Zorg voor een goede werkomgeving
Zorg dat je werkplek ook prettig om te werken. Uit de buurt van deuren of een trapgat waar (vaak) mensen langs komen. Zorg ook voor een opgeruimde werkomgeving. Rommel kan afleiden en het werken achter een opgeruimd bureau is goed voor je productiviteit en creativiteit.
Concentratie kun je met eenvoudige taken trainen. Concentratie-oefeningen zijn vaak mentaal werk zoals hoofdrekenen, woorden spellen en dingen uit je hoofd leren. Je kunt je concentratie ook verbeteren met behulp van fysieke training: bijvoorbeeld balanstraining, coördinatieoefeningen, meditatie en stretching.
Bekende oorzaken zijn een depressie, relatieproblemen of een burn-out. De symptomen van concentratieproblemen zijn onder andere vergeetachtigheid en chaotisch zijn. Bij ernstige concentratieproblemen kunnen medicijnen en psychotherapie helpen.
Niet alleen voedsel helpt je bij de concentratie, ook drinken is heel belangrijk. Groene thee, bijvoorbeeld. Deze thee bevat meer cafeïne en het aminozuur theanine dan witte of zwarte thee. Van cafeïne weten we dat het helpt bij alertheid, maar theanine is misschien nog wel belangrijker.
Niet alleen in citrusvruchten zit vitamine C, maar ook in fruit zoals bosbessen en blauwe bessen. Dit fruit bevat antioxidanten welke jouw concentratie en geheugen wel 5 uur lang een boost geven. Elk soort fruit bevat weer andere voedingsstoffen. Varieer daarom zo veel mogelijk.
Sporten heeft veel positieve effecten op het lichaam en het brein. Zo bevordert het de doorbloeding naar de hersenen waardoor het zuurstofaanbod hoger wordt. Ook wordt de aanmaak van hormonen waar je je gelukkig en energiek van voelt (serotonine, dopamine en noradrenaline) gestimuleerd.
Drink liever thee, en dan vooral: witte thee! Neem eens even 10 minuten tijd voor jezelf en drink in deze tijd een kopje witte thee. Witte thee zal helpen je concentratie te verbeteren. Op zich kunnen alle soorten thee je concentratie verbeteren, maar witte thee werkt het beste.
Stress is slecht
Je eetgewoontes zijn dus belangrijk voor je brein, maar er is meer wat invloed heeft op de veroudering van je hersenen. "Stress is de hoofdoorzaak", zegt wetenschapsjournalist Mark Mieras. "Van deze crisis hebben een hoop mensen stress.
Noten: ze zijn een bron van vitamine E, een antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Uit een studie blijkt dat bosbessen- en druivensap je geheugen aanzienlijk verbetert. Proefpersonen die twee maanden lang dagelijks dit sap dronken, scoorden namelijk beter op geheugentests. Het eten van bosbessen heeft vooral een positief effect op je kortetermijngeheugen.
Veel mensen worden erg moe na het eten van brood. Dit zou wel eens kunnen komen doordat, veel mensen het niet weten maar, zij overgevoelig zijn voor gluten of zelfs een glutenintolerantie ofwel de aandoening 'Coeliaki' hebben.
Je spreekt van een concentratieprobleem als je moeite hebt om je goed te concentreren. Je kunt je aandacht moeilijk bij 1 taak houden. Vaak heb je ook moeite met het behouden van overzicht. Daarnaast kan het zijn dat je dingen vergeet of dat je snel afgeleid bent.
Wie 's nachts voldoende slaapt en bijvoorbeeld om 7 uur 's ochtends wakker wordt, zal een eerste piek beleven rond 11 uur en een tweede rond 5 à 6 uur 's avonds. Op die twee piekmomenten zijn de hersenen het meest actief en kunnen we ons het best concentreren.
Behandeling van concentratieproblemen. Ernstige concentratieproblemen kun je oplossen met medicijnen en psychotherapie. ADHD kan onder meer worden bestreden met medicijnen, zoals met psychostimulantia (Ritalin, Medikinet, Equasym en Concerta), atomoxetine en tricyclische antidepressiva.