Het oppervlak van je tong is groot en vaak ook een beetje ruw, vooral aan de achterkant. In deze groeven is het voor bacteriën en andere micro-organismen gemakkelijk om zich te nestelen. Gelukkig kan je deze witte aanslag weghalen, waardoor de tong weer roze van kleur wordt en tevens de adem verbeterd.
Een pijnlijke, rode en gezwollen tong. Dit kan veroorzaakt worden door een ontsteking. Gezwollen, pijnlijke smaakpapillen (ook wel aardbeientong genoemd) komen voor bij roodvonk. Een hele gladde tong (zonder enige structuur).
De gemakkelijkste manier om een witte tong te behandelen, is met een tongschraper of een tongreiniger. Start zo ver mogelijk achteraan op de tong en haal de schraper voorzichtig naar voren. Herhaal dit enkele keren om alle bacteriën te verwijderen.
Een wit uitgeslagen tong kan veroorzaakt worden door een (tijdelijke) verminderde weerstand of als bijwerking van bepaalde medicatie. Ook een verminderde mondhygiëne; te weinig of niet goed poetsen kan aanslag veroorzaken. Roken kan ook een oorzaak zijn.
Vervang je tandenborstel elke 3 maanden. Hiermee schraap je de aanslag op je tong weg. Achterop je tong zitten namelijk heel wat bacteriën die – naast witte aanslag – vaak voor een slechte adem zorgen. Gebruik eventueel ook een mondwater.
Door regelmatig met ijsklontjes te blijven koelen is zwelling zo veel mogelijk te voorkomen. Meestal is de wond na vier weken volledig genezen.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
Is de tong geel van kleur dan is de kans groot dat u een slechte adem heeft en een vieze smaak in uw mond. Deze gele aanslag is niet eenvoudig weg te poetsen, maar dat is wel belangrijk. Want de aanslag kan voor mondproblemen zorgen als gaatjes en ontstekingen. De aanslag wordt veroorzaakt door bacteriën.
Grijze aanslag: kan op tuberculose duiden. Slechte adem: kan ontstaan door amandelsteentjes op je tong (geel), teken van slechte mondverzorging. Een witte waas (achter) op de tong kan een eerste indicatie zijn.
Belangrijk om te weten over ureum op de tong
Dit is een witte, bruine of zwarte aanslag op de tong door infectie, veel roken, veel koffie of thee drinken of het gebruik van bepaalde medicijnen. Na enkele dagen is de aanslag op uw tong gemakkelijker te verwijderen met een tongschraper of tandenborstel.
Lichtroze: zo hoort je tong eruit te zien, dat is een gezonde kleur. Rood: infectieziekte, je hebt waarschijnlijk een ontsteking. Helder rood: kan wijzen op een hartaandoening. Geel: maag- of leveraandoening.
Rode veranderingen van het tong- en mondslijmvlies berusten meestal op ontsteking. Dat is ook het geval voor een rode plek midden op de tong. De oorzaak is op deze plaats vrijwel altijd een schimmelinfectie.
Aardbeientong of frambozentong is in de geneeskunde een symptoom waarbij de tong eerst wit wordt en na een aantal dagen rood en gezwollen en regelmatig bespikkeld met rode puntjes, in een verdeling zoals de zaadjes op de buitenkant van een aardbei.
Begin met het reinigen altijd achter op de tong en schraap vervolgens langzaam naar voren. Voorkom kokhalsneigingen door in te ademen wanneer je bij het achterste gedeelte van de tong bent. Herhaal deze schraapbeweging totdat er geen plaque meer op de reiniger achterblijft. Maak de tongreiniger na gebruik goed schoon.
Een brandende tong is een onaangename klacht wat op een lopend ziekteproces kan duiden. Er bestaan veel verschillende oorzaken van een brandende tong. Van een slechte mondhygiëne tot aan auto-immuun aandoeningen, zoals systeemziekten.
Sommige bacteriën kunnen de kleur van het laagje veranderen. Het laagje op uw tong wordt dan geel, oranje of groen. U kunt het laagje makkelijk van uw tong schrapen. Meestal geeft een haartong geen klachten.
Witte tong
Een wit laagje op je tong kan wijzen op een groot aantal bacteriën in de mond. Dit wordt vaak veroorzaakt door roken, dehydratatie of slechte mondhygiëne. Een witte tong kan ook een symptoom zijn van spruw (een schimmelinfectie in de mond).
Kleine bultjes aan beide zijkanten van de tong kunnen meestal geen kwaad, maar als er maar aan één kant een bultje zit kan het juist weer kwaadaardig zijn. Ook onverklaarbare rode of witte delen op de tong of knobbeltjes (zeker als ze geen pijn doen) kunnen op tongkanker wijzen.
Een droge mond ontstaat door te weinig speeksel. Het kan zijn dat je te weinig speeksel maakt, bijvoorbeeld door uitdroging, een ontstoken speekselklier of door bepaalde medicijnen. Het kan ook zijn dat het speeksel te snel uit je mond verdwijnt.
Als klacht op zich zijn zowel mondbranden als tongbranden onschuldige maar vervelende klachten. De klachten kunnen maandenlang aanhouden maar ze kunnen ook plotseling verdwijnen. Soms kan de arts medicijnen voorschrijven.
Hoe komt dat? Op je tong bijten kan een pijnlijke ervaring zijn, maar gelukkig geneest de wond snel. Dat komt deels doordat je mondholte vochtig is, en in een vochtige omgeving genezen wonden nu eenmaal sneller. Op je knie drogen wonden vaak op en sterven er meer cellen af dan nodig is.
Bij een tongontsteking krijg je last van een branderig of tintelend gevoel aan de tong. Je tong kleurt rood of donkerpaars, of krijgt witte uitslag. De smaakpapillen op de tongrug kunnen glad en pijnlijk zijn. Daarnaast zwelt je tong op, waardoor je pijn kan krijgen bij het spreken en slikken.
Sterker nog: we zouden gemakkelijk onze tong kunnen doorbijten. Gelukkig hebben we een natuurlijke rem die dit voorkomt. Wanneer je op je tong bijt wordt er een signaal naar je hersenen gestuurd. Deze zorgen ervoor dat de kracht van je kaakspieren even wegvalt, zodat je je tong weer terug kan trekken.