Groene zeep: maak de ingedroogde vlek goed nat met koud water en smeer deze vervolgens in met groene zeep. Laat deze een tijdje intrekken en was het kledingstuk vervolgens op een standaard programma. Ammonia: verdun ammonia met een gelijke hoeveelheid water en giet deze op de vlek.
Enige dat je bij een verse bloedplek kunt en moet doen is werken met koud water en een vochtige doek. Koud water kan en mag altijd gebruikt worden. Het verdunt het bloed en is tevens een transportmiddel om het bloed uit de stof te halen.
Behandel de vlek met een pasta van water en zout.
Giet een beetje pasta op de vlek en laat de pasta enkele minuten intrekken. Dep de vlek nog eens met een schone doek of handdoek. Herhaal deze stap als je bloedresten op de handdoek ziet zitten, maar de vlek nog in de vloerbedekking zit.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Verse vlekken van bloed kan je uit je kleding verwijderen door er direct wat speeksel op te doen en daarna uit te spoelen met met lauw water. Oud bloed daarentegen mag je nooit met héét water behandelen op kleding want dan fixeer je de vlek.
De gemiddelde schoonmaakkosten van een bijvoorbeeld een complete meubelreiniging aan huis liggen tussen de € 150 en € 250. De prijs wordt bepaald aan de hand van het type bank dat moet worden schoongemaakt.
Meng 1/2 lauw water met 1/2 azijn en voeg daar enkele druppels afwasmiddel aan toe. Dep met een spons over de vlek en je zult zien dat de vlek stilaan verdwijnt. Let er wel op dat je dept en niet wrijft, want dit kan je tapijt beschadigen. Achteraf goed spoelen met water, en klaar.
Giet witte azijn over vlek (optioneel) en strooi er vervolgens flink wat zout over. Laat alles 5-10 minuutjes intrekken. Zit er een kleine bloedvlek, probeer dan deze vlekkenpen. Giet een beetje warm water over de vlek en dep weer schoon met een vochtige doek, net zo lang tot het bloed uit je schoenen is verdwenen.
De meeste vlekken krijg je er door heet wassen makkelijk uit. Dat is niet het geval bij bloedvlekken. Door warm water stollen de eiwitten van bloed, waardoor het aan de textielvezels blijft plakken. Dit resulteert in een roestbruine kleur en is als het er eenmaal inzit moeilijk uit te krijgen.
Gebruik bij voorkeur koud water voor bloedvlekken, want hierdoor breekt het bloed af en lost het op. In combinatie met lauw of warm water begint het bloed te stollen en krijg je de vlek er niet meer zo gemakkelijk uit. De vlek weg deppen met een servet kan ook effectief zijn.
Meteen behandelen met warm water. Breng zout aan op de vlek en laat het even rusten. Was het zout weg, dep de vlek met wasmiddel of glycerine en laat het ondersteboven rusten op keukenpapier. Spoel het uit en was het kledingstuk normaal volgens het label.
Bel uw huisarts of de huisartsenpost als u klachten van uw oor heeft, zoals: pijn. bloed of vocht uit uw oor.
Behang (papier), beton, kunststof, linoleum, marmer, parket en tegels deppen met een doek die gedompeld is in koud water. Pleisterwerk deppen met een doek met water en azijn. Let op! Gebruik nooit warm of heet water.
Met baking soda
Zorg er eerst voor dat het vloerkleed schoon is door het stof te zuigen. Strooi vervolgens baking soda over je vloerkleed. Dep het voorzichtig in met een schone doek en laat het minstens een uur (of zelfs een hele nacht) intrekken. Zuig vervolgens weer de baking soda op met een stofzuiger.
Neem een wit doekje en doe er wat azijn op. Wrijf op het tapijt en kijk of er kleur op het doekje zit. Is dat niet het geval, kun je met een gerust hart verder gaan. Wrijf de vlek in met azijnwater, laat de oplossing wat intrekken en wrijf opnieuw over de vlek met een doekje met schoon water.
Bedek de vlek met een dikke laag zout
Laat het zout ongeveer 5 minuten op de vlek liggen zodat het de kans krijgt de rode wijn op te nemen. Hoe sneller je dit doet nadat je gemorst hebt, hoe makkelijker je de vlek kunt verwijderen.
Ja, dit kan heel goed zelfs. Een stoomreiniger werkt met heet stoom. Dit stoom dringt diep door in de vezels van de stof waardoor het grondig gereinigd wordt. Hardnekkige vlekken verwijder je ook met behulp van een stoomreiniger, eventueel door de vlek voor te behandelen.
Kies een kleine plaats uit, bijvoorbeeld aan de achterkant van je bank, en stoom een stukje van de stof. Maak het vervolgens zo droog mogelijk en kijk na 15 minuten hoe het eruit ziet. Als het niet vervaagd is en er goed uit ziet, dan heeft de stof je test doorstaan en stoom je met een gerust hart de rest van je bank.
Een stoffen bank schoonmaken doe je door eerst te stofzuigen en daarna de hoes te wassen in de wasmachine. Als de hoes niet van de bank kan, gebruik je een tapijtreiniger. Sproei de zittingen in, laat het middel inwerken en zuig het sop daarna op met de zuigfunctie.
Doe een eetlepel waspoeder of wasmiddel in een kom met koud water en laat de vlek daarin een uur weken. Om het wasmiddel diep in de vezels te laten doordringen, wrijf je een beetje over de vlek of gebruik je een borsteltje als hulpmiddel. Spoel de vlek daarna af met koud water en was het kledingstuk zoals gebruikelijk.
Om een bloedvlek van een houten tafel of oppervlakte te verwijderen, gebruik je idealiter vloeipapier om nadien met koud water en zeep over de vlek te wrijven tot ze weg is. Heb je de vlek van geboend hout weggehaald, vergeet dan niet nog een laagje boenwas aan te brengen om het af te werken.
Ossengal zeep stick
Dompel de stick in water. Bestrijk de vlek met de natte zeep en wrijf deze in met de vingers, borstel of doek. Laat de zeep even intrekken maar zorg ervoor dat de zeep niet indroogt. Spoel vervolgens het textiel grondig uit.