Er is geen regel die bepaalt hoeveel keukenapparaten op 1 groep of kring mogen geplaatst worden. Je hanteert daarom best de richtlijn dat toestellen met een groot vermogen op een aparte groep moeten. Om pannes te vermijden, speel je daarbij beter op zeker.
Je mag zoveel kringen je wil aansluiten op die automaat, zolang je maar het maximum aantal lichtpunten wat voor één zekeringkring mag, niet overschrijd. Voor een zuivere lichtkring bestaat er geen wettelijk maximaal aantal punten.
Een gemengde kring is een automaat waar verschillende stopcontacten & verlichtingen op aangesloten zijn. Volgens het Arei heeft u maximaal 8 punten per kring ongeacht of het nu een schakelkring of stopcontact(groep) is.
Een vaatwasser moet daarom op een aparte groep in de groepenkast worden aangesloten. Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken op een aparte groep worden aangesloten.
Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut welke de NEN voorschrijft moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken en of “natte groepen” zijn dienen op een aparte groep worden aangesloten. Een uitzondering hierop zijn apparaten welke minder dan 10 minuten gebruikt worden.
Voorbeelden van keukenapparaten die een aparte eindgroep nodig hebben in de groepenkast zijn o.a. een: inductiekookplaat; vaatwasser; combimagnetron; oven; quooker; close-in boiler en bij voorkeur ook de stopcontacten boven het werkblad.
Een maximum aantal kringen is echter niet bepaald. Er mogen dus gerust meer kringen geplaatst worden achter deze 30mA-differentieelschakelaar. Er dient echter wel op gelet te worden dat de Inom (nominale stroomwaarde) van de differentieelschakelaar voldoende is.
als je een gemengde kring hebt moet je kabels van 2.5mm² gebruiken (voor zowel stopcontacten & verlichting) met een zekering van 16A!
Hoeveel stopcontacten mogen op een stroombaan geplaatst worden? In een stroombaan stopcontacten mogen slechts 8 enkelvoudige of meervoudige stopcontacten geplaatst worden. Een gemengde stroombaan moet volledig geplaatst worden met geleiders met een sectie van 2,5 mm.
De aansluiting van kookplaten (AREI): De aansluiting dient conform het AREI te gebeuren. wordt best in 6mm² soepele geleider uitgevoerd met kabelschoentjes. een aparte zekering van 25A maar ook best met 100mA verliesstroomschakelaar.
Bij het aansluiten van een zekeringkast of voorbedrade zekeringkast begin je best met de dikste kabels. Deze zijn stug en nu heb je nog veel plaats in de kast. De verbinding tussen de meterkast en de zekeringkast doe je met een dikke XVB kabel zonder aarding.
Aantal stopcontacten keuken
De keuken is een van de ruimtes waar je het meeste stopcontacten nodig hebt. Dat komt omdat er verschillende kooktoestellen staan. Een doorsnee keuken heeft al gauw 15 tot 20 aansluitpunten. Voorzie een stopcontact voor elk elektrische toestel, zoals de koelkast en microgolfoven.
Voor een inductie kookplaat heb een speciale groep in de meterkast nodig die bestaat uit twee gekoppelde groepen. Voor zeer grote inductie kookplaten heb je zelfs drie groepen nodig. Wanneer je deze groepen niet hebt, kan de elektricien de groepen aanleggen. Hiervoor moet dan wel voldoende ruimte zijn.
Om de volgende reden moet een vaatwasser op een aparte groep worden aangesloten: Een vaatwasser kost meer energie dan een gemiddeld keukenapparaat. Een groep kan maar een bepaald vermogen aan, wanneer er te veel apparaten op aangesloten zijn kan het dat ze samen teveel vermogen eisen. Hierdoor zal de groep uitvallen.
Vraag. Op een kring met enkel stopcontacten (2.5²) mag je een zekering van 16A of een automaat van 20A gebruiken. Een gemengde kring met stopcontacten en verlichting is toegelaten, de minimale draaddikte is 2.5² voor gans de kring.
Voor schakelaars en lichtpunten gebruik je een 16A automaat met een XVB kabel met een diameter van 1,5mm². In de regel worden lichtkringen en stopcontacten afzonderlijk afgezekerd.
Volgens de richtlijnen van het AREI is het verplicht om een aardlek van 300mA aan het begin van de elektrische installatie te plaatsen. De bijkomende differentieelschakelaar van 30mA is voor het aansluiten van vochtige ruimtes en apparaten zoals de wasmachine, badkamer en buitenverlichting.
De reglementering verplicht de plaatsing van een verliesstroomschakelaar van 30mA op de kringen van de vochtige ruimten of plaatsen waar een wasmachine, droogkast of vaatwasser staat. Een verliesstroomschakelaar van 300mA heeft een lagere gevoeligheid en zal pas in werking treden bij een grotere hoeveelheid lekstroom.
Achter elke differentieelschakelaar mogen maximaal vier groepen worden geplaatst.
Opmerking: differentieelschakelaars type B zijn bedoeld voor kringen op wisselstroom, waarvan de foutstroom een gelijkstroom kan zijn. Ze zijn niet bedoeld voor kringen die zelf op gelijkstroom werken. Er zijn toestellen op de markt, die gemaakt zijn om af te schakelen bij een foutstroom van 6 mA DC.
Dit is gevaarlijk, aangezien deze groep mogelijk overbelast raakt. Wij krijgen regelmatig meldingen waarbij de elektriciteitsleidingen volledig zijn doorgebrand. Het gevaar van overbelasting en elektriciteit wordt vaak onderschat, daarom adviseert SnoWi de combimagnetron op een aparte groep aan te sluiten.
De meeste gestelde vragen over een combimagnetron:
kan de combimagnetron samen met de magnetron op één groep? kan de combimagnetron samen met de koelkast op één groep? het antwoord is nee..
Formeel zal de oven op een apparte groep moeten. Opgeteld komen de 2 apparaten niet boven de 3680 watt uit en zal dit geen probleem zijn. Als men een installatie ontwerpt dient men zich er aan te houden. Als het gaat om een oud huis geldt de oude regel van max 3500 watt.