Geel is een warme kleur, die het gevoel van licht, ruimte en energie geeft. Felgeel doet het goed op één wand en met name in de woonkamer of keuken. Wil je liever dat de kleur rust brengt, ga dan voor een zachtere tint geel. Geel combineert mooi met basiskleuren als grijs, taupe en zwart.
kleur. Voorbeeld: geel met rood wordt oranje. Als je een primaire kleur mengt met een secundaire kleur dan krijg je een tertiaire (=derde) kleur. Geel met oranje wordt dus geel/oranje.
Denk aan bijvoorbeeld een (wat warmere) lichtgrijs, taupe, antraciet, zwart, donkerbruin. De meer sprekende kleuren op de collage hierboven (roze, paars, blauw, groen) zijn niet super koel, maar wat neutraler. Die passen daarom best goed bij okergeel.
Pastelgeel combineert heel leuk met bepaalde herfstkleuren, denk daarbij in eerste instantie aan oranje/bruintinten. Door deze kleuren toe te voegen aan de outfit creeërt het herfsttype toch een warme uitstraling, in tegenstelling tot de pastelgele kleur.
Geel kan gecombineerd worden met groen en oranje. Paars staat mooi bij geel in kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld als accessoire. Geel past ook mooi bij goudtinten.
Een energieke kleurencombinatie krijg je door complementaire kleuren te kiezen. Dit zijn kleuren die recht tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. Bijvoorbeeld rood en groen, of oranje en blauw. Deze combi's worden vaak gebruikt om kleuren te laten knallen, ze versterken elkaar.
Blauw en geel
Wat voor roze geldt, geldt eigenlijk net zo goed voor blauw: alle (vijftig) tinten blauw matchen met verschillende kleuren geel. Felblauw en felgeel zijn bijvoorbeeld een topcombi voor de kinderkamer, okergeel en navyblauw geven een onverwacht klassieke uitstraling.
Er zijn minstens 50 tinten geel, maar er is één tint die super mooi en tijdloos is en nu razend populair: okergeel. Een warme kleur, die op heel veel manieren toe te passen is in het interieur. Geel in een interieur, er is een beetje lef voor nodig en niet iedereen is direct fan. Té veel, té vrolijk, té zomers…
Een hogere temperatuur bij het wassen
Vaak wassen we op een temperatuur van 40 of 60 graden. Wanneer je last hebt van gele vlekken in je witte kleding kun je die temperatuur het best een beetje opschroeven. Zet eens in de zoveel tijd een kookwas van 90 graden aan.
Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel. Ze kunnen elkaar ook enorm versterken, dit hebben we liever niet in de modebranche bijvoorbeeld en daarom vinden we dat de kleuren bij elkaar vloeken.
Roze is de kleur van liefde, humor, vriendschap en trouw.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Kledingstukken die in de machine mogen sorteer je eerst per kleur. Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen.
Hartje zomer gaan we een andere kant op. Hoewel er dan nog wel plek is voor zo'n felle kleur geel zien we vooral veel kleding in warmere tinten. Ook geel komt voorbij, maar dan een meer okergele variant die wat meer warmte uitstraalt. Daarnaast heb je de keuze uit Marigold, een mooie warme oranje tint.
Een neutrale kleur kan dan een leuke keuze zijn voor een tas die je altijd bij je hebt. Draag je veel aardetonen, dan is een tas in bruin of zwart altijd goed. Wanneer je iets zoekt wat overal bij past, kun je altijd gaan voor een zwarte schoudertas. Zwart past overal bij en kun je met alles combineren.
Combineer vanillegeel nu met jouw koele of warme basiskleur. LICHT-KOEL met de koele medium kleuren o.a. midden-grijs, midden-blauw, lavendel. LICHT-WARM met de warme medium kleuren o.a. midden bruin, midden groen, lila. Ton-sur-ton staat je ook heel mooi.
Of het nu gaat om sneakers, enkellaarsjes of pumps: blauwe en zwarte modellen behoren tot de kleurenklassiekers, die overal bij passen. Deze kleuren passen trouwens ook goed bij elkaar, mits de gekozen kleuren niet te dicht bij elkaar liggen.
Combineer geel altijd met basiskleuren zoals wit, zwart of antraciet. Hierdoor blijft de kleur geel in z'n kracht en versterken de kleuren elkaar. 2. Probeer eens om een kleurblok geel op de muur toe te passen.
Met een donkerblauw overhemd op een zwarte broek maak je de look wat zachter. Ook voeg je betrouwbaarheid en onafhankelijkheid toe, waardoor je met name zakelijk goed voor de dag komt. Je kunt bijvoorbeeld een donkerblauw overhemd combineren met een zwarte pantalon.
Zwart en wit is bijvoorbeeld een elegante klassieker. Maar ook navyblauw en beige, rood en groen of blauw en oranje zijn geslaagde combinaties. Wie contrastkleuren combineert, komt powerful en zelfverzekerd over. Combineer verschillende tinten van eenzelfde kleur.
De kleurencirkel van Itten
Deze kun je als basis gebruiken om de secundaire kleuren te mengen. Met blauw en geel maak je groen, meng je blauw en rood krijg je paars, en rood en geel wordt oranje. Meng je een primaire kleur met een secundiare kleur, dan krijg je een tertiaire kleur.
Van Itten zegt dat je kan spreken van zeven verschillende kleurcontrasten. Dat zijn - het kleur-tegen-kleur contrast - het licht-donker contrast - het warm-koud contrast - het complementair contrast - het simultaan contrast - het kwaliteistcontrast - het kwantiteitscontrast.
Er is een handige basisregel waar je je aan vast kunt houden bij het samenstellen van een outfit. Volgens deze regel begin je met twee tot drie basiskleuren en maak je je look af met één tot drie kleuraccenten.