De simpelste manier om van koffie een koude drank te maken is door koffie te zetten en deze warm in een glas vol ijsblokjes te gieten. Gebruik je een espressomachine, kies dan voor een espresso. Door het smelten van de ijsblokjes hou je een minder sterke ijskoffie over.
Doe je vers gezette koffie in een karaf.
Laat de koffie afkoelen tot kamertemperatuur (ongeveer een uur), zet het dan in de koelkast en laat het in twee uur helemaal koud worden.
Een koude kop koffie is overigens ook ongezonder dan een verse, hete kop. Volgens onderzoekers aan de Thomas Jefferson University en Philadelphia University in de Verenigde Staten zitten er in koude koffie veel minder antioxidanten, en laat die antioxidanten net datgene zijn wat koffiedrinken gezond maakt.
Als je gebrande koffiebonen langer dan een week bewaart, dan kunnen ze in de vriezer. Doe het wel met zorg, want condens kan de smaak negatief beïnvloeden. Doe de bonen daarom in kleine afgemeten porties in een luchtdichte plastic zak. De koffiebonen die je uit de vriezer haalt, moet je niet eerst ontdooien.
Koffie zal niet bederven maar de smaak zal minder worden. Ons advies is dan ook de koffie binnen 6 maanden te consumeren. Wij raden aan om niet te veel koffie te kopen omdat verse koffie altijd lekkerder zal smaken ondanks dat de koffie goed verpakt is.
Als je de koffie op kamertemperatuur bewaart kan je de koffie binnen 12 uur consumeren. Gebrouwen koffie kan drie tot vier dagen in de koelkast worden bewaard.
Cold drip koffie
Bij een cold drip wordt de koffie nooit tegelijkertijd 'nat' gemaakt met koud water. Cold drip is dé slow motion versie van filterkoffie. In miniporties druppelt het ijskoude water op de gemalen koffiebonen en vindt zijn weg erdoorheen en druppelt uiteindelijk in een kannetje als koffie.
Bestel je een frappuccino, dan krijg je cappuccino gemixt met ijsklontjes, wat sterk lijkt op een milkshake. De klassieke ijskoffie is gewoon een koude koffie, waar je ijsblokjes aan toevoegt.
Zet een sterke koffie of dubbele espresso. Roer de koffie door, zodat de suiker meteen oplost. Vul het glas nu voor driekwart met ijsklontjes. Voeg een scheutje (amandel) of volle melk toe en serveer de ijskoffie meteen.
- de koffie is verschaald: gebruik een ander maalsel of gebruik versgemalen koffie. - het water is chloorhoudend: gebruik gefilterd water of bronwater. - voer een ontkalking uit (met vloeibare ontkalker geschikt voor apparaten die in aanraking komen met voedingsmiddelen) om alle resterende bijsmaken te verwijderen.
Verscheidenheid (koffiebonen)
Je kunt de smaak van je koffie op heel wat manieren beïnvloeden, bijvoorbeeld met de soort of hoeveelheid melk en koffiesiroop. Maar de grondstof, de koffieboon, zorgt nog altijd voor het grootste verschil in smaak.
Kun je hete koffie in je koelkast zetten? U kunt een ijskoude, licht hete kop koffie in de koelkast zetten. De beste methode is om uw koffie in een luchtdichte container te doen om te voorkomen dat deze oxideert. De koffie kan 3-4 dagen worden gedronken, maar wordt minder smaakvol als hij langer wordt bewaard.
Volgens de National Coffee Association ligt de ideale serveertemperatuur van koffie tussen de 82°C en 85°C. Maar zo heet kunnen we koffie eigenlijk niet drinken, want bij deze temperatuur verbrand je je tong. Je kunt de koffie dan eigenlijk alleen maar slurpen (of nippen).
Daarom raden ze aan om koffie altijd warm te drinken. “Wanneer koffie warm is, bevat hij meer antioxidanten“, vertelt hoofdonderzoekster Megan Fuller. “Als je het met mate drinkt, kan het goed zijn voor je gezondheid.” Laat die warme kopjes dus maar komen!
Er liggen ijskoffies in het gewone schap: die moet je zelf thuis koud zetten, zoals de espresso macchiato van LIDL. Verder hebben wij voorgekoelde ijskoffies uit de koeling van de supermarkt geproefd. IJskoffie bevat overigens geen ijs(blokjes) zoals de naam doet verwachten.
Met koud water is het natuurlijk wel iets moeilijker om de smaken uit je koffie te trekken, waardoor deze zetmethode langer duurt, maar hierdoor is er ook een verschil in smaak. Cold brew gaat namelijk zachter, bloemiger en zoeter smaken dan een gewone koffie. Of die nu is afgekoeld met ijsblokjes of niet.
(1) Brouwen. (2) Brouwsel.
Cold Brew coffee is een manier van koffiezetten waarin gemalen koffie vermengd wordt met koud water wat dan in een afgesloten container 12-24 uur blijft staan. Hierna wordt het water-koffiemengsel gefilterd. Dit kan in elke maatbeker of andere afsluitbare container.
Zuurstof is verreweg de grootste vijand van koffie, maar vocht is ook niet bevorderlijk voor de versheid van koffie. Daarom is het bewaren van koffie in de koelkast onverstandig. Hier is het weliswaar koel, maar ook vochtig. Condens tast de oliën aan en is daarom fataal voor de versheid van koffie.
Koffie bewaren in de vriezer of koelkast
Koffie moet je altijd op een koele, donkere plek te bewaren. De koelkast is echter geen goed idee. Het is namelijk belangrijk om koffiebonen of gemalen koffie te beschermen tegen vocht. Vocht beïnvloedt de natuurlijke oliën die koffiebonen bevatten en daarmee ook de smaak.
“Bewaar je koffie op een donkere plek”
Naast het luchtdicht bewaren is ook de plek waar je de koffie bewaart belangrijk. Doe je namelijk de koffie netjes in een koffiebus, maar je zet deze vervolgens voor het raam in de keuken, dan gaat helaas ook een stuk van de smaak verloren.