De hond kan gaan braken, suf en sloom worden binnen enkele uren en uiteindelijk in coma raken.Ook de lever raakt beschadigd, maar dan kan enkele dagen duren. Heeft uw hond kauwgom met xylitol of mannitol gegeten, ga snel naar de dierenarts om de hond te laten braken liefst binnen een uur.
In een gemiddeld stukje kauwgom zit bijvoorbeeld 900 mg zoetstof, waaronder xylitol, maar ook ongevaarlijke zoetstoffen.
De minimale dosis xylitol die een verlaagde suikerspiegel kan veroorzaken bij een hond ligt rond de 100 mg per kg lichaamsgewicht. Hoe hoger de dosering des te meer risico er bestaat op het ontwikkelen van symptomen en leverfalen.
Re:kauwgom tussen voetzooltjes
De kauwgom wordt zacht door de olie die in de pindakaas zit. Even in laten trekken en dan kun je het er zo uitkammen/wrijven. Het voordeel is dat als je hond hier een lik van neemt, er niks aan de hand is!
Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven. Dan voorkomt u overgewicht en alvleesklier problemen bij uw hond.
Smeer de kauwgum even in met pindakaas en was het kledingstuk op ongeveer 40 graden. Doordat u de kleding direct wast, zullen er in principe geen vetvlekken van de pindakaas achterblijven. Wasbenzine is ook een mogelijke optie om kauwgom te verwijderen. Gebruik een stuk keukenrol en maak deze vochtig met de wasbenzine.
Bij de dierenarts krijgt de hond een injectie met een braakopwekkend middel (Apomorfine). Deze injectie zorgt ervoor dat uw hond binnen enkele minuten hevig gaat braken. U weet nu zeker dat alles eruit is. Heel belangrijk is dat je zo snel mogelijk de hond laat braken, liefst binnen een half uur.
Werking xylitol bij de hond
Xylitol wordt bij de hond heel snel opgenomen in het bloed en geeft een enorme respons van insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt naar levensgevaarlijke lage waarden. Tevens veroorzaakt xylitol leverfalen. Verschijnselen zijn: braken, zwakte, toevallen, coma en sterfte.
Waar zit xylitol in? Xylitol zit in veel producten waar suiker wordt vervangen door zoetstoffen. Bekende voedingsproducten zijn ontbijtkoek, cola zero, kauwgom zonder suiker, tandpasta en zoetjes. Xylitol wordt op de verpakking van voedingsproducten vaak E967 genoemd.
Meer dan een halve gram xylitol per kilo lichaamsgewicht per dag kan laxerend werken. Na gewenning kan dat effect enigszins afnemen of deels verdwijnen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat een mens het gebruik van 200 gram per dag gedurende langere tijd zonder problemen kan volhouden.
Wanneer jouw huisdier een suikervrije ontbijtkoek, light yoghurt en andere light/zero producten opeet, kan dit een dodelijke afloop hebben. De zoetstoffen die in deze producten worden gebruikt, als vervanging van suiker, zijn zeer schadelijk voor dieren.
Xylitol voorkomt tandbederf, tandvleesontsteking en gaatjes, is voor iedereen geschikt en maakt je tanden sterker. Bovendien versterkt het de effecten van fluoride, helpt het tegen een droge mond en remt het bacteriën en zuren.
Eerst gaat de gom in een smeltmachine, de gom wordt warm gemaakt en smelt. Er wordt suiker, smaak- en kleurstoffen aan de gom toegevoegd. Tegenwoordig wordt er meestal een zoetstof gebruikt, xylitol in plaats van suiker. Nadat alles goed gemengd en gekneed is wordt er een lang lint van de kauwgom gemaakt.
Berkensuiker staat bekend om zijn vele positieve eigenschappen. Behalve dat berkensuiker 40% minder calorieën bevat dan normale tafelsuiker zijn er nog andere bijzonderheden. De zoetkracht van xylitol (berkensuiker) is ongeveer gelijk aan die van suiker, maar bevat 75% minder koolhydraten dan sucrose.
Bovendien helpen polyolen om de tanden sterk te houden. Een heel aantal voordelen ten opzichte van suiker dus! Wanneer je te veel polyolen binnenkrijgt, kan dit echter wel een laxerend effect hebben. Dit komt doordat ze in de dikke darm omgezet worden door bacteriën, waarbij verschillende gassen ontstaan.
Ontbijtkoek is een onschuldig tussendoortje dat ook voor honden niet al te schadelijk is. Tenminste, dat zou je denken. Want het kan wél gevaarlijk zijn voor honden. De viervoeter van Schiedammer Carlos, Roy, overleed na het eten van een hapje ontbijtkoek.
Als je het geluk hebtwetendat uw hond een sok of een ander item heeft opgegeten, een optie is om hem rechtstreeks naar de dierenarts te brengen om te kijken of het item met een endoscoop uit de maag kan worden verwijderd.
Hond misselijk symptomen
Wanneer een hond misselijk is, komen diverse symptomen veel voor. Dit zijn onder andere veelvuldig smakken, gras eten, likken aan wat dan ook maar, kwijlen en overmatig slikken. Bovendien kan de eetlust achteruit gaan en hoort u misschien geluiden uit de maag en/of de keel (boeren).
Als je kauwgom inslikt, komt het in je maag terecht. Sommige ingrediënten, zoals de zoetstoffen, worden afgebroken in je maag en darmen. Maar het grootste gedeelte is bestand tegen je zure maaginhoud en verteringsenzymen, waardoor je spijsvertering het niet kan verteren.
Om kauwgom van je schoen te verwijderen, doe je er twee eetlepels pindakaas op zodat de kauwgom helemaal is bedekt. Laat de pindakaas 20 minuten intrekken. Schraap de kauwgom vervolgens weg met een lepel. Zit de kauwgom vast aan een zool met textuur, dan heb je mogelijk een staalborstel nodig om in de spleten te komen.
Pindakaas. De truc met pindakaas ken je misschien wel. Smeer een flinke lik op de kauwgom plek. Laat een tijdje 'weken' en je zult zien dat je de kauwgom er daarna zo afveegt met een papiertje, doordat deze korrelig is geworden.
Suikerhoudende kauwgom is uiteraard niet goed voor je tanden. Kauwgom bevat vaak zure smaakstoffen en conserveringsmiddelen en kan daarmee het tandglazuur aantasten. Het kauwen van kauwgom heeft ook voordelen. Zo kun je na het eten een kauwgompje nemen om etensresten te verwijderen.
Toen ontdekkingsreiziger Columbus in 1492 Amerika ontdekte schreef hij in zijn dagboek over Indianen die op hars uit bomen kauwden. Amerikanen namen deze gewoonte over, maar probeerden een smakelijk alternatief te vinden voor de sparrenhars. John Curtis vond de eerste commerciële kauwgom uit, met pepermuntsmaak.
Kauwgom bestaat al heel erg lang. Zelfs de oude Grieken hadden al een soort kauwgom, wat ze maakten van hars uit een boom. De eerste echte kauwgom is in 1869 uitgevonden, door een tandarts nog wel! De echte roze bellenblazende bubblegum werd bedacht door een Amerikaan, in 1928.