prik in het plakje bladerdeeg gaatjes met een vork voordat je de vulling er op legt. strooi wat paneermeel op de bodem, bijvoorbeeld alsje een hartige of zoete taart bakt. je kunt het bladerdeeg het beste onder in de oven bakken.
Om ervoor te zorgen dat de korst krokant blijft, moet je de quiche ontvormen en op een rooster laten afkoelen. Als je 'm in de vorm laat afkoelen, dan wordt de korst zacht door condensatie tussen de vorm en korst.
Bak je bladerdeeghapjes dan al in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar ze afgedekt met aluminiumfolie. Ze zullen een beetje minder knapperig worden, maar als je ze vlak voor het serveren zo'n 5 minuten in een oven van 200°C stopt, komt het echt goed.
Het geheim van een knapperig korstje zit 'm in voldoende stoom, de baktijd en -temperatuur. Stoom vormt de korst in het begin van de baktijd. Daarna wordt ze extra knapperig tijdens het bakken. Daarbij zijn de baktijd en oventemperatuur van belang.
Waarom moet je prikken in bladerdeeg? Wanneer je iets bakt met bladerdeeg en een vochtige vulling dan is het slim om de bodem eerst blind te bakken. Eigenlijk houdt het in dat je de taartbodem eerst voorbakt met een steunvulling er in.
Bladerdeeg heeft een gladde en een ruwe kant. De kant waar het papier zit, is de gladde kant en hier moet de vulling op, want deze kant plakt goed dicht. Vervolgens goed aandrukken met een vork en de hapjes blijven goed gesloten en mooi van vorm.
De beste manier om het deeg te ontdooien is door het een nacht in de koelkast te laten staan. (ca. 10 uur). Bij kamertemperatuur is het deeg in ongeveer 2-3 uur ontdooid.
Ondanks een juiste bereiding kan het voorkomen dat het bladerdeeg niet gaar wordt. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo kan de oventemperatuur niet goed zijn of je hebt het baksel te snel uit de oven gehaald.Verder kan ook een te vochtige vulling in het bladerdeeg ervoor zorgen dat het niet gaar wordt.
Je kunt de plakjes aan elkaar plakken. Strooi een beetje bloem op het werkblad, zodat het plakje bladerdeeg niet vastplakt.Neem een plakje en maak een rand van ongeveer 1 cm nat met water.Leg daarna een ander plakje er overheen.
Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt. Ook zorgen eieren voor luchtig gebak.
Genoeg recepten vragen erom dat je het deeg bestrijkt met ei, voordat het in de oven gaat. Of dat nou een bladerdeeggalette, een worstenbroodje of een Marokkaanse M'Hencha is, het principe is altijd hetzelfde. Het losgeklopte ei zorgt voor een mooi korstje wanneer het gebak uit de oven komt.
Glanzend (blader)deeg
Zoet gebak met bijvoorbeeld bladerdeeg kun je bestrijken met abrikozenjam om een glanzend laagje te krijgen. Voor hartige gerechten kun je een eetlepel maïzena oplossen in wat warm water en het daarmee bestrijken.
Wanneer een deeg veel boter bevat kan deze makkelijk in elkaar zakken in de oven.Door deze blind te bakken, behoudt deze beter de vorm tijdens het bakken.
Een te warm deeg (doordat je het te lang doorkneedt met warme handen) kan namelijk ook weer voor scheuren en slap deeg zorgen. Kneed het dus vooral niet te lang door, maar tot het deeg goed uit te rollen is. Is het deeg onverhoopt toch te zacht geworden, leg het dan weer even in de koelkast om op te stijven.
Oplossing: blind bakken. Wat vaak al een beetje helpt is de bodem blind bakken. Oftewel, je bakt 'm even voordat je de vulling erop doet. Toch kan het nog steeds zijn dat de vulling te vochtig is, waardoor je hartige taart te nat blijft of je bodem vochtig wordt.
Tijdens het rijzen produceert het gist of de zuurdesem kooldioxide. Dit zorgt voor een mooi luchtig en goed gerezen brood. Hoe langer en langzamer je brooddeeg laat rijzen, des te lekkerder de smaak en textuur van het brood.
Antwoord: Warm ze 5 minuten op in een voorverwarmde oven van 225°C.
Wanneer je deeg plakkerig is, komt dit meestal doordat het deeg te nat is of doordat er teveel boter is gebruikt. Om het deeg wat minder plakkerig te maken, kun je extra bloem toevoegen.
Bladerdeeg is verkrijgbaar in twee varianten. Gewoon bladerdeeg, op basis van margarine en Roomboter Bladerdeeg. De naam zegt het al, deze is op basis van roomboter.
In combinatie met een gezond voedingspatroon kan het natuurlijk geen kwaad om af en toe bladerdeeg te eten, maar het is - door de hoeveelheid (verzadigde) vetten - niet erg goed voor je hart en bloedvaten en verhoogt je cholesterol.
Het Franse woord mille-feuille beschrijft de structuur van bladerdeeg duidelijk: 'duizend laagjes'.
Bij het maken van bladerdeeg wordt in de bakkerswereld de term 'een halve toer' gebruikt. Het uitrollen en in vieren vouwen van deeg is 'een halve toer'. Het deeg daarna een kwart slag draaien en weer uitrollen en in vieren opvouwen is ook een halve toer. In totaal zijn er zes halve toeren in het hele proces.
Antwoord: Ja, dat kan. Na het ontdooien even opwarmen in een voorverwarmde oven van 225°C.
Antwoord: Plakjes die je niet gebruikt moeten meteen terug in de vriezer. Als het bladerdeeg ontdooid is, kan het niet meer ingevroren worden.
Haal de bevroren plakjes bladerdeeg van elkaar, verwijder de folie en laat de plakjes eerst 5 tot 10 minuten ontdooien.