Hoe krijg je het virus uit je huis? Het parvo virus is heel resistent en is goed bestand tegen schoonmaakmiddelen, warmte en alcohol. Het virus kan nog maanden tot ruim een jaar actief blijven in de omgeving. Het enige schoonmaakmiddel dat werkt is chloor.
Het Parvovirus is zeer resistent en kan in de omgeving tot wel een jaar lang 'overleven' en dieren besmetten.
1-3 weken. De incubatieperiode voor een aplastische crisis duurt meestal 10 dagen, de incubatieperiode voor exantheem en gewrichtsklachten 2 à 3 weken.
Parvo kan tot wel een jaar overleven in de omgeving. Goede hygiënemaatregelen zijn erg belangrijk bij voorkoming van infectie. Om het virus te doden is alleen chloor effectief gebleken.
In principe kan elke hond parvo oplopen. Vaccinatie geeft een zeer goede bescherming, dat betekent dat als een hond netjes gevaccineerd wordt, we niet bang hoeven te zijn dat hij er ook ziek van wordt.
Het voorkomen van Parvo bij pups
Pups krijgen over het algemeen hun vaccinatie op 6, 9 en 12 weken leeftijd. Na deze vaccinaties is het belangrijk dat jouw hond elk jaar een herhalingsenting krijgt.
Technisch gezien is een hond in staat om Parvovirus twee keer te krijgen, maar het is zeer zeldzaam. Immuniteit gaat meerdere jaren mee en biedt een goede bescherming voor uw hond. Het virus kan meer dan een jaar in uw huis overleven, dus andere honden kunnen vatbaar zijn.
Bij kinderen bestaan de verschijnselen vooral uit koorts en een huiduitslag. Deze klachten herstellen na een aantal dagen spontaan. Als de infectie eenmaal is doorgemaakt, kan men nooit meer opnieuw besmet raken. Antistoffen tegen Parvovirus B19 blijven levenslang aanwezig.
Het virus verspreidt zich via braaksel en diarree (direct). Je hond kan zich besmetten als hij snuffelt op een plek waar geïnfecteerd braaksel of diarree heeft gelegen. Ook kan het virus verspreidt worden via schoenen, kleding, manden en speeltjes van geïnfecteerde honden (indirect).
Elke hond die onvoldoende gevaccineerd is kan ziek worden van parvo. Omdat de meeste volwassen honden goed gevaccineerd zijn, zien we in Nederland deze ziekte meer bij pups dan bij volwassen honden. Alle pups kunnen parvo krijgen, maar met name pups die (illegaal) uit het buitenland geïmporteerd zijn lopen gevaar.
Om de weerstand te behouden, is het belangrijk bij volwassen honden de vaccinaties te herhalen. Voor leptospirose en kennelhoest is dit ieder jaar, voor parvo, hondenziekte en besmettelijke hondenziekte eens in de drie jaar.
Vijfde ziekte, ook wel erythema infectiosum genoemd, is een besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door het parvovirus B19. Een deel van de infecties verloopt zonder ziekteverschijnselen. De tijd tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen varieert van 1 tot 3 weken.
Omdat het een nieuw virus is en er dus geen specifieke weerstand in de populatie aanwezig is, zullen alle dieren die in contact met het virus komen besmet raken. Ongeveer 80% van deze dieren zal ziekteverschijnselen gaan vertonen: milde koorts. zachte droge of natte hoest (10-30 dagen)
Doorlooptijd/uitslag: 5 dagen. Methode: serologie voor bepaling IgM en IgG antistoffen. Materiaal: serum.
Deze ziekte wordt door mensen evenveel gevreesd als griep en treft ook alle honden en alle katten (puppy's, grote honden, volwassen katten, kittens...). ze kunnen er ook aan lijden.
Parvo is een zeer besmettelijk virus dat zich verspreidt via de uitwerpselen. Het komt wereldwijd voor bij varkens, honden en katten. Dieren van alle leeftijden zijn vatbaar voor de ziekte, maar het komt vooral voor bij jonge dieren (tot één jaar) en bij dieren die al lange tijd niet gevaccineerd zijn.
Pups zijn, net als kleine kinderen, gevoeliger voor infecties. Dat een pup iets makkelijker diarree krijgt dan een volwassen hond, is niet erg. Zolang uw pup blij en vrolijk is en blijft eten en drinken (en niet braakt) is dit geen reden om u zorgen te maken. Diarree gaat meestal binnen twee weken vanzelf weg.
De meeste honden zijn wel eens misselijk of spugen wel eens. Braken beschermt het lichaam tegen opgenomen irriterende stoffen, voordat deze schade kunnen aanbrengen. Meestal is het braken een symptoom van een ziekte, virus, bacterie, bedorven voedsel of een plotselinge verandering van het dieet.
Iemand met de vijfde ziekte kan andere mensen besmetten vanaf 1 week voordat hij ziek wordt, totdat de vlekjes verschijnen. Vijfde ziekte is vooral besmettelijk als je lange tijd dicht bij iemand in de buurt bent die het virus heeft. Bijvoorbeeld in gezin, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school.
Uw kind heeft misschien een beetje koorts en de vlekjes kunnen jeuken. Verder voelt uw kind zich niet ziek. Na ongeveer 10 dagen zijn de vlekjes weg. Soms komen ze weer even terug, vooral bij warmte, kou of als uw kind zich inspant.
Volwassenen met vijfde ziekte hebben vaak last van stijve handen en voeten. Dit duurt meestal 1 tot 2 weken. Volwassenen krijgen soms vlekjes. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 1 tot 3 weken.
Door uw huisdier niet regelmatig te laten vaccineren bestaat het risico dat uw hond ziek wordt. En met regelmatig bedoelen we ook regelmatig. Indien de herhalingsvaccinatie (booster) niet op het juiste moment gegeven wordt, kan er geen goede immuniteit opgebouwd worden.
De vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest, beter bekend als kennelhoest, wordt ook vaak onder de kleine cocktail genoemd. Dit vaccin met verzwakte Bordetella bacteriën en het Parainfluenza virus wordt met een druppel in de neus gegeven.