problemen. De zuurstofbehoefte verschilt per vissoort en per levensstadium; vooral de eieren en de embryo's van vissen hebben relatief veel zuurstof nodig.
Luchtpomp voor meer zuurstof in de vijver
Een luchtpomp, waterval, vijverpomp en/of een fontein zorgen ervoor dat er meer beweging komt in het vijverwater. Meer waterbeweging betekend meer zuurstof in de vijver en dit is essentieel voor de vissen. Uw vissen zullen door een goed zuurstofgehalte een stuk actiever zijn.
Het beste antwoord. De vissen hebben dan inderdaad zuurstoftekort. Er zit te weinig zuurstof in het water.
Geschikte waterplanten
Waterpest wordt veel toegepast in aquaria en vissenkommen om het water van meer zuurstof te voorzien. Naast waterpest zijn er ook nog andere soorten die goed te gebruiken zijn in je aquarium of kom. Zoals Cabomba, Penningkruid of Valineria.
Het aquarium filter moet dan ook continu aan blijven staan. Zet je het filter langer dan 15 minuten uit dan komen de bacteriën zonder zuurstof en voeding te zitten en beginnen af te sterven. De afstervende bacteriën zorgen voor veel afvalstoffen in het water wat de vissen direct in de problemen kan helpen.
Tot slot is het praktisch onmogelijk om water echt substantieel te verrijken met zuurstof zoals wij inademen. Dit gas laat zich namelijk niet zo eenvoudig binden aan water. In de buitenlucht kan water maximaal vijf milliliter zuurstof per liter water bevatten.
Bij gebrek aan zuurstof in het water gaan vissen meer aan het wateroppervlak zwemmen, het bovenste waterdeel. Ze happen daar naar lucht. Het luchthappen bij vissen wordt veroorzaakt door gebrek aan zuurstof. Als meedere vissen dit gedrag vertonen dan kan je het beste het water verversen.
Meer zuurstof in water niet gezonder, wel lekkerder
O2life is wel bedoeld als een gezondere sportdrank (al zit er nog altijd 3,6 gram suiker per 100 ml in), maar dat komt niet door de extra zuurstof. Als je een keer goed inademt krijg je immers veel meer zuurstof binnen.
Regelmatig water verversen.
Beter kun je elke week 25-50% van het water verversen. Wel consequent blijven doen! Zorg er bij de waterverversing voor dat de temperatuur van de het water in de kom, en het toegevoegde water van dezelfde temperatuur is.
De meeste gewervelde dieren – mensen incluis – kunnen maar kort zonder zuurstof. Al na een paar minuten leggen zij het loodje. Heel anders is dat voor de goudvis die dagen- tot maandenlang kan overleven in zuurstofarm water dat schuilgaat onder een bevroren waterspiegel.
Guppies zijn niet geschikt om in een viskom te houden. Dit visje heeft een watertemperatuur nodig van 24 tot 28 graden. Ook is een filtersysteem nodig om het water op kwaliteit te houden. In koudwater zal een guppy zich niet prettig voelen.
Reacties. Nee, het is altijd gasvormig zodra het in een omgeving (druk / temperatuur) komt waar een mens in kan overleven.
Waterstof heeft vele voordelen.
Niet omdat het een krachtige antioxidant is, maar juist omdat het een zeer zwakke antioxidant is die alleen de slechteriken aanvalt is waterstof zo effectief en veilig. Het is bovendien een zwakke pro-oxidant die, net als sporttraining, de hoeveelheid vrije radicalen licht verhoogt.
Zuiver kraanwater heeft een pH-waarde in de buurt van 7. Dat noemen we pH neutraal. Alkalisch water heeft een pH-waarde van meer dan 7.
Etherische kruidnagelolie wordt vaak gebruikt voor de euthanasie van vissen. De etherische kruidnagelolie zal eerst de vis verdoven en kort hierna zal de vis pijnloos inslapen. Niets is zo vervelend als een ernstig zieke vis, een handje te helpen naar de eeuwige zwemvelden.
Oude vissen die op sterven liggen vertonen in de dagen daarvoor echter heel wat subtiele gedragsveranderingen. Zo zal een vis die altijd als eerste de lekkerste brokjes mysis uitpikt, nu niet meer de eerste zijn. De eetreflex vermindert, en na enkele dagen stopt het dier volledig met eten.
“Of je vis depressief is, kan je niet echt weten” zegt biologe Gudrun De Boeck van de Universiteit Antwerpen “maar wel kan je zien of hij zich goed of niet goed voelt.” Een vis die niet lekker in zijn vissenvel zit, zweeft bijvoorbeeld net boven de bodem en beweegt weinig.