De truc is om het brood even 'op te piepen in de oven'.Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Let wel: wanneer je dit eenmaal hebt gedaan zul je ze dezelfde dag nog op moeten eten.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Strijk de broodjes in met een heel dun laagje water en stop ze enkele minuten in een voorverwarmde oven van 160 tot 180°C. Kijk wel uit dat ze niet verbranden.
Krokant of zacht, zó gaat je brood langer mee
Stop het in een plastic zak of in een luchtdichte brooddoos, dan blijft het langer mals. Of verkies je een krokante korst? Dan bewaar je je brood best in een papieren zak.
Zachte binnenkant
Plaats het aangesneden brood daarvoor samen met een magnetronbestendig glas, gevuld met water in de magnetron. Zet de magnetron even aan, zodat het verdampende water het brood net vochtig maakt. Hierdoor wordt de binnenkant weer zacht.
De pan met roostertje op het vuur zetten (zonder water en zonder boter), het rooster erin leggen, de broodjes nat maken en erin leggen. Dan op een laag vuurtje afbakken. Je moet een beetje uitproberen hoe hard het vuur moet branden, maar het is een beetje dezelfde hoogte als wanneer je pannenkoeken bakt.
De truc is om het brood even 'op te piepen in de oven'. Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Let wel: wanneer je dit eenmaal hebt gedaan zul je ze dezelfde dag nog op moeten eten.
Je kunt brood het best in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft het het langst zacht en mals. Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast.
De korst van een gebakken brood is vrij dof van kleur. Wanneer je deze bestrijkt met water, of zoals wij dat doen, met een plantenspuit in de nevelstand lekker nat spuit krijgt het brood ineens wat glans. Ook wordt de kleur een stuk dieper. Als bonus krijgt de korst extra geur.
bak je doorgaans op 220 tot 230 graden. Eventueel draai je de temperatuur wat terug als het brood te snel kleurt. Broden van een rijk deeg (zoete broden, brioches, broden met veel suiker etc.) bak je doorgaans op een temperatuur van rond de 180 tot 200 graden.
Je kunt het brood voorbakken op 150 - 160 graden, gedurende de normale tijd die ervoor staat. Het brood moet gaar worden, maar niet bruin. Vervolgens invriezen en voor gebruik laten ontdooien. Daarna bruin bakken op de normale temperatuur, ergens tussen de 200 en 225 graden (afhankelijk van recept).
Voor het bakken van brood (en andere gerechten met een rijsmiddel) gebruik je bij voorkeur boven- en onderwarmte. Dit is een soort van ongeschreven regel. Bij het bakken met boven- en onderwarmte bak je altijd enkellaags.
Maar er bestaat ook een simpele truc om hard brood weer zacht te maken. Warm een oven op tot 200 graden. Draai je brood in een vochtige (maar niet kletsnatte) doek, en plaats dat op bakpapier voor 5 à 10 minuten in de oven. Je brood zal er zacht uitkomen.
Voor het afbakken van brood gebruik ik de (convector)ovenstand ca. 10 minuten op 200 graden (inclusief voorverwarmen) Het brood komt er echter elke keer keihard en bleek uit. Als ik het brood er korter in doe, is het naast bleek ook helemaal slap en niet gaar van binnen.
Heb je de harde broodjes zelf gebakken laat deze dan eerst tot op kamertemperatuur afkoelen. Doe de broodjes in een diepvrieszak en plak er een etiket op met naam en datum. 24 uur in de vriezer laten invriezen.
Belegde broodjes vers en fris houden
Gesneden en belegd brood, zoals sandwiches, kun je vers en fris houden door wat blaadjes sla tussen het beleg en het brood te leggen. Dat kan een blaadje kropsla zijn of wat fijngesneden reepjes ijsbergsla.
Bewaaradvies. Zachte broodjes behouden een dag of drie, mits goed verpakt in plastic, hun versheid. Wil je de broodjes langer bewaren, dan adviseren we om ze in te vriezen. Ze zijn dan circa 2 weken houdbaar.
Let wel op dat de afbakbroodjes na aankoop ca. 3 dagen (gekoeld <7ºC) houdbaar zijn.
Wat je kan proberen is het volgende: besprenkel het brood met wat water wanneer je het in de de oven steekt en herhaal dat om het kwartier. Gebruik hiervoor een plantensproeier of iets in die aard. Laat het brood dan op 210°C bakken om de korst de kans te geven extra krokant te worden.
Verwarm de oven voor op 220 °C. Verstuif wat lauw water over de bolletjes voordat je ze in de oven zet. Bak de broodjes 20 minuten op 220 °C. Decoreer je pistolets met verschillende soorten zaadjes.
Besprenkel het brood met water, verpak het in wat keukenpapier en doe het voor 15 seconden in de magnetron.
Afbakbroodjes: Plaats de camping pan op je warmtebron > Leg de afbakbroodjes in de koude pan > Plaats het Sysas glasdeksel op de pan > Zet je warmtebron op een lage stand of laag vuur > Draai de broodjes na ongeveer vijf minuutjes om > Geef de andere kant ook vijf minuutjes > Binnen tien minuten heb je heerlijke ...
een magnetron is hiervoor niet geschikt. Een combimagnetron natuurlijk wel. voor 4 broodjes al erg lang. Ze worden echter min of meer gestoomd.
Dus: voorgebakken brood is net zo gezond als direct gebakken vers brood. Het enige verschil is dat voorgebakken brood in twee fases wordt afgebakken, waardoor het heel vers is bij aankoop. Misschien vind je ook interessant: >> Waarom kun je vers (af)gebakken brood niet meteen snijden?