Houd al je ramen en deuren overdag dicht.Sluit je gordijnen, lamellen of rolluiken.En ook al staat er een zacht windje of schaduw op het raam: hou het dicht. Alleen zo blijft de warmte buiten.
Koel uw slaapkamer af
Plaats hem richting de deuropening zodat warme lucht de kamer kan verlaten, of bij een open raam zodat koelere, frisse buitenlucht naar binnen geblazen wordt. Zet eventueel wat koele flessen water (uit de diepvries) voor de ventilator om een extra fris gevoel te creëren.
Kies voor ademende materialen: Vervang je dikke flanellen of satijnen lakens met lichtgewicht en ademende stoffen zoals katoen, bamboe of linnen. Deze materialen bevorderen de luchtcirculatie en helpen je lichaam koel te houden.
De hele nacht een ventilator aan laten staan is namelijk slecht voor je gezondheid. Het apparaat verspreidt namelijk niet alleen koude lucht. Ook stof en pollen worden door een ventilator door je kamer heen geblazen. Zeker als je last hebt van hooikoorts, astma of allergieën is dit bijzonder slecht voor je.
Doe overdag de zonwering omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten. Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.
De lichaamstemperatuur laten dalen
Verminderd vermogen om warmte kwijt te raken maakt het moeilijker te slapen. Slaap heeft een energiebesparend effect, omdat het energieverbruik van het lichaam vermindert door de lichaamstemperatuur te verlagen.
Hoe erg is dat? 'Voor een goede nachtrust is het beter als een slaapkamer niet te warm én niet te koud is', vertelt slaapexpert Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut. 'We slapen het best als ons lichaam iets kan afkoelen. Dit proces wordt al twee uur voordat we gaan slapen in gang gezet.
Als de temperatuur lang boven de 25°C blijft, is het voor veel mensen te warm.
Tips om je huis koel te houden
Hou ramen en deuren overdag dicht. Zo voorkom je dat warme lucht je huis in stroomt. Blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis, dus sluit niet alle roosters! Zet alle ramen wél tegen elkaar open als het buiten is afgekoeld: 's avonds laat, 's nachts of 's ochtends vroeg.
De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen 18 ° C en 21 ° C ; Minimumtemperaturen van 20 ° C of 21 ° C kunnen voor ouderen en zieken vereist zijn; Temperaturen lager dan 18 ° C of hoger dan 24 ° C kunnen een gezondheidsrisico vormen.
Zet een of twee flesjes met ijswater voor de ventilator en zet hem aan. Nu verspreidt hij heerlijke koele lucht door je thuis. Ideaal ook voor in de slaapkamer. Elke week nieuwe inspiratie en tips!
Hoogte: Plaats de ventilator op een hoogte waarop de luchtstroom de mensen in de kamer bereikt. Een ideale hoogte is meestal op tafelhoogte of iets hoger. Hierdoor kan de luchtstroom zich beter verspreiden en zorgt het voor een aangename verkoeling.
In een koele kamer slaap je niet alleen beter, maar verlies je ook sneller gewicht. Je stofwisseling werkt namelijk beter als het koud is. Je lichaam moet dan namelijk harder werken om op temperatuur te blijven. Zo verbrand je dus meer calorieën tijdens het slapen dan wanneer je in een warme slaapkamer slaapt.
We spreken van slapeloosheid wanneer u meer dan 2 keer per week slecht slaapt en daardoor overdag minder goed functioneert. U kunt last hebben van: slecht inslapen. lang wakker liggen.
De slaapkamer mag niet te warm en niet te koud zijn. Heel vaak wordt gesteld dat de temperatuur tussen de 16 en 18C moet liggen, maar dit is geen gulden regel! De optimale slaaptemperatuur wordt bepaald door leeftijd, geslacht, slaapgewoonten, het soort matras en het gebruikte bedtextiel.
Conclusie: is airco in de slaapkamer een goed idee? Het gebruik van een airco in de slaapkamer kan zeker een goed idee zijn, vooral tijdens warme zomermaanden. Een goed gereguleerde temperatuur in de slaapkamer kan zorgen voor een comfortabele en betere nachtrust.
Een ventilator circuleert stof en pollen
Volgens The Sleep Advisor, zorgt een ventilator ervoor dat lucht circuleert, waardoor je kamer niet alleen koeler en frisser wordt, maar er ook pollen en stof door je kamer gaan vliegen. Niet bepaald ideaal wanneer je last hebt van allergieën, astma of hooikoorts.
Airco's hebben gevolgen voor het klimaat doordat ze stroom verbruiken. Een mobiele airco waarmee je één kamer koelt en die je 110 uur gebruikt, verbruikt 110 kWh aan stroom. Dat is 20 keer zoveel als een ventilator die 110 uur aanstaat: die verbruikt maar 5,5 kWh aan stroom!
Ja, het is over het algemeen veilig om een ventilator de hele nacht aan te laten staan.