Een kombuis is een keuken op een schip. In de zestiende eeuw, ten tijde van de Hollandse glorie op de grote wereldzeeën, werd het woord veel gebruikt. Tegenwoordig noemen hobbyschippers hun kookplek aan boord nog wel eens kombuis, maar op de professionele binnenvaart wordt het niet meer gebruikt.
Je hebt bijvoorbeeld een ronde rompvorm (rondspant) of een rompvorm met een knik erin (knikspant). De achterkant van de boot. De spiegel wordt ook wel “hek” genoemd. Een touw (lijn) om de boot mee vast te maken.
Een keuken is een ruimte of plaats in een gebouw waarin mensen hun voedsel bereiden of laten bereiden. In enge zin wordt in bepaalde omstandigheden niet de ruimte maar de in de ruimte opgestelde kasten, meubilair, het aanrecht en apparatuur bedoeld (ik heb in mijn huis een nieuwe keuken laten plaatsen).
scheepmaker = handwerksman die werkelijk actief betrokken is bij de bouw van de romp van schepen. Het kan dus zowel een scheepsbouwer/werfbaas als een werfarbeider zijn. Vaak blijkt het toch te gaanom de werfbaas, de leider van de werf.
Messroom = ... 4) eetzaal op een schip 5) eetzaal voor officieren 6) Gemeenschappelijke eetgelegenheid 7) Officierseetzaal en dagverblijf op schepen 8) Officiersverblijf... Refter = (Lat.)
Kooi - Een kooi is een bed aan boord van een boot.
Een kleine ruimte vraagt vaak om een slimme indeling. Daarvoor bestaan de kitchenettes, de mini-keukens en de pantry keukens. Deze kleine keukens bevatten vrijwel alles wat je nodig hebt in een keuken, maar dan in een slimme opstelling.
Komt van het Latijnse woord cocina, dat keuken betekent. Cocina is weer afgeleid van het werkwoord coquere en dit betekent koken.
keukens (meerv.) een plaats waar gekookt wordt, ruimte waarin mensen hun voedsel bereiden. •de wijze waarop in een land of streek gekookt wordt.
De volgende onderdelen moet je in ieder geval kennen: blok; landvast; zwaard; helmstok; roer; mast; giek; val; schoot; halshoek; schoothoek; grootzeil en fok.
Een roer van een vaartuig is een beweegbaar stuurvlak, dat dient om een schip op koers te houden of gecontroleerd van koers te doen veranderen.
Hoewel het roer bij de meeste schepen achteraan staat, zit het roer van de meeste kleine jachten en plezierboten vooraan. Het woord 'roer' wordt binnen de scheepvaart eigenlijk niet vaak meer gebruikt. Ze noemen het vaker 'de brug'. De brug van een schip zit om praktische redenen achteraan.
Farceren = de binnenkant van gevogelte, een gebraad, vis of groenten vullen met een 'farce' van fijngehakte ingrediënten. Fileren = het lossnijden van vlees of vis van botten of graten.
Het is de zogeheten Frankfurt Keuken, een ontwerp van de Oostenrijkse architecte Margarete Lihotzky. Zij ontwierp in 1926 de eerste inbouwkeuken, en daarmee eigenlijk de eerste moderne keuken.
Het is aan te raden om de koelkast aan het uiteinde van één van de twee hoeken in uw hoekkeuken te plaatsen. Naast de koelkast kunt u eventueel nog een hoge kast plaatsen met bijvoorbeeld een combi-oven of een apothekerskast. Bij hoekkeukens raden we aan om de kookplaat aan de andere kant te plaatsen.
Gebruik lichte kleuren
Neutrale en lichte kleuren zorgen er voor dat een ruimte groter lijkt en niet zo benauwend overkomt. Daarom adviseren wij voor een kleine keuken vooral neutrale lichte kleuren. Naast verschillende tinten wit, beige en lichtgrijs zijn ook natuurlijke tinten in een licht variant een goede keuze.
Roef (meervoud: roeven) is de scheepsterm voor de woonst of woning op een schip, het onderkomen voor de schipper en het gezin. De benaming "roef" wordt gebruikt voor binnenvaartschepen. De zeeschepen hadden hun hutten of kajuiten.
Een kajuit is de verblijfplaats voor opvarenden aan boord van een schip of boot; ze wordt ook wel hut genoemd. Oorspronkelijk werd alleen het verblijf van de kapitein een kajuit genoemd. Bij de marine is het nog steeds zo dat de term uitsluitend gebruikt wordt voor de hut van de commandant.
Een stag is een staaldraad of dik touw die loopt van een hoog punt in de mast naar een vast bevestigingspunt op het dek. Een verstaging is het geheel van stagen op een schip/boot en de verstaging heeft als doel om de mast staande te houden.
In de jaren '60 stond surf en turf specifiek voor de combinatie van gebakken steak en gegrilde kreeftenstaart, maar vandaag verwijst het meer algemeen naar de combinatie van vis (surf) en vlees (turf) – het lekkerste van de zee en het beste van het land samen op je bord.
Een product zoals vlees, vis, gevogelte of groenten eerst aanbraden en met een kwart vocht (naar smaak bv bouillon, bier,wijn etc) onder het kookpunt met een deksel op de pan garen. Dat is braiseren.