Via het wateroppervlak door diffusie. Vooral door wind en regen bewogen water neemt veel zuurstof op uit de lucht. Door groeiende onderwaterplanten. Vooral de z.g. zuurstofplanten (bijvoorbeeld waterpest, hoornblad en fonteinkruid) kunnen onder gunstige omstandigheden grote hoeveelheden zuurstof produceren.
In dit geval is het beter om meer zuurstof in het water te brengen door het water in beweging te krijgen. Dit kun je doen met een waterval of een beekloop. Daarnaast zijn er ook luchtstenen en uitstromers die het water in beweging brengen en zo het zuurstofgehalte verhogen.
Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis. Door de kieuwopeningen stroomt het zuurstofarme water weer uit de vis. Dat gaat eigenlijk de hele tijd zo door.
De DO (Dissolved oxygen, oftewel opgeloste zuurstof) is een indicator voor hoeveel zuurstof er is opgelost in water. De zuurstof lost op in water door middel van diffusie van de omringende lucht, stroomversnellingen, watervalletjes en als produkt van optredende fotosynthese in het water.
Als er te weinig zuurstof aanwezig is in het water zullen ze naar de bovenste waterlagen komen om naar lucht te happen aan het wateroppervlak. Vaak zie je ze ook onregelmatig ademhalen. Deze reactie bij je vissen kan komen door een zuurstoftekort, maar ook door een ammoniak vergiftiging of te veel CO2 in het water.
Bij gebrek aan zuurstof in het water gaan vissen meer aan het wateroppervlak zwemmen, het bovenste waterdeel. Ze happen daar naar lucht. Het luchthappen bij vissen wordt veroorzaakt door gebrek aan zuurstof. Als meedere vissen dit gedrag vertonen dan kan je het beste het water verversen.
Los van de kwaliteit van kraanwater is kraanwater zuurstofarm water en ruimt daardoor niet de vrije radicalen op.
In het water zit maar 5% zuurstof van wat er normaal in de lucht aanwezig is. Zuurstof komt in het water door diffusie (water dat in contact komt met lucht door beweging, mengen van lucht en water) en het fotosynthese proces van ondergedoken waterplanten (zuurstofplanten) en algen.
Luchtpomp voor meer zuurstof in de vijver
Een luchtpomp, waterval, vijverpomp en/of een fontein zorgen ervoor dat er meer beweging komt in het vijverwater. Meer waterbeweging betekend meer zuurstof in de vijver en dit is essentieel voor de vissen. Uw vissen zullen door een goed zuurstofgehalte een stuk actiever zijn.
Zuurstofgas kan worden geproduceerd door ofwel gasvormige lucht te scheiden met behulp van adsorptie (PSA) of gefractioneerde destillatie van vloeibare lucht met behulp van cryogene methoden. PSA kan zuurstof produceren met verschillende zuiverheidsbereiken.
Bij een temperatuur van 13,9° C ligt de verzadigingswaarde (100 % verzadiging) bij exact 10 mg zuurstof per liter. Deze gladde waarde is goed te onthouden en komt overeen met 10 gr zuurstof per m³.
Oplosbaarheid van zuurstof en/of zijn verbindingen in water
De oplosbaarheid van zuurstof bij 25oC en een druk van 1 bar ligt bij 40 mg O2 per kilogram water. In lucht met een normale samenstelling is de zuurstof-partiaaldruk circa 0,2 atm.
Een luchtsteen helpt bij de vijverbeluchting. Het zorgt ervoor dat de lucht goed wordt verdeeld over uw vijver. Er zijn luchtstenen in verschillende formaten, zoals een luchtschijf van 10/12 en 20 cm maar ook rechthoekige luchtstenen in verschillende formaten.
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
Optimaal is een gehalte tussen 8 en 12 milligram per liter. Bij een concentratie onder de 2 milligram per liter komen vissen meestal pas echt in de problemen. De zuurstofbehoefte verschilt per vissoort en per levensstadium; vooral de eieren en de embryo's van vissen hebben relatief veel zuurstof nodig.
In kraanwater zit voornamelijk puur water (H2O) en daarnaast allerlei natuurlijke elementen . Denk dan bijvoorbeeld aan mineralen als natrium, kalium en magnesium. Deze stoffen bepalen voor een groot deel de smaak en de hardheid van drinkwater.
In kraanwater zit naast dit H2O ook natuurlijke mineralen en metalen, zoals koper, ijzer en chroom. Ook zit in water een klein beetje kalk. Dit is goed voor jouw botten, maar niet goed voor de wasmachine of de douchekop.
Tot slot is het praktisch onmogelijk om water echt substantieel te verrijken met zuurstof zoals wij inademen. Dit gas laat zich namelijk niet zo eenvoudig binden aan water. In de buitenlucht kan water maximaal vijf milliliter zuurstof per liter water bevatten.
Reacties. Nee, het is altijd gasvormig zodra het in een omgeving (druk / temperatuur) komt waar een mens in kan overleven.
Waterstof heeft vele voordelen.
Niet omdat het een krachtige antioxidant is, maar juist omdat het een zeer zwakke antioxidant is die alleen de slechteriken aanvalt is waterstof zo effectief en veilig. Het is bovendien een zwakke pro-oxidant die, net als sporttraining, de hoeveelheid vrije radicalen licht verhoogt.
Geschikte waterplanten
Waterpest wordt veel toegepast in aquaria en vissenkommen om het water van meer zuurstof te voorzien. Naast waterpest zijn er ook nog andere soorten die goed te gebruiken zijn in je aquarium of kom. Zoals Cabomba, Penningkruid of Valineria.
De juiste beluchting is zeer belangrijk voor uw aquarium. Met aquarium beluchting zorgt u ervoor dat er voldoende zuurstof in uw aquarium zit en dat uw planten en vissen daardoor goed kunnen groeien en prettig kunnen leven.
niet belastend is en de gezondheid zeker niet gaat beïnvloeden. Een vis "op het droge" sterft een langzame pijnlijke dood omdat hij meestal stikt..