Gemiddeld groeien onze vingernagels dan wel 3,5 millimeter per maand, de nagels van je dominante hand groeien sneller. Je teennagels groeien dan weer een pak trager: gemiddeld 1,6 millimeter per maand. Uit onderzoek is gebleken dat de nagels van mannen sneller groeien dan die van vrouwen.
Door de schimmel kan uw nagel dik worden of een andere vorm krijgen. Als u daar last van heeft, kunt u de nagel met een puimsteen of vijl bijwerken. U kunt dit ook door een pedicure laten doen. Als u de schimmelnagel lelijk vindt, kunt u er gewone nagellak op doen.
Nagels groeien gemiddeld zo'n 0,1 millimeter per dag (dat is 1 centimeter per 100 dagen). Gemiddeld duurt het dus bij een vingernagel tussen de 4 en 6 maanden om volledig uit te groeien, terwijl dit bij een teennagel wel 12 tot 18 maanden kan duren!
De dikte van de nagels is op de vingers en tenen, maar ook bij mannen en vrouwen verschillend. De gemiddelde dikte van vingernagels is bij vrouwen 0,5mm en bij mannen 0,6mm. De teennagels hebben een gemiddelde dikte van 1,38 mm bij vrouwen en 1,65mm bij mannen.
Een verdikte nagel (hypertrofische nagel of onychauxis) komt voor bij zowel vinger- als teennagels. Iedereen kan hier last van krijgen. Het komt wel vaker bij ouderen voor dan bij jongeren. Behalve verdikking van de nagelplaat kan deze aandoening ook broze en/of verkleurde nagels met zich meebrengen.
Onze nagels bestaan net als onze haren uit oude dode cellen. Omdat er aan de basis van de nagel wel jonge cellen zitten die zich als maar vermenigvuldigen kan een nagel groeien. De jonge nagelcellen maken keratine, een stofje dat in de cel wordt opgeslagen.
Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.
Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
Waarom werkt azijn dan toch niet tegen kalknagels? Zoals in het artikel van de Volkskrant wordt aangegeven leven schimmels onder de nagel, op het nagelbed. De azijn komt niet bij de schimmel, maar trekt in de nagel zelf. De schimmel zal dus niet worden gedood.
Bij een schimmelnagel kan de nagel volledig of gedeeltelijk los komen. Dat veroorzaakt natuurlijk pijn. Een kalknagel daarentegen heeft verschillende oorzaken, die niets met schimmel te maken hebben. Daarnaast is een kalknagel niet besmettelijk, maar een schimmelnagel wel.
De medische term voor kalknagel is Onychomycose en is de meest voorkomende nagelinfectie. Onychomycose tast de huid onder de nagel en de nagel zelf aan en wordt veroorzaakt door de schimmel die ook verantwoordelijk is voor zwemmerseczeem. De nagel kan brokkelig worden en zelfs van de huid loskomen.
Wil je sterke en gezonde nagels? Zorg er dan voor dat je verschillende soorten fruit, groente, noten en zaden opneemt in je dieet/eetpatroon. Eet producten met omega 3 en eet daarnaast voedsel met voldoende eiwitten/proteïne.
Nagels ademen namelijk nooit. Niet voor niets groeien nagels van binnenuit: ze worden gevoed vanuit de bloedsomloop. Er is dus geen reden om te vrezen voor 'verstikkende' kunstnagels!
Bezien vanuit de traditionele Chinese geneeskunde zouden je nagels moeten kunnen 'ademen', net als je huid. Ze zeven dagen per week bedekken met een laagje (gel)lak is daarom geen aanrader. De meeste soorten nagellak laten namelijk geen zuurstof door. Daardoor kunnen verkleuringen ontstaan en drogen je nagels uit.
Verticale ribbels op de nagel ontstaan voornamelijk bij ouderen en bij het ouder worden. Deze klacht wijst vrijwel nooit op een ernstig gezondheidsprobleem. Vaak gaan deze geribbelde nagels gepaard met een lichte verkleuring van de nagel, wat eveneens vaak gezien wordt als ouderdomskwaal.
Die stoppels waren op het moment van sterven vaak nog niet zichtbaar. Hetzelfde geldt voor nagels: die lijken na iemands dood langer dan voor iemands overlijden. De conclusie is dan snel getrokken: na je dood doen je haren en nagels alsof er niets aan de hand is en groeien ze gewoon nog even verder.
1) Breng dagelijks handcrème en nagelriemolie aan
Gehydrateerde nagels zijn sterkere nagels! In handcrème zit vaak bestanddelen die je nagels sterker maken. Nagelriem-olie is een andere belangrijke redder in nood, die een boost geeft aan de nagelgroei en stevigheid stimuleert.
Schenk extra vierge olijfolie in een kommetje (niet teveel, zo groot zijn je nagels niet) en dompel je vingers hier een minuut in. Dep vervolgens een wattenschijfje in de olie en breng dit aan op de nagels. Laat dit twintig minuten inwerken en was je handen met een neutrale zeep.
Door je nagels dagelijks in te smeren met een nagelolie, help je ze herstellen. Dit is erg belangrijk in het herstelproces van je nagels. Nagelriemen zorgen ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om het lichaam binnen te dringen en infecties te veroorzaken. Door je nagelriemen te verzorgen blijven ze zacht en soepel.
Hoe vies het er ook uitziet, dat randje onder je nagels komt vaker voor dan je denkt en is ook nog eens behoorlijk normaal. Het bestaat uit restjes keratine van de onderkant van je nagels, en dode huidcellen van je nagelbed.
In veel Aziatische culturen wordt een lange vingernagel vaak gezien als een teken van rijkdom en schoonheid. Het is dus niet vreemd op als je mannen voorbij ziet komen met enorm lange nagels, veelal aan hun pink. En ondanks dat het staat voor rijkdom en schoonheid is het ook een praktisch iets.
Wat zijn de halve maantjes? De halve maantjes zijn de lichtere stukjes op de nagel die grenzen aan de nagelriem. Deze worden in de medische wereld ook wel lunula genoemd, wat Latijns is voor maantje. De lunula is feitelijk het orgaan dat je nagel maakt en loopt onder de nagelriem nog iets verder door.