Soms zitten er ook hechtpleisters (steristrips) op de wond. Deze mogen na vijf dagen verwijderd worden. Bij een orthopedische wond moeten de hechtpleisters 10 tot 12 dagen blijven zitten. Ze kunnen ook verwijderd worden bij de controleafspraak.
Soms zijn over de wond smalle pleisters aangebracht, de zogenaamde steristrips; deze kunt u laten zitten tot ongeveer 10 - 14 dagen na de operatie. De steristrips vallen er meestal vanzelf af als de wond is genezen; als dit niet het geval is, kunt u ze na bovengenoemde tijd verwijderen.
Het verband mag na 3 dagen verwijderd worden, zo nodig kunt u een ander verband of pleister op de wond aanbrengen. U mag na 3 dagen weer douchen. Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven).
U kunt het verband laten zitten tot de hechtingen worden verwijderd. Komt er toch nog vocht door het gaas, dan kunt u het tussendoor verwisselen. Na een aantal dagen geneest de wond en is hij droog. Een verband of pleister is dan niet meer nodig.
Om een pleister pijnloos te verwijderen kan je de pleister losweken met water. Doe dit met schoon water, onder de kraan, in bad of tijdens het douchen. Een andere mogelijkheid is een nat kompres doordrenkt met warm water. Oliën en zeep werken ook effectief, smeer de pleister bijvoorbeeld in met een wattenstaafje.
U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen verwijderd zijn. Op de Spoedeisende Hulp is de wond verbonden met een pleister of verband. De pleister of het verband mag na een dag worden verwijderd. Wanneer de wond na een aantal dagen droog is, is verbinden niet meer nodig.
Hechtstrips of zwaluwstaartjes: Is de wond schoon en staat er weinig spanning op de wondranden? Dan kan de huisarts hechtstrips of zwaluwstaartjes gebruiken om de wondranden bij elkaar te brengen. De huisarts zal de wondranden dan wel eerst schoonmaken en ontsmetten.
Hoe vaak moet ik mijn pleister vervangen? Doorgaans moet je wondverband en pleisters voor snijwonden en schaafwonden om hygiënische redenen dagelijks vervangen.
Hechtpleisters. De hechtpleisters (steristrips) vallen na enkele dagen vanzelf van de wond. Ze mogen niet nat worden. Gebruik geen crème, zalf of olie op de wond.
Neem contact op met uw huisarts in deze gevallen: Als een schaafwond veel bloedt of lang blijft bloeden. Dek de wond dan na het uitspoelen tijdelijk af (tot u bij de huisarts bent), bijvoorbeeld met een schoon verband of een schone theedoek. Als de wond meer vocht begint af te geven.
Niet langer dan een dag. Een pleister vervult diverse functies. Zo helpt deze om het bloeden van de wond te stoppen.
Als de wond geplakt is met hechtpleisters
De wond mag 3 dagen niet nat worden. Vooral de eerste 24 uur is de wond kwetsbaar. Laat de wond met rust en kom er niet aan. De hechtpleisters laten vanzelf los.
Er blijkt geen verschil tussen wondlijm en hechtingen in cosmetisch resultaat. Sluiten met wondlijm gaat wel sneller en zowel kinderen als volwassenen rapporteren minder pijn. Het risico op loslating of infectie bij het gebruik van wondlijm en hechtingen is verwaarloosbaar (circa 1% van alle gesloten wonden).
Een snijwond geneest vrij snel, vaak al binnen twee tot drie dagen, mits hij goed behandeld is. Over het algemeen geneest een snijwond mooier en sneller wanneer de wondranden glad zijn. Daarbij geldt: hoe scherper het voorwerp waarmee je jezelf snijdt, hoe gladder de wondranden. De littekens zijn vaak minimaal.
Zwaar lichamelijk werk en zwaar tillen zorgen voor grote druk op de wond en de hechtingen. Vermijdt dit daarom de eerste zes weken na de operatie. Hevig hoesten of persen is ook niet goed voor de wond. Geef als u moet hoesten tegendruk door met uw hand of een kussentje tegen de wond te duwen.
Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond. Let op! Wanneer jouw wond erg rood is, rijp wordt of wanneer het jeukende gevoel omslaat in een kloppende wond, moet je direct contact opnemen met een dokter of medisch specialist.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
Hechtpleisters worden anders dan reguliere pleisters aangebracht. Het doel is om de wondranden dichter bij elkaar te brengen. Plak daarom altijd eerst 1 kant van de hechtpleister op de huid. Daarna trekt u dit deel van de huid naar de wond toe, en bevestigt dan de andere kant.
De wond gaat meer pijn doen en kan een kloppend gevoel geven. Ook kunt u koorts krijgen. Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten. Meestal is het dan niet meer mogelijk om de wond opnieuw te hechten.
De ingreep verloopt doorgaans pijnloos en als volgt. Eerst wordt de huid gedesinfecteerd met alcohol, daarna wordt met een pincet de hechting opgetild waardoor met een klein schaartje de hechtdraad doorgeknipt wordt. Daarna wordt de hechting verwijderd. Dit wordt evenzo vaak herhaald als er hechtingen zijn.
Het litteken vet houden door het in te smeren met bijvoorbeeld vaseline. Hierdoor blijft het soepel en geneest het sneller. Bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcreme factor 50.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
De hechtingen moeten de eerste 48 uur droog blijven. Daarna mag u douchen en de wond afspoelen. Zorg er wel voor dat u de wond na het douchen goed droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen weg zijn.
Een hechting kan uitscheuren als de trekkracht op de hechting stijgt. Dit gebeurt wanneer de spanning in het wondgebied groter wordt. Oorzaak hiervan is zwelling door vocht- en/of bloedophoping.