Volgens de National Coffee Association ligt de ideale serveertemperatuur van koffie tussen de 82°C en 85°C. Maar zo heet kunnen we koffie eigenlijk niet drinken, want bij deze temperatuur verbrand je je tong. Je kunt de koffie dan eigenlijk alleen maar slurpen (of nippen).
Maar, wat is dan de ideale temperatuur? Als we naar de meeste machines kijken, zien we dat de temperatuur tussen de 92 en 96 graden zit. Dit betreft dus de temperatuur tijdens het zetten van het kopje koffie. Bij deze temperaturen, tussen de 92 en 96 graden, worden de meeste stofjes uit de koffie onttrokken.
96 graden is de ideale koffie temperatuur
Bij die temperatuur worden de aroma's het beste opgenomen en komen de geur- en smaakstoffen het meest tot hun recht. Is het water kouder, dan is de opname niet voldoende en smaakt de koffie slap. Is het water te heet, dan verbrandt de koffie en smaakt hij bitter of scherp.
Dat wil zeggen: voor één espresso (ook wel een shot genoemd of zo'n 30 ml koffie) wordt water van zo'n 95 °C door 6,5-7,5 gram koffie gestuwd bij een druk van tussen 8 en 9 bar, gedurende 20 tot 30 seconden. In Italië noemt men zo'n klein kopje espresso gewoon een 'caffè'.
Bij espresso is de optimale extractietemperatuur zo rond de 92-95 graden, afhankelijk van de bonensoort. Let wel op dat wanneer je "na" de extractie meet, je altijd iets koeler moet zitten dan die 92 graden! Andersom verlies je ook veel temperatuur uit de boiler.
Boven 70 °C is de melk te heet om goed te kunnen proeven, maar als de melktemperatuur lager is dan 60 °C wordt de cappuccino door veel mensen als te koud ervaren. Hoe warm moet cappuccino melk zijn? Het liefst tussen de 60 en 65 °C bij het inschenken.
Het water wordt tot ruim 85 graden opgewarmd en dan na het sluiten van het deksel kan er op de knop gedrukt worden. Een of twee kopjes valt er te kiezen. Hier zit een van de kneepjes.
Een cortado is oorspronkelijk een espresso verdund met warme melk. Tegenwoordig is de melk opgeschuimd waardoor je een soort kleine cappuccino krijgt met sterkere koffie (de verhouding is ongeveer een derde espresso en twee derde melk). Voor deze cortado zet je een espresso in een glas van 90 ml.
De cortado lijkt namelijk op een kleine cappuccino, maar smaakt wel iets sterker, omdat er minder melk aan toegevoegd wordt.
Un café De meest gebruikelijke manier om in Frankrijk koffie te bestellen, is simpelweg vragen om 'un café'. Maar let op, je krijgt dan een klein kopje sterke zwarte koffie en dat is meestal een espresso.
Via het Turkse kahve zijn de woorden koffie en café te herleiden tot het Arabische woord qahwa. Het woord qahwa, dat oorspronkelijk "wijn" of "kracht" betekende, kan zelf afgeleid zijn van de naam van het Ethiopische Koninkrijk Kaffa, waar de koffie oorspronkelijk vandaan kwam.
de espreschoc (een espresso met warme chocolademelk)
Bij koffie hoort warme melk of koude (koffie) room, suiker en kokend water. Meestal serveert men enkele zoete hapjes en slagroom. In het restaurant wordt het schoteltje met koffiekop rechtstreeks op tafel geplaatst naast het nagerechtbord. Koffiekan, melkpot en suikerschaaltje in het midden van de tafel.
Groene thee:70-80 graden. Witte thee: 80-90 graden. Pu-Erh: 95 graden. Oolong: 85 graden.
Gebruik geen kokend water om koffie te zetten. Door het gebruik van kokend water komt er meer zuur en bitterheid vrij uit de koffie. De ideale temperatuur om koffie te zetten is 93 graden.
Wanneer de koffie eenmaal is bezonken wordt hij gedronken, waarbij men het laatste beetje met de drab niet zal opdrinken. Het laten bezinken kan ook in een kan of pot. Een voorbeeld is de kraantjespot, een kan met een ronde buik waarin de koffiedik kan bezinken.
Hmm, wat vinden we dit lekker na het eten: een chocolade koffie, ook wel bambino genoemd. Een espresso met chocolademelk en, als je wilt, een grote toef slagroom. Zo simpel!
Macchiato betekent in het Italiaans letterlijk bevlekt. En dat is precies wat deze koffie is. De macchiato - ook wel espresso macchiato genoemd - is een espresso met een klein vleugje melk bovenop. Qua smaak best een stevig bakkie, maar met een heerlijke zachte nasmaak.
Koffie en espresso verschillen ook in de hoeveelheid cafeïne die ze bevatten. Hoewel een espresso een intense smaak heeft, bevat een shot espresso minder cafeïne dan een gewone kop koffie: ongeveer 65mg in 50 ml, in vergelijking met 85mg in een kop koffie van 125 ml.
Flat white is vergelijkbaar met een cappuccino, behalve dat er espresso en microschuim in zit in plaats van gewoon melkschuim. Dit geeft de koffie een sterkere espresso smaak. Het drankje kreeg zijn naam vanwege de kenmerkende dunne laag microschuim bovenop.
Het lijkt op een cafébonbon maar wordt zonder koffie geserveerd, maar een mix van zoete, gecondenseerde melk en warme slagroom. De verhouding gecondenseerde melk tot hete melk is 1: 1.
Een dubbele espresso, ook wel een doppio genoemd, is voor de echte diehard koffiedrinkers. Twee shots espresso in één; in totaal 60 ML aan water en koffie. Met de dubbele espresso weet je zeker dat je het maximale uit de dag haalt!
Een Senseo is een koffiezetapparaat dat door Douwe Egberts en Philips in nauwe samenwerking is ontwikkeld en in februari 2001 op de markt gebracht, aanvankelijk als Senseo Crema. Het concept van de techniek is door WeLL Design ontwikkeld en daarna vergaand geoptimaliseerd door Philips.
Opvallend is dat de echte Senseo tegenvalt. Niet alleen omdat hij geen duurzame geteelde koffie bevat maar ook door de smaak: net geen voldoende met een 5,7. De pads zijn 10 cent per stuk. Het panel oordeelde dat de smaak iets te zwak was, de koffie iets te bitter, iets te zuur.
Douwe Egberts heeft haar meest gedronken productlijn - Senseo Originals - vernieuwd. Dit zijn in totaal zes producten: Classic, Mild, Strong, Extra Strong, Mocca en Decaf. Tevens zijn alle Senseo-verpakkingen in een nieuw jasje gestoken.