Natuurzijde. Echt zijde, ook wel natuurzijde genoemd, is een natuurlijk product en daarom kostbaar. Het is een substantie die wordt afgescheiden door verschillende soorten insecten als de zijderups en bepaalde soorten spinnen. De substantie stolt tijdens het afscheiden wanneer het in contact komt met de buitenlucht.
De brandtest
Je neemt een paar draden en verbrandt ze met een vlam. Echte zijde ruikt naar verbrand haar, de vlam is onzichtbaar en stopt met branden wanneer de vlam wordt weggenomen. Met een kunstmatige stof zoals polyester zal er een vlam en de geur van verbrand plastic ontstaan.
De stof zijde is een natuurlijke kledingvezel afkomstig van de zijderups. De stof is glad, sterk en heeft een subtiele glans. Omdat de zijdedraad de fijnste is van alle natuurlijke kledingvezels, moet je voorzichtig zijn met het wassen van deze stof.
Zijdevezels zijn fijn en sterk
Zijdevezels zijn heel fijn. De dunne gladde draad is een van de redenen dat het beter is voor je huid en haren dan ruw katoen. Ondanks de fijnheid is zijde zeer sterk. De sterkste, natuurlijke vezel die er bestaat!
Was zijde altijd op de hand – ook wanneer het etiket iets anders zegt. Maak gebruik van lauwwarm water dat niet warmer wordt dan 30 graden. Vermijd bleek en andere alcoholhoudende vloeistoffen en gebruik een zacht wasmiddel, speciaal voor zijde.
Zijde heeft de unieke en fantastische eigenschap dat het warm aanvoelt tijdens de winter, maar zijde voelt ook lekker koel tijdens warme zomerdagen. Hoe dat kan leggen we je uit. De natuurlijke temperatuur regulerende eigenschap van zijde wordt ook wel isothermisch genoemd.
Echte zijde is minstens 10 maal duurder dan imitatie zijde. Kom je op een toeristenmarkt een “100% zijden sjaal” tegen die tussen de € 10 en € 25 kost, dan kun je ervan uitgaan dat het geen echte zijde is.
Zijde is zeer geschikt voor kleding en beddengoed omdat het temperatuur regulerend is. Dit betekent dat bij warm weer de zijde koel aanvoelt en bij koud weer juist zorgt voor warmte. Verder is zijde soepel, glanzend, brandwerend en in staat tot het opnemen van veel vocht zonder dat het nat aanvoelt.
Ook wel genoemd: Zijde satijn, satijnzijde, crêpe satin en charmeuse. Bij Silk Heaven vindt u 19 en 22 momme zijden beddengoed van moerbeizijde. We noemen dit simpelweg; '100% zijde'. Satijn is dus geen materiaal, maar een manier van weven en kan gemaakt zijn van polyester, zijde of katoen.
Kenmerken van zijde
Het is luxer dan satijn, en daardoor ook duurder. Dit komt door de kwaliteit van de vezels die worden gebruikt om de stof te maken. Zijde wordt namelijk gemaakt van de cocons van zijderupsen. De vezels worden van de cocons afgewikkeld, tot draden gemaakt en worden vervolgens tot stof geweven.
Op onderstaande site verkopen ze het voor tussen de 13 en 25 euro per meter (90cm breed).
Omdat zijde een eiwit is, mag het alleen gewassen worden met een pH-neutraal wasmiddel, zonder optische witmakers. Was je het een keer met een normaal wasmiddel, dan zal het sneller slijten. Hoe lang een zijden kussensloop bij dagelijks gebruik meegaat wisselt per persoon. Dat kan 1,5 jaar zijn, maar ook 4 jaar.
De werking van zijde en van satijn is in essentie hetzelfde. Beide zorgen voor een stralende huid en een glanzende haardos. Dus wat betreft de werking kunnen we zeggen dat er geen verschil is tussen een zijden en een satijnen kussensloop. De prijs van zijde verschilt enorm met die van satijn.
Zijde die zonlicht reflecteert houdt je 12,5 graden koeler dan katoen.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Synthetische materialen
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester. Tijdens het sporten is daarom verstandig om technische kunststoffen zoals de speciale dri-fits en dry-techs te dragen, die vocht afvoeren.
Zijde draagt in de zomer koel en in de winter warm. Net als linnen kreukt het snel, maar zijde herstelt zichzelf snel. Een natuurlijke vezel die wordt gemaakt van de houtpulp van de eucalyptusbomen. Tencel draagt comfortabel en koel in de zomer.
Satijn is niet hetzelfde als zijde. Satijn is een weeftechniek, die van elk materiaal geweven kan worden. Voor het maken van satijn gebruikt men de "satijnbinding". Met deze techniek kunnen garens dicht op elkaar geweven worden.
Een satijnen kussensloop zorgt ervoor dat vocht dicht bij je huid blijft en blijft ademen. Slapen op een zijde kussensloop is een geweldige optie voor het behouden van het natuurlijke vocht in de huid.
De eerste stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan anderen, waardoor hij warmer is.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
Zijde laadt zich nauwelijks statisch op. Zijde kan veel vocht opnemen (tot 40%) zonder dat de stof vochtig aanvoelt.