Op sommige plekken in de aardkorst zitten holtes waar zich opstijgend magma kan verzamelen. Als de druk zich in die magmakamers opbouwt, baant het magma zich een weg naar boven en krijg je een vulkaanuitbarsting. Het magma wordt dan lava genoemd. Een enkele keer raakt zo'n magmakamer direct leeg.
De meeste vulkanen ontstaan aan de grenzen van de aardplaten. Waar die platen tegen elkaar botsen, of juist uit elkaar bewegen, kan gesmolten gesteente (magma) naar het aardoppervlak stromen. Diep in de aarde zijn de temperaturen extreem hoog, waardoor er magma en gassen naar boven worden gedrukt.
De combinatie van baking soda en azijn zorgt voor een reactie, waardoor de vloeistof uit de fles wilt en dus omhoog komt. Je ziet zelfs wat rook uit de opening komen! Het afwasmiddel maakt het volume van de lava nog groter en de rode voedingskleurstof zorgt voor de rode kleur, zodat het net echt is.
Gloeiendheet lava stroomt naar beneden en giftige aswolken kringelen de lucht in: wereldwijd zijn er zo'n vijftienhonderd actieve vulkanen die op termijn kunnen uitbarsten. Maar hoe ontstaat zo'n vulkaanuitbarsting eigenlijk? Wanneer een vulkaan tot uitbarsten komt, kunnen de gevolgen gigantisch zijn.
Het vulkanische gesteente is in de Noordzeeboring aangetroffen op zo'n 1660 meter diepte, maar de harde gesteentelaag en de vulkaanvorm iets ten westen daarvan liggen op zo'n 3300 meter diepte.
Het korte antwoord op de vraag of lava kan opraken, is: nee, niet zolang de aarde is zoals ze nu is. Stel je de aarde voor als een perzik: de kern is de pit, de aardkorst is de huid en de aardmantel daartussen vormt het vruchtvlees.
Er staat geen maximale diepte tot waar je mag graven in eigen tuin in het wetboek. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de aanwezigheid van kabels en leidingen. Deze kabels en leidingen bevinden zich vaak op een diepte van minimaal 30 centimeter tot maximaal enkele meters onder de grond.
Lava is een vruchtbaar basismateriaal, met veel magnesium, ijzer, kalium, calcium, natrium en andere voedingsstoffen. Maar in de eerste jaren na een uitbarsting krijgen bomen of struiken nog geen vat op de gestolde massa.
2023 vulkaan uitbarsting / eruptie in IJsland - Reykjanes - Litli Hrutur.
Temperatuur en viscositeit
Op het moment dat lava aan de oppervlakte komt heeft het normaal gesproken een temperatuur tussen 700 °C en 1200 °C. De viscositeit van lava is 100.000 keer zo groot als die van water.
Doe ongeveer 3 eetlepels baking soda in de fles. Vul de fles daarna voor tweederde met zonnebloemolie. Daarna meng je wat azijn met een paar druppels voedingskleurstof. Gooi nu steeds wat gekleurd azijn in de fles en kijk hoe de lamp begint te borrelen!
Soortelijk gewicht: tussen 1100 kg en 1250 kg/m³. Lava is een natuurgesteente, waarvan de kleur per vracht kan verschillen.
Het heeft een soortelijk gewicht van circa 850 kg per m3 los gestort bij een natuurlijk vochtgehalte. Het materiaal weegt nat, na verdichting, per m3 circa 1.050 kg.
Diep in de aarde heet dit magma. Lava bestaat voornamelijk uit zo'n tien stoffen, de hoofd elementen . Daarnaast zijn er nog kleine beetjes andere stoffen, de sporenelementen. De hoofdelementen zijn silicium, zuurstof, aluminium, kalium, natrium, magnesium, ijzer en calcium.
Lava is rood/bruin van kleur, goed waterdoorlatend en heeft een goede haakweerstand.
Waar komt lava dan vandaan? Bij vulkaanuitbarstingen komt vloeibare steen als lava uit de aarde. Wanneer lava nog in de aarde zit, heet het magma. Magma komt uit de aardmantel of uit het onderste deel van de aardkorst.
"We hebben twee vulkanen, een daarvan is de Zuidwalvulkaan in de Waddenzee en de ander ligt in de Noordzee." De twee vulkanen waren zo'n 150 miljoen jaar geleden actief, maar zijn nu dood.
Vijftig jaar geleden werd de eerste gevonden, in de Waddenzee.Daarnaast zijn er nog twee actieve vulkanen op Nederlands grondgebied, op de eilanden Saba en St.Eustatius.
Ieder jaar is kans op een superuitbarsting 0,00014 procent. Ter vergelijking: dat een asteroïde met een doorsnede van een kilometer de aarde raakt, is ongeveer net zo'n realistisch scenario. Daar valt wel een kanttekening bij te plaatsen.
Bij een grote vulkaanuitbarsting kan de lava wel 15 tot 18 kilometer de lucht ingeschoten worden. Weggestroomd materiaal kan lava zijn, maar ook as en kleinere steentjes. De lava stroomt van een vulkaanhelling en koelt af. Soms liggen ze er als gestolde rivieren bij, wel kilometers lang.
Gestold magma wordt dieptegesteente of ganggesteente genoemd. Gestolde lava wordt uitvloeiingsgesteente genoemd.
Magma is het vloeibare gesteente dat zich onder het aardoppervlak bevindt. Magma in de Aarde heeft meestal een temperatuur tussen de 650 °C en 1200 °C. Wanneer magma tot aan het oppervlak omhoog komt wordt het gesmolten gesteente geen magma maar lava genoemd.
In feite bent u eigenaar van de lucht boven en de grond onder uw perceel. Ook op deze plaatsen kunt u anderen de toegang ontzeggen. Wanneer de ander de lucht of de grond echter gebruikt zonder dat u een belang heeft om u tegen dit gebruik te verzetten, zult u dit in navolging van de wet moeten accepteren.
Tot de eigendom behoort – dat is vanzelfsprekend – de bovengrond en de zich daaronder bevindende aardlagen. Dit geldt bijvoorbeeld – hoewel dat bij aankoop van een woning uiteraard niet ter sprake zal komen – voor mineralen, voor schatten etc.
Kabels en leidingen liggen tussen de 30 cm en 1 meter diep, maar dit kan door grondzakking, ophoging enzovoort behoorlijk afwijken. Ruikt u bij het graven een gaslucht? Meld dit dan direct via het landelijk storingsnummer voor Elektriciteit en Gas: 0800 9009.