Om van een beslagen tong af te komen, gebruik je antibacterieel mondwater om opgehoopte bacteriën te bestrijden en poets je je tanden en mond regelmatig met een antibacteriële tandpasta, zoals tandpasta met tinfluoride.
In het algemeen ontstaat een witte aanslag op de tong wanneer je weerstand lager is. Dit heeft alles te maken met bacteriën en schimmels die van nature voorkomen op je huid, slijmvliezen en in je lichaam.
Ook kunt u de tong schoonmaken met een tandenborstel of tongschraper en lauw water. Als dit niet werkt, schrijft uw arts soms ureum-oplossing voor. Ureum verweekt het buitenste laagje van de uitsteeksels op de tong. U kunt de aanslag er dan makkelijker afschrapen of afborstelen met een tandenborstel.
De oorzaak van een slechte adem ligt vaak bij de bacteriën achter op je tong. Gelukkig bestrijd je deze bacteriën gemakkelijk met mondwater. Je maakt zelf mondwater met een mengsel van zuiveringszout en een glas water.
Het reinigen van de tong als aanvulling op het tanden poetsen vermindert het aantal schadelijke bacteriën in de mond aanzienlijk. Dat betekent minder tandplak en tandsteen en daardoor gezonder tandvlees en minder kans op cariës (gaatjes).
Een wit laagje op je tong kan wijzen op een groot aantal bacteriën in de mond.Dit wordt vaak veroorzaakt door roken, dehydratatie of slechte mondhygiëne. Een witte tong kan ook een symptoom zijn van spruw (een schimmelinfectie in de mond).
Zout water is namelijk gezond voor uw mond en helpt daarnaast tegen tandvleesklachten en ontstoken tandvlees. U kunt een ontsteking of wond in uw mond spoelen met zout water. Gebruik voor de mondspoeling een zoutoplossing, ofwel een theelepel zeezout, per kopje lauw water.
Het is een schimmelinfectie, die wordt veroorzaakt door de gistachtige schimmel Candida Albicans. Zichtbare kenmerken zijn onder andere witte en gelige vlekken op de tong, het gehemelte en de binnenkant van de wangen. Vaak gaan de vlekken gepaard met een vieze, metaalachtige smaak in de mond.
Bij een tongontsteking krijg je last van een branderig of tintelend gevoel aan de tong. Je tong kleurt rood of donkerpaars, of krijgt witte uitslag. De smaakpapillen op de tongrug kunnen glad en pijnlijk zijn. Daarnaast zwelt je tong op, waardoor je pijn kan krijgen bij het spreken en slikken.
Meestal vormt tongkanker een vaste massa in de mond die aan kan voelen als een knobbel of bult. Mogelijke symptomen van tongkanker zijn pijn in de mond en moeite met spreken en/of slikken. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan, zijn roken, alcoholgebruik en het Humaan Papillomavirus (HPV).
Klachten en symptomen bij ziekten van de tong
Vaak is er sprake van pijnklachten, een zwelling of een branderig gevoel. Soms verandert ook het uiterlijk van de tong bijvoorbeeld door een verkleuring (meestal wit of rood) of gladde plekken op de tong.
Een witte tong kan een symptoom zijn van verschillende aandoeningen. Zo kan een witte laag op je tong komen door maagklachten, een ontsteking, de aanwezigheid van tumoren of een laesie (abnormale cellen of beschadiging van weefsels). Meestal is de oorzaak echter onschuldig.
Over het algemeen is een gezonde tong roze van kleur en heeft het kleine knobbeltjes (papillen). De grootte van je tong is gezond wanneer je tong goed in jouw mond past en je er geen last van hebt. Bekijk ook de onderkant van je tong.
Hoe herken ik Spruw (Candida-infectie in de mond)?
Klachten bij spruw zijn: Witte plekjes in de mond van uw baby, meestal tegen de wangen, op de tong en het gehemelte.Soms: rode, ronde plekjes in de mond.
Naast kamille zijn er enkele andere kruiden die kunnen bijdragen aan een goede mondgezondheid. Zo kunnen kruidnagel, salie en groene thee bacteriegroei tegengaan en ontstekingsremmende effecten hebben.
Meng één of twee theelepels zuiveringszout in een glas water en je hebt een mondwater dat helpt voor een frisse adem. Zuiveringszout heeft antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen. Bacteriën kunnen van invloed zijn op je adem. Deze mondspoeling van baking soda helpt ook bij aften.
Heb je geen speciale tongreiniger? Dan kun je je tong ook schoonmaken zonder tongschraper. Gebruik hiervoor een tandenborstel en een beetje tandpasta. Sommige tandenborstels hebben zelfs een speciale achterkant die speciaal gemaakt is voor het schoonmaken van je tong, zoals deze tandenborstel van Oral-B.
De spierspanning in je tong
Als je wakker wordt stijgt de adrenaline weer en ook je tongspanning. Als je je dan vervolgens moet haasten, heb je daar extra veel energie voor nodig en stijgt de spanning in je tong nog meer. Je tong gaat daardoor tegen je gehemelte of je tanden aan drukken.
Spruw gaat vaak vanzelf over. Is de infectie uitgebreider? Dan kan uw arts miconazol-gel voor in de mond (orale gel) voorschrijven. De behandeling duurt meestal 1 tot 4 weken.
Op uw tong blijven net zoals op uw tanden, bacteriën zitten. De bacteriën die achterblijven veroorzaken een slechte adem. U kunt in plaats van een tandenborstel, ook een tongreiniger gebruiken.
Een tongschraper is een essentieel hulpmiddel als het gaat om mondhygiëne en het onderhouden van een gezonde mondflora. Met een tongschraper verwijder je bacteriën, afvalstoffen (in Ayurveda 'ama' genoemd), en aanslag van de tong. Veel mensen reinigen hun tong al dagelijks, maar dan met een tandenborstel.
Sommige mensen maken hun tong schoon met een tandenborstel, maar dat kan voor een tongbeschadiging zorgen. Gebruik daarom altijd tongschrapers als je je tong wil gaan reinigen. Twijfel je over de oorzaak van de verkleuringen van je tong, neem dan even contact op met je tandarts of mondhygiënist.