U eet veel verse groente, fruit, kruiden, olijfolie, granen, peulvruchten, noten, vis en wat kip of kalkoen.U eet weinig rood vlees, eieren en melkproducten en weinig zout. Let op: Drink geen of weinig alcohol. Let op: Eet liever geen witte pasta's en pizza's.
Bij gezonde personen is het bloedglucosegehalte ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst.
Insuline zorgt ervoor dat het bloedsuikerpeil weer omlaag wordt gebracht. Het kan zijn dat de bloedsuikerspiegel door een teveel aan insuline juist te laag wordt. Het gevolg is dat uw lichaam weer vraagt om snelle suikers.
Wat gebeurt er in je lichaam als je suikers eet? In het lichaam worden koolhydraten in het maagdarmkanaal door verteringsenzymen afgebroken tot hun afzonderlijke bouwstenen. Kristalsuiker wordt bijvoorbeeld afgebroken tot glucose en fructose, melksuiker tot glucose en galactose.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor je gezondheid, maar kan op de lange termijn veel schade aanrichten. Komt je bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l? Dan kan het gevaarlijk worden en heb je misschien wel diabetes type 2.
Het drinken van zwarte of groene thee kan het risico op diabetes type 2 verlagen. Thee zonder suiker is ook goed voor mensen met diabetes en mensen die willen afvallen, omdat er geen koolhydraten en calorieën in zitten. Het beste is zwarte of groene thee, want die verlagen de bloeddruk en de kans op een beroerte.
Vezelrijke voedingsmiddelen zijn groenten, fruit, volle granen, bonen en peulvruchten. Combineer koolhydraten met eiwitten en vetten: Het combineren van koolhydraten met eiwitten en gezonde vetten kan helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
Ceylon kaneel heeft een lager coumarine gehalte. Zolang je gevarieerd eet dan is het niet gevaarlijk voor je gezondheid. Er is geen bewijs dat kaneel helpt om de bloedsuiker goed te houden bij mensen met diabetes. Het gebruik van kaneel om je bloedsuiker stabiel te houden is daarom af te raden.
Zwarte komijn (ook wel bekend als nootmuskaatbloem) bleek het doeltreffendst te zijn en kon geassocieerd worden met de grootste daling in de bloedglucosespiegel. Naast zwarte komijn waren kaneel en gember het effectiefst in het bestrijden van hoge bloedsuikerspiegels. Maar gember bleek nóg meer te doen.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Kies in plaats van een zoet toetje voor wat yoghurt met een stukje fruit.
Wat gebeurt er in het lichaam als we suiker eten? Eenmaal in het lichaam worden koolhydraten afgebroken tot hun basiseenheden door spijsverteringsenzymen in het maag-darmkanaal . Kristalsuiker wordt bijvoorbeeld afgebroken tot glucose en fructose, en lactose uit zuivel wordt afgebroken tot glucose en galactose.
Het gebruik van suiker laat het bloedsuiker snel stijgen, de suiker in de bloedstroom hecht zich aan het collageen in de huid. Het collageen wordt hierdoor stijver en minder elastisch. De huid wordt minder soepel waardoor eerder rimpels kunnen ontstaan. Hoe meer suiker hoe sterker het effect.
Te veel suiker kan onder andere zorgen voor vermoeidheid, buikpijn en hoofdpijn. Ook kan suiker leiden tot overgewicht. Heb je overgewicht? Dan heb je een grotere kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Uw nuchtere bloedsuiker is te hoog als deze hoger is dan 8. Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel.
2 staat voor: elke 2 uur uw glucose meten en zo nodig bijspuiten met kortwerkende insuline. 4 staat voor: bij glucosewaarden tussen 15 – 20: 4 eh snelwerkende insuline bijspuiten. 6 staat voor: bij glucosewaarden boven 20: 6 eh snelwerkende insuline bijspuiten.
Wist je dat water drinken één van de meest eenvoudige en effectieve manieren is om je diabetes onder controle te houden? Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 1,5 – 2 liter te drinken. Het handhaven van een goede vochtbalans kan voor mensen met diabetes een wereld van verschil betekenen.
Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt. Met zuivel bedoelen we producten die zijn gemaakt van rauwe melk. Denk bijvoorbeeld aan melk, yoghurt, kwark en kaas.