Een visum voor Nederland vraagt u aan bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat in het land waar u woont. Aanvragen bij een ambassade van een ander Schengenland waar Nederland door vertegenwoordigd wordt in het land waar u woont, kan ook.
Een visum moet u voor uw vertrek aanvragen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Een visum verleent de toelating om een land binnen te komen en er gedurende een beperkte periode te verblijven. Als u een visum nodig heeft zal u ook altijd een paspoort nodig hebben.
Hoe lang duurt het aanvragen van een visum voor Nederland? In normale situaties zal de ambassade binnen 15 kalenderdagen een beslissing nemen. Deze beslistermijn is wettelijk bepaald en is opgenomen in de Europese visumcode (Termijn Verordening (EG) 810/2009).
Een visum is als het ware een toegangsbewijs voor een bepaald land. Het visum wordt afgegeven door het consulaat of de ambassade van het betreffende land. In de meeste gevallen is het consulaat verbonden aan de ambassade van dat land, maar consulaten kunnen ook apart opereren.
Met een geldig Schengenvisum mag u maximaal 90 dagen in een periode van 180 dagen in Nederland en andere Schengenlanden verblijven. U krijgt uw visum voor een bepaalde periode. Die kan ook korter zijn dan 90 dagen.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Voorwaarden om garant te kunnen staan
U woont in Nederland. U heeft een burgerservicenummer (BSN). Uw inkomen is ten minste gelijk aan het minimumloon (exclusief vakantiegeld). Voor echtparen geldt een gezamenlijk inkomen van ten minste het minimumloon (exclusief vakantiegeld).
Een paspoort heeft daarvoor een aantal lege pagina's. Een los visum (zonder paspoort) is geen geldig reisdocument. Visa worden vooral uitgegeven door landen waar inreisbeperkingen gelden, hetzij op basis van herkomst, hetzij op basis van tijd.
Waar kun je allemaal heen zonder visum? Als bezitter van een Nederlands of Belgisch paspoort kun je uiteraard zonder visum reizen naar alle landen in Europa (met uitzondering van Rusland). Ook de meeste landen in het Caribisch gebied, Zuid-Amerika, Midden-Amerika en in de Pacific kun je zonder visum bezoeken.
Passagiers moeten een visum voor de V.S. of een permanente verblijfsvergunning (ook wel een green card genoemd) hebben die minimaal 6 maanden geldig is. Het 14‑daagse visum voor de V.A.E. bij aankomst kost AED 120. Indien nodig kan het visum voor AED 250 eenmalig voor 14 dagen extra worden verlengd.
De belangrijkste weigeringsreden zetten wij nog even op een rijtje: Onvoldoende informatie verschaft (12.632) Terugkeer niet aannemelijk (12.316) Binding land van herkomst onvoldoende (12.040)
Wat is een Schengenvisum kort verblijf? Een Schengenvisum is feitelijk niets meer dan een sticker in het paspoort van de buitenlandse reiziger die Nederland of andere Schengenlanden bezoekt. Formeel is de naam van een Schengenvisum: 'Visum Kort Verblijf type C'.
Visum type C "met het oog op een verklaring van wettelijke samenwoning" Met dat speciaal visum kan je als je visumplichtig bent, naar België komen en hier kort, voor maximaal 90 dagen, verblijven. In die periode leg je een verklaring van wettelijke samenwoning af voor de Belgische ambtenaar van de burgerlijke stand.
U mag zonder visum maximaal 90 dagen per 180 dagen in Nederland verblijven. Sinds 17 september 2022 zijn er geen coronaregels meer voor reizigers naar Nederland. U kunt zonder vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag naar Nederland reizen.
Een visum voor de Verenigde Staten van Amerika kunt u aanvragen via het consulaat van Amerika in Amsterdam. U dient hiervoor online een afspraak te maken. Bij deze afspraak dient u fysiek aanwezig te zijn en u dient de benodigde documentatie voor het aanvragen van uw visum of visa bij zich te hebben.
Een faciliterend visum is een Schengenvisum. Hiermee kunt u maximaal 90 dagen per 180 dagen in Nederland of in andere Schengenlanden blijven. Een faciliterend Schengenvisum is gratis en vaak sneller klaar dan een Schengenvisum voor niet-familieleden.
Als je iemand wilt uitnodigen, die voor zijn reis naar Nederland een visum nodig heeft (en die bij jou mag logeren), dan heeft deze persoon voor het krijgen van een visum een 'bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking' nodig. Een voorwaarde is dat het bezoek niet langer dan 90 dagen duurt.
Het visum voor Turkije kan eenvoudig en snel online worden aangevraagd. De kosten bedragen € 49,95 per persoon en betalen kan veilig middels iDeal, Bancontact, creditcard of PayPal.