De Wereldgezondheidsorganisatie erkent fibromyalgie als ziekte. De Nederlandse overheid neemt dit echter niet over. Mensen met fibromyalgie voelen zich vaak niet serieus genomen door het UWV. Het UWV stelt fibromyalgie niet anders te beoordelen dan andere ziekten of aandoeningen.
In 2007 is de verklaring aangepast en is de aandoening officieel geclassificeerd als ICD10.M-79-7. Toen is fibromyalgie gedefinieerd als: een pijnlijke toestand die de gewrichten niet aantast en zich voornamelijk op de spieren concentreert.
Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Je klachten wisselen vaak. Dit betekent dat je de ene dag meer klachten hebt dan de andere dag.
Fibromyalgie is een ziekte die niet met beeldvormende apparaten of laboratoriumdiagnostiek aantoonbaar is. Het is niet zichtbaar vanaf de buitenkant. Daarom horen veel patiënten dat de aandoening 'tussen de oren' zit.
De klachten kunnen verder verschillen van persoon tot persoon en zijn niet bij iedereen even ernstig. Fibromyalgie is geen ontsteking. Ook raakt het lichaam niet fysiek beschadigd door de aandoening. Wel kan de lichamelijke conditie, als gevolg van de ziekte, achteruit gaan.
Hoewel associaties met be- paalde auto-antistoffen beschreven werden, zijn er onvoldoende argumenten om fibromyalgie als een auto-immuunziekte te classificeren. De behandeling bestaat vooral uit voorlichting, cognitieve gedrags- therapie en oefentherapie.
Mensen met fibromyalgie hebben vaak veel spanning in hun spieren. De spierspanning wordt vanuit de hersenen gestuurd.De hersenen doen dit automatisch, in wisselwerking met hormoonklieren. Er zijn onderzoekers die denken dat er bij mensen met fibromyalgie veranderingen optreden in deze wisselwerking.
Wat kan worden verward met fibromyalgie? Verschillende reumatische aandoeningen kunnen fibromyalgie nabootsen. Deze omvatten sero-negatieve reumatische artritis, ankylosing spondylitis, ziekte van Lyme, polymyalgia reuma en lupus. Zij hebben symptomen van wijdverspreide pijn samen met gezamenlijke betrokkenheid.
De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn pijn, stijfheid en moeheid. Gewone bezigheden zoals huishouden, werken en sporten zijn daardoor soms moeilijk te doen. Soms is zelfs fietsen en wandelen te veel. Slapen gaat vaak slecht.
Er bestaat geen test of bloedonderzoek om fibromyalgie vast te stellen. Ook op röntgenfoto's is niets te zien. De reumatoloog stelt de diagnose op basis van uw klachten en uw verhaal. Voor een goede diagnose stelt de reumatoloog daarom ook vragen over uw werk en uw privéleven.
Somatoforme stoornissen en fibromyalgie zijn volgens de auteurs psychosomatische aandoeningen met een 'betwiste status'. Onderzoek toont dat het hebben van een niet erkende of betwiste psychosomatische aandoening stressvol kan zijn door de identiteitscrisis die het creëert en door het stigmatiseringsproces.
Er zijn geen medicijnen tegen fibromyalgie. Uw arts kan wel pijnstillers of slaapmiddelen voorschrijven tegen de klachten. Als u zonder recept medicijnen wilt kopen, overleg dan altijd eerst met uw huisarts. paracetamol.
De Wereldgezondheidsorganisatie erkent fibromyalgie als ziekte. De Nederlandse overheid neemt dit echter niet over. Mensen met fibromyalgie voelen zich vaak niet serieus genomen door het UWV. Het UWV stelt fibromyalgie niet anders te beoordelen dan andere ziekten of aandoeningen.
Fibromyalgie. ,,Sommigen weten het misschien al, maar ik worstel met mijn mentale gezondheid, en met chronische pijn. Ik kreeg de diagnose fibromyalgie. Terwijl ik hier zit, heb ik van top tot teen pijn.” Fibromyalgie is een chronische ziekte die pijn in het spier- en bindweefsel veroorzaakt.
Fibromyalgie veroorzaakt veelal beperkingen in het fysieke en/of cognitieve functioneren door pijn, moeheid, spierzwakte en cognitieve factoren. De ernst hiervan wisselt sterk van individu tot individu. De beperkingen kunnen ook gevolgen hebben voor het werk.
Uit verschillende dossiers is gebleken dat een persoon die zich aandient met een diagnose van lupus of fibromyalgie geen handicappercentage toegekend krijgt.
De oorzaak van fibromyalgie is nog onbekend. Bij fibromyalgie zijn geen afwijkingen in de spieren en gewrichten te vinden Verschillende factoren kunnen een rol spelen. Er zijn aanwijzingen dat het pijncentrum in de hersenen verkeerd is afgesteld.
Vermijd zo veel mogelijk de geraffineerde suikers, maar kies voor vezelrijke en volkoren producten, groenten, fruit en peulvruchten. Probeer niet te veel dierlijke vetten te gebruiken, zoals vette vleessoorten. Onverzadigde vetten uit olie, noten, pitten, zaden, vette vis en avocado zijn wel goed.
Fibromyalgie dieet
Mensen met fibromyalgie hebben vaak last van stille chronische ontstekingen. Net als bij de disbalans in het brein gaat het hier om ontstekingen van de neuronen. Voeding heeft hier een grote invloed op. Zo kunnen producten zoals vlees, zuivel, suiker en alcohol ontstekingen veroorzaken.
Wat is het verschil tussen fibromyalgie en CVS? Bij fibromyalgie is het bovenliggende symptoom pijn, bij CVS extreme vermoeidheid. Omdat beide symptomen bij beide ziektes een grote rol spelen, is het onderscheid vaak moeilijk te maken.
Veel mensen denken dat spierreuma hetzelfde is als fibromyalgie, doordat de pijn bij beide aandoeningen uitstraalt vanuit de spieren. Dit is niet juist.De klachten ontstaan namelijk op een andere manier. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd.
Bij mensen met fibromyalgie worden de klachten veroorzaakt doordat het belasten van de spieren en gewrichten (te lang of te zwaar) niet in balans is met de conditie van de spieren en gewrichten. Vaak zijn de spieren en gewrichten ook gevoeliger.Bijvoorbeeld door erfelijke aanleg of stress.
Behandelingen zijn er over het algemeen op gericht om de klachten te accepteren, voldoende te bewegen en goed je grenzen aan te geven. Ondanks deze behandelingen geven mensen met fibromyalgie over het algemeen hun leven een 5,5.
De behandelingen van het Fibrocentrum worden door alle zorgverzekeraars voor 100% vergoed vanuit de basisverzekering. Wil je voor deze vergoedingen in aanmerking komen dan heb je een geldige verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig. Voor fysiotherapie is er geen verwijzing nodig.
Hoewel de aandoeningen veel op elkaar lijken, zijn het twee verschillende ziektebeelden. Fibromyalgie wordt echter ook wel 'weke delen reuma' genoemd en kan daarmee worden gezien als een vorm van reuma.