De smaak van Haggis wordt vaak omschreven als vleesachtig, haverachtig, warm en het heeft een zachte kruimelige structuur met een snufje pit door de kruiden. Tegenwoordig kun je ook een vegetarische versie vinden welke gemaakt is op basis van bonen. Benieuwd!
Haggis bestaat uit een schapenmaag die wordt opgevuld met gemalen schapenlever, -tong, -hart en -vet, en met gebakken havermout, uien, en bouillon, en gekruid met peper, piment, cayennepeper en wat zout. Het gerecht wordt opgediend met koolraap (in staafjes) en puree, en niet te vergeten, met een finke bel whisky.
500 gram kost 13,50 euro. De haggis komt in een braadzak i.p.v. van een schapenmaag.
Meestal wordt haggis geserveerd met 'neeps and tatties', Schots voor koolraap en aardappelpuree.
Haggis ziet eruit als een grote, dikke worst, maatje: rugbybal. Het wordt meestal geserveerd met neeps and tatties, dat zijn gestoofde knolraap en aardappelen, en een glaasje single malt erbij om het allemaal weg te spoelen. En volgens de traditie wordt de haggis aan tafel opengesneden met een zwaard of een dolk.
Haggis kopen op Amazon, BOL en Coolblue aan de beste prijs - Bstore - tips en tools.
Hierbij gaat het meestal om die van de koe en hij moet lang worden gekookt wil je het kunnen eten. De smaak van het vlees is heel romig en zacht, en is niet te vergelijken met de sterke smaak van bijvoorbeeld lever of niertjes. Ook de maag wordt soms gegeten en is stevig vlees met een zachte smaak.
Haggis is het nationale gerecht van Schotland en spant de kroon tijdens het traditionele Burns Supper, en hoewel het een Schots gerecht is dat de wereld fascineert, wint het zeker geen schoonheidsprijs!
Is het veilig om kraanwater te drinken in Schotland? Ja, Schotland kan prat gaan op uitzonderlijk schoon kraanwater, dat helemaal veilig is om te drinken.
Je betaalt in ponden. Er is geen beperking op de hoeveelheid geld die je mag meenemen. In sommige (grote) winkels kun je betalen met euro's. Let hierbij wel goed op de wisselkoers die gehanteerd wordt.
Prijsniveau in Schotland: De prijzen liggen in Schotland wat hoger dan in Nederland of België. Reken op een prijsverschil van gemiddeld +13%. Restaurants zijn bijvoorbeeld 10% duurder, levensmiddelen 20% en voor geïmporteerd bier in de horeca betaal je 27% meer. Het openbaar vervoer is daarentegen weer 2% goedkoper.
Moules-frites (mosselen met friet) geldt als het nationale gerecht van België. De Belgische kunstenaar Marcel Broodthaers verhief dit nationaal gerecht in 1966 tot kunst met zijn werk Grande Casserole de Moules.
Traditioneel wordt Haggis geserveerd tijdens “Burns Supper” waarbij de verjaardag van de Schotse dichter Robert Buns gevierd wordt. Zo schreef deze dichter ooit een echte ode aan het gerecht. De herkomst van dit gerecht staat echter ter discussie.
De Ierse keuken is puur. Door de traditionele gerechten met verse, biologische – en veelal lokale ingrediënten is Ierland een paradijs voor liefhebbers van eten en drinken. De vis, met name de verse zalm en forel, maar ook de schaaldieren zijn verrukkelijk. Daarnaast wordt er veel lams- en rundvlees gegeten.
Als backpacker is een reis door Schotland realistisch voor een bedrag van 50 euro per persoon per dag. In dit dagbudget voor Schotland zit reizen per openbaar vervoer, slapen in hostels en zoveel mogelijk zelf koken. Heb jij een groter budget? Dan is 125 euro per persoon per dag een ruim dagbudget voor Schotland.
Het typisch Ierse ontbijt bestaat uit bacon, eieren, worstjes, black pudding (soort bloedworst), gebakken bonen in tomatensaus, toast, champignons en gefrituurde tomaten. En daar worden natuurlijk ook nog lekkere gebakken aardappelen bij geserveerd.
Met Engelse ponden betalen in Schotland is ook goed mogelijk, maar u krijgt er Schotse ponden voor terug. Het muntgeld in Schotland is gelijk aan heel Groot-Brittannië. Geld opnemen of betalen met een pinpas is geen enkel probleem in Schotland. Dit geldt ook voor betalingen met een creditcard.
De pens is de eerste maag van de voormagen bij herkauwers. Pens wordt in Nederland gebruikt als diervoeder en zelden tot nooit gebruikt voor menselijke consumptie. Pens mag alleen worden verkocht voor humane consumptie als het gezouten, verhit (gebroeid) of gedroogd is.
Een koe eet de hele dag door, wel zo'n 100 kilo gras. Moet je je voorstellen! Om dat allemaal goed te kunnen verteren, heeft de koe vier magen.
Begin de boekmaag goed schoon te spoelen met water. Daarna in een grote pan met water en zout, zo'n twee tot drie uur zachtjes koken. Te lang zal niet snel gebeuren, het is en blijft stevig vlees. Het geheel af laten koelen en de bladen daarna in fijne repen snijden.