Je internetverbinding komt tot stand door een breedbandmodem via kabel, glasvezel of ADSL. Als je verschillende apparaten in huis op je netwerk wilt aansluiten en zo van internet wilt voorzien, heb je een router nodig. Die is vaak geïntegreerd in de modem van je provider, maar routers zijn ook los te koop.
De meest voorkomende wifi-verstoorders zijn: videobewakingssystemen of alarmsensoren, DECT-telefoontoestellen, draadloze lichtschakelaars, babyfoons, weerstations en magnetrons. Deze apparaten maken gebruik van frequenties die het wifi-signaal behoorlijk verstoren.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
WiFi routers hebben meestal niet de mogelijkheid om precies te zien wat iemand op het internet doet. Daarnaast is dit zelfs als je toegang hebt tot het "ruwe verkeer" vaak niet mogelijk. Dit heeft te maken met de technologie, waarbij het verkeer vaak versleuteld is.
Het minimale dat je nodig hebt voor internetverbinding is een modem.Indien je meer dan één apparaat hebt dat je met het internet wil verbinden, heb je ook een router nodig.
Hoe groot is het wifi-bereik? In theorie reikt het wifi-signaal 300 meter ver, maar dat is wel in ideale omstandigheden en dan nog enkel buitenshuis. Vaak reikt het draadloze signaal binnen maar enkele tientallen meters ver. De gebruikte bouwmaterialen in huis of op kantoor hebben een grote invloed op het bereik.
De oplossing: een krachtig access point voor buiten
Een krachtig access point (zender) is dan de beste oplossing voor het creëren van stabiel WiFi in de tuin. U sluit het access point via een router of switch aan op uw netwerk, waarna het apparaat buiten wordt geplaatst en daar een WiFi-signaal uitzendt.
Binnenshuis komt het bereik van een wifi router gemiddeld tot 8 meter ver.Buitenshuis komt het signaal verder. Naar mate de afstand tot de router toeneemt verminderd het wifi signaal. Uiteindelijk zal de verbinding verbreken.
De router verdeelt de internetverbinding over bekabelde en draadloze verbindingen.De draadloze verbinding wordt ook wel WiFi genoemd. Naast uw pc, laptop, smartphone en tablet, maken steeds meer apparaten in uw huis gebruik van het internet.
U mag uw eigen modem, router of decoder kiezen
Dan moet de aanbieder die aansluiten op het netwerk. Zolang die voldoet aan dezelfde eisen als het apparaat van de aanbieder. Bent u niet handig met computernetwerken? Dan is het verstandig om het aanbevolen apparaat te gebruiken.
De modem zorgt ervoor dat het internetsignaal van je provider wordt vertaald, zodat al je apparaten het kunnen gebruiken. Zonder een modem is er dus geen toegang tot het internet. Een router zorgt ervoor dat je het internet thuis op meerdere apparaten kunt gebruiken.
Een standaard wifi-modem kan gemiddeld tien apparaten een goede wifi-verbinding bieden. Dus om antwoord te geven op je vraag: als er verder geen apparaten met wifi zijn verbonden, kunnen tien mensen met hun telefoon, tablet of laptop internetten via jouw wifi-modem.
In principe kun je twee gratis wifi-punten krijgen van KPN (daar later meer over), maar je kunt ze ook los bestellen. FRITZ!Repeater 2400 kost 79 euro per stuk, terwijl de Superwifi 99,50 euro kosten.
Een WiFi versterker steek je vaak in het stopcontact op een plek waar het bereik van jouw WiFi netwerk minder begint te worden. De WiFi versterker pikt dan het signaal op en zendt het signaal opnieuw uit.
Gebruik bij voorkeur een kanaal tussen 1 en 11, waarbij de kanalen 1, 6 en 11 meestal het beste resultaat leveren.
Justitie kan in specifieke gevallen wel vragen om internetverkeer van verdachten te monitoren. In dat geval wordt er een 'tap' geactiveerd die je gerust kan vergelijken met een telefoontap. De politie kijkt dan mee met het gemonitorde internetverkeer.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Je internetprovider, of ISP, is jouw poort tot het internet. Alles wat jij online doet, gaat via je provider. Dit betekent dat zij automatisch een hoop informatie over jou krijgen. Zolang jouw internetverkeer niet voldoende versleuteld is, kan jouw internetprovider het zien.