Aangezien suiker moeilijk oplost in water, en water onze likeur verdunt, maken we dikwijls gebruik van suikersiroop. Wanneer men een deel van de suiker (max 15%) vervangt door glucosesiroop bekomt men bovendien een typisch licht stroperig effekt.
Het laten trekken van de smaken (ook wel macereren genoemd) in de alcohol duurt een aantal weken, en liever zelfs 2 of 3 maanden. Als dat klaar is zeef ik alles en pas dan voeg ik suiker toe (en “verdun” zo dus ook nog de likeur). De suiker lost met af en toe wat kantelen van de fles wel binnen een dag of 2 tot 3 op.
Om zelf likeur te maken, doe je heel eenvoudig alcohol - wodka of gin bijvoorbeeld - met een smaakmaker in een weckpot of glazen fles, die je vervolgens een tijdje laat weken, oftewel macereren. "Aardbeien, ananas, kaneel, gember, vanille, amandel. Je kunt bijna overal likeur van maken", aldus De Koning.
Maar wil je het alcoholpercentage verhogen, moet de alcohol worden gescheiden van de rest ('distilleren'). Het geheel moet worden verwarmd in een speciale ketel (vandaar ook de term 'stoken') waarbij de alcohol verdampt. De alcoholdamp wordt in een andere ketel afgekoeld en vervolgens opgevangen.
Voor een drank van 40% heb je voor 1 l 400 ml alcohol nodig. Met 1000 ml alcohol maak je dan 2,5 l drank van 40%. Je hebt dan 1,5 l water nodig om aan de alcohol toe te voegen.
Als ethanol (alcohol) en water gemengd worden is het volume van het mengsel altijd kleiner dan de som van de bij elkaar gevoegde volumina vloeistof. Er treedt volumecontractie op. Als gelijke volumes van ethanol en water samengevoegd worden, is het totaalvolume slechts 1,92 maal het volume van elk der vloeistoffen.
Het drinken van water verlaagt het alcoholpromillage in het bloed niet. 1 Glas alcohol wordt door de lever binnen 1 a 1 1/2 uur afgebroken. Het drinken van veel water heeft hier geen verdere invloed op. Alcohol drijft snel vocht uit het lichaam af.
Dit aanvullen doet u gewoon met koud water uit de kraan. Als de temperatuur onder de 30 graden celcius is voegt u een zakje turbogist toe. Dit mengsel gaat gisten. Dat betekent dat de suiker door de gist wordt opgegeten en wordt omgezet in koolzuurgas en alcohol.
Je mag wel je eigen bier brouwen en wijn maken, maar zelf sterke drank maken is verboden. Het gaat dan over drank waar meer dan 15 procent alcohol in zit. Om sterke drank te maken heb je een distilleerketel nodig en daar is een vergunning voor nodig.
Zo maak je 'm: Schenk 40 ml Licor 43 en 15 ml citroensap in een met ijs gevuld groot glas. Vul de rest van het glas met 150ml (Thomas Henry Soda Water) soda water. Roer kort en garneer met een citroenschijfje en een sinaasappelpartje.
Voor alle likeuren geldt een minimum alcoholgehalte van 15 procent en een minimale hoeveelheid suiker van 100 gram per liter. Crèmelikeuren zijn nog zoeter en dienen minimaal 250 gram suiker per liter te bevatten. Echte limieten aan het gebruik van suiker zijn er overigens niet.
We adviseren de likeuren op basis van room echt niet langer dan 1 jaar na opening te bewaren. Likeuren tot een alcoholpercentage van 25% kunnen iets langer bewaard blijven, maar leveren op den duur een hoop in op smaak. Fruitlikeuren zullen bijvoorbeeld verzuren.
Voeg per liter 5 ML glycerine toe aan uw likeur. Dit zorgt voor een ronder mondgevoel. Je kunt likeuren dikker maken door meer suikerstroop toe te voegen. Maar niet iedereen wil een likeur waar extreem veel suiker aan is toegevoegd.
1. BAILEYS. Baileys, iedereen kent het wel. De Ierse likeur op basis van whisky en room.
Als basis voor onze Eau de Vie nemen we fruit dat lekker rijp is. Daarna wordt het fruit gewassen en gecontroleerd op rot of beschadigingen. Het fruit wordt daarna fijn gemalen tot een pulp. Hierna wordt er een beetje gist aan toegevoegd, waarna de gistcellen de suikers omzetten in alcohol.
Likeur is een sterke drank die vaak geassocieerd wordt met een zoete smaak. Echter kan een likeur ook prachtige zuren, bitters en verfijning bezitten. Likeur heeft meestal een alcoholpercentage van om en nabij de 22% maar kan in het geval van sommige likeuren oplopen tot wel 71%.
Methanol ontstaat op natuurlijke wijze bij de vergisting van vijfwaardige suikers (pentosen). Het is echter ook mogelijk om methanol op synthetische wijze te produceren uit andere chemische stoffen of uit steenkool, biomassa en aardgas.
Thuis zelf alcohol destilleren is in bijna ieder land bij de wet verboden omdat de staat dan accijns misloopt. In Nederland is het in bezit hebben van een destilleerketel met een inhoud van meer dan 1 liter verboden.
Er zijn heel wat verschillende Moonshine recepten, maar een goede basis bestaat uit suiker, water, maïsmeel, gist en mout. Al die ingrediënten mixt u in een pot, laat u rusten en vervolgens gisten. Daarna kunt u het mengsel verhitten en vangt u de drank die verdampt vervolgens op in een andere pot.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Het schadelijke effect wordt immers veroorzaakt door de alcohol (ethanol) in de dranken [1]. Er zijn wel indicaties dat met name sterke drank de risico's op long- (alleen bij mannen), alvleesklier- en maagkanker verhoogt [2 – 4]. Maar de bewijskracht is nog zwak; de meeste studies vinden geen verschil [1].
De tweede stap in het proces van zelf vodka stoken, is het maken van een aardappelbrij. Voor een fles vodka is ongeveer 9 kilogram gegelatineerde aardappel nodig. Na dit proces stamp je de aardappels goed fijn en voeg je hier later 19 tot 22 liter water aan toe. Zorg er dus dat je een grote pan tot je beschikking hebt.
Diarree na alcohol drinken
Alcohol is slecht voor je darmen en zorgt ervoor dat je darmslijmvlies ontstoken raakt. Bovendien maak je meer maagzuur aan door alcohol, dat je darmen nog verder aantast. Als reactie gaan je darmen sneller werken om alle gifstoffen je lichaam uit te krijgen.
Alcohol tast bij grote hoeveelheden tijdelijk het zenuwstelsel aan. Hierdoor worden prikkels in het lichaam niet meer goed overgedragen. Onder andere werkt de peristaltiek (de samentrekking van de darmwand waardoor de darminhoud wordt voortbewogen) in de darmen dan niet meer goed. Dit kan juist diarree veroorzaken.
Kenmerkend voor dronkenschap zijn: (Sterke) gedragsveranderingen. De gedragsverandeiringen kunnen variëren van heel vrolijk (goede dronk) tot melancholiek of juist agressief (slechte dronk); ethanol of alcohol is een dempende stof.