We kunnen de sociale zekerheid in twee groepen verdelen: sociale verzekeringen en sociale voorzieningen. De sociale verzekeringen worden gefinancierd uit premies die de werkgevers inhouden en afdragen. De sociale voorzieningen worden betaald uit belastinggelden, ook wel algemene middelen genoemd.
Onder de sociale voorzieningen vallen de volgende wetten: Participatiewet, Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers, Wet inkomensvoorziening oudere werklozen, Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen, Toeslagenwet, en de Wajong.
Sociale verzekeringen zijn bijvoorbeeld de Algemene Ouderdomswet (AOW), kinderbijslag en arbeidsongeschiktheid. De meeste internationale organisaties hebben daarvoor vervangende regelingen. Je behoudt vaak het recht op sociale verzekeringen als je tijdelijk buiten Nederland gaat werken.
Iedereen in Nederland is verplicht verzekerd voor de volksverzekeringen.Iedereen die in Nederland in loondienst werkt, is verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Samen vormen zij de sociale verzekeringen van Nederland.
Verzekeringen die mensen op eigen initiatief afsluiten, noem je particuliere verzekeringen. Verzekeringen die door de overheid worden verzorgd, noemen we sociale verzekeringen.
De Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong 2015) is een sociale voorziening in Nederland.
Sociale voorzieningen
De wetten die onder dit sociale vangnet vallen zijn onder andere: de Participatiewet, de IOAW, de IOW, de IOAZ en de Toeslagenwet.
We kunnen de sociale zekerheid in twee groepen verdelen: sociale verzekeringen en sociale voorzieningen. De sociale verzekeringen worden gefinancierd uit premies die de werkgevers inhouden en afdragen. De sociale voorzieningen worden betaald uit belastinggelden, ook wel algemene middelen genoemd.
Bijstand bij onvoldoende inkomen
Heeft u niet genoeg inkomen of eigen vermogen om van te leven?Dan heeft u recht op een bijstandsuitkering. U heeft onvoldoende inkomen als uw (gezamenlijke) inkomen lager is dan het sociaal minimum dat voor u geldt: de bijstandsnorm.
Het Sociale Zekerheidsrecht omvat bijvoorbeeld de Werkloosheidswet (WW), de Ziektewet (ZW), de Algemene Ouderdomswet (AOW), de Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) en de Participatiewet.
Iedereen die in Nederland woont of werkt is verzekerd voor de Algemene Ouderdomswet (AOW).
De sociale zekerheidswetten (bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, bijstand, AOW etc.) worden in Nederland uitgevoerd door de SVB, het UWV en de gemeenten.
Bij maatschappelijke voorzieningen gaat het om ruimte voor zorg, onderwijs, sport, kunst en cultuur en buurtvoorzieningen. Zij vormen vaak het sociale hart van de buurt.
Algemene Kinderbijslagwet (AKW) - soms ook wel tot de sociale voorzieningen gerekend omdat deze geheel uit de algemene middelen wordt gefinancierd.
Dubbel verzekerd zijn, een samenloop van verzekeringen in verzekeringstaal, betekent dat een schadegeval vergoed kan worden door twee of meer verschillende verzekeringen. Dat kan omdat u twee keer dezelfde soort verzekering hebt afgesloten, of omdat uw verzekeringen grotendeels overlappen.
De Zorgverzekeringswet (Zvw) wordt veelal niet tot de volksverzekeringen gerekend.
Onder Sociale Wetgeving valt daardoor een groot aantal regelingen, zoals bijvoorbeeld de WW, de WIA/WAO, de ziektewet. Maar ook regelingen als de WMO en de Participatiewet.
De werkgever betaalt zelf de premies voor de werknemersverzekeringen (WW, WAO en WIA). Hij houdt deze premie dus niet in op het loon van de werknemer. De overheid stelt elk jaar in januari en in juli de hoogte van deze premies vast.
Het sociale zekerheidsstelsel van Nederland bestaat uit sociale voorzieningen (bijstand, re-integratie) en sociale verzekeringen (volksverzekeringen, werknemersverzekeringen).
Sociale uitkeringen kunnen echter ook betaald worden uit algemene middelen, zoals bijvoorbeeld gebeurt bij de kinderbijslag en de zorgtoeslag.
De volksverzekeringen zijn:Algemene Ouderdomswet (AOW) Algemene nabestaandenwet (Anw) Wet langdurige zorg (Wlz)